A fogászatban  dolgozó vállalkozások, egyszemélyes magánvállalkozók, alkalmazottak néztek hirtelen „farkasszemet” a Covid-19 vírussal 2020 tavaszán. Az ágazatot sújtó járvány előszele már februárban „beintegetett” az olaszországi súlyos esetszámmal, de talán azt igen kevesen gondolták, hogy 3-4 héttel később Európa, majd  több jelentős ország vagy akár egész kontinensek is a földgolyón – egyszerre leállítják a termelést és a különböző szakágazatok működését, és ebben a fogászati ellátás az elsők között volt. Az egész világot felkészületlenül érte a sokk, annak gazdasági hatásai, a hirtelen munkahelyi elbocsátások, a máról holnapra kialakuló létbizonytalanság.

A cikk igyekszik összefoglalni azokat az eseményeket, gazdasági segély-csomagokat, melyeket a Covid-19 járvány alatt a vállalkozások kaptak, melyek egy része érvényes a fogászatban dolgozó vállalkozások részére is. Eleinte az ágazati szereplők, így az Egészségügyi Ágazati Készség Tanács, majd a MOK Fogorvosi Tagozata is levélben igyekezett a szakma számára támogatást szerezni az illetékes Minisztériumok vagy akár a Miniszterelnöktől személyesen, enyhítést kérve az adók, a járulékok fizetésére, hiszen a szakmát, a tevékenységet a fogorvosok számára rendelettel tiltották meg. A fogorvoslást végzők számára, aki/k ezt a tiltást nem tartják be, azoknak igen magas büntetést helyeztek kilátásba, 500.000 Ft és 3 M forint közötti összeget. (Tudomásunk szerint ilyen büntetést nem szabtak ki a 6 hetes zárás alatt). Így az ágazat többi szereplője, a fogtechnikus, a fogászati kereskedő, de a rendelőben dolgozó asszisztens és recepciós tartósan munka nélkül maradt. Ez a fogászati szakmában – zsargon fogalom szerint – úgy kerül majd várhatólag a köztudatba: a „vértelen március 17-e”.

Az első intézkedésekre március végéig várni kellett, de a fogászatot szinte egyáltalán nem érintette az első gazdasági segélycsomag. Érezhető engedmények a hitelek átütemezésével kezdődtek, illetve bizonyos határidők késleltetésével.

(Ez volt a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet a közterhekkel kapcsolatos részletszabályairól, továbbá egyes új intézkedésekről szóló 61/2020. (III. 23.) Korm. rendeletben felsorolt tevékenységi körök között.)

 1. április 21-én a Magyar Közlöny 2020/82. számában megjelentek a módosítások, melyek egy része fontos az egészségügyi vállalkozások részére is.
 2. 2019-es Beszámoló és 2019-es éves bevallások határideje megváltozott

A 2019. évi Beszámoló (2019-es mérleg, eredménykimutatás, jegyzőkönyv) valamint az ehhez kapcsolódó 2019-es társasági adó, KIVA és iparűzési adó bevallás elkészítésének és az ebből fakadó fizetések határideje (a korábbi években megszokott május 31-e helyett): 2020. szeptember 30. 

 1. SZÉP-kártya

A SZÉP kártyára 2020. április 22-től június 30-áig között adott juttatások mentesek a szociális hozzájárulási adó alól (vagyis „csak” 15% személyi jövedelemadót kell fizetni ezek után). 

A juttatható összegek az alábbiakra módosulnak:

– szálláshely évi 400.000 Ft

– vendéglátás évi 265.000 Ft

– szabadidő évi 135.000 Ft

 1. Idegenforgalmi adó

Az idegenforgalmi adót 2020. április 27-től 2020. december 31-ig nem kell befizetni, azonban a szállásadónak a be nem szedett adót be kell vallania.

 1. Fizetés nélküli szabadság

Azok a munkavállalók, akik a veszélyhelyzetből kifolyólag a veszélyhelyzet ideje alatt fizetés nélküli szabadságon vannak, jogosultak az egészségügyi szolgáltatásokra.

Ezért 2020. május 1-től a munkáltató ezen munkavállalói után köteles befizetni a havi 7.710 Ft/fő egészségügyi szolgáltatási járulékot. A munkáltató kérelmére ezt a fizetési kötelezettséget a veszélyhelyzet megszűnését követő 60. napig fizetheti meg. FONTOS, hogy a fizetési haladék csak kérelemre történik, viszont a kérelemre nem mérlegel az adóhatóság, automatikusan megadja a haladékot.

 1. Szociális hozzájárulási adó

A korábbi terveknek megfelelően, 2020. július 1-től a bruttó bér után fizetendő szociális hozzájárulási adó mértéke 15,5% lesz (a korábbi 17,5% helyett).

 1. KIVA

A KIVA mértéke 11% lesz (a korábbi 12% helyett), de csak 2021. január 1-jétől (szintén az eredeti terveknek megfelelően).

 1. Bértámogatás

A munkák leállásának idejére a kieső munkabér 70 százalékát az állam 3 hónapra átvállalja. A támogatást a munkavállaló a munkáltatóval közösen, az állami foglalkoztatási szervként eljáró fővárosi, megyei kormányhivatalhoz nyújthatja be. A támogatás azt a célt szolgálja, hogy a járvány miatt nehézségekkel küzdő vállalkozásoknál a leépítéseket megelőzze, a munkahelyeket megvédje. A programban a munkáltató vállalja, hogy nem szünteti meg a munkavállaló munkaviszonyát, illetve a munkavállaló munka idejére és egyéni fejlesztési idejére bért fizet. A munkavállaló vállalja, hogy munkát végez és az egyéni fejlesztési időben a munkaadó rendelkezésére áll, az állam pedig meghatározott mértékben kompenzálja a munkavállaló kieső jövedelmét. 

Módosult:

– ha a csökkentett munkaidő az eredeti munkaidő felét nem haladja meg, akkor a fejlesztési idő nem kötelező,

– csak a támogatott munkavállalókra kötelező a létszám-megtartás,

– már 75%-kal, vagyis 8 óráról 2 órára csökkentett munkaviszony esetén is adható.

Továbbra is fontos információ, hogy:

– a munkáltató és a munkavállaló együtt adja be a kérelmet,

– három hónapra nyújtható a támogatás,

– 2020. május 1-jétől adható,

– utólag, havonta kerül folyósításra,

– fizetés nélküli szabadság idejére nem kérhető,

– a munkavállaló kapja meg a nettó bér kiesett részének egy részét a saját bankszámlájára (tehát a bértámogatás a munkavállaló bankszámlájára kerül utalásra).

A támogatás maximális összege 50%-os munkaidő csökkenés esetén 75.000 Ft havonta,

75%-os munkaidő csökkenés esetén pedig 112.000 Ft munkavállalónkként.

A bértámogatáshoz tartozó kérelmet, mely összesen 6 oldalas minden munkavállalónak és munkáltatónak ki kell töltenie, majd alá is kell írnia.

Pozitív elbírálás esetén havonta, azaz adott tárgyhót követően hó 1. és 5. között egyfajta jelenléti ívet kell a hatóságnak beküldeni.

Az április 21-én elfogadott 141/2020-as kormányrendeletben módosított bértámogatáshoz a nyomtatványokat innen lehet letölteni: https://nfsz.munka.hu/cikk/601/

Egy alapeseti számítást alább elküldünk erről: 

Bértámogatás kalkulátor

8 órás
„szakmás”
minimálbér

4 órára
csökkentett munkaidő

2 órára
csökkentett munkaidő

Bruttó bér

210 600 Ft

105 300 Ft

52 650 Ft

Nettó bér

140 049 Ft

70 025 Ft

35 012 Ft

Állami bértámogatás a dolgozónak 

 

49 017 Ft

75 326 Ft

 1. Növekedési Hitelprogram Hajrá

A Magyar Nemzeti Bank április közepén elindította az új Növekedési Hitelprogramját („NHP Hajrá” néven), maximálisan évi 2,5% kamat mellett.

Ezt a hitelt (a korábbiaknak megfelelően), a (kereskedelmi) bankoknál lehet igényelni, és a bankok is fogják azt elbírálni.

 1. Versenyképesség-növelő támogatás program
 2. május elején jelent meg a rendelet a versenyképesség támogatásáról, melynek várható beadási határideje 2020. november 15.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium pályázatot hirdet versenyképesség-növelő támogatásra, melynek azonosító száma:  VNT2020-1

A pályázat célja a Magyar Állam egyszeri, nem visszatérítendő költségvetési támogatás nyújtásával a közép- és nagyvállalkozásokat a COVID-19-járvány (koronavírus-járvány) következtében a gazdaság számára szükséges beruházásokra ösztönözze.

Itt tekintse meg a pályázati feltételeket.

A beadandó dokumentációt itt töltheti le.

 Figyelmébe ajánljuk a http://vali.ifka.hu/ honlapot, amelyen folyamatosan frissülnek a vállalkozások számára releváns, a koronavírus járvány által okozott helyzet kezelésére vonatkozó adózási, pénzügyi (likviditási-finanszírozási), pályázati és munkajogi információk.

 Fontos tájékoztatás lehet még az alábbi a részletfizetés, adóhalasztás kapcsán:

Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges adózási könnyítésekről szóló 140/2020. (IV. 21.) Korm. rendelet 12. §-a speciális fizetési könnyítési (részletfizetés, fizetési halasztás) lehetőséget teremt, amelynek keretében az adózó a veszélyhelyzet megszűnését követő harmincadik napig előterjesztett kérelmében fizetési könnyítést kérhet. A kérelem elbírálása során az adóhatóságnak elegendő azt vizsgálnia, hogy a fizetési nehézség a veszélyhelyzetre vezethető vissza. A fizetési kedvezményt az adó fizetésére irányadó határidő leteltét követően bármely adónemre lehet igényelni egy alkalommal, legfeljebb 5 millió forint összegű adótartozásra.

Ossza meg véleményét!

A DENTAL.HU a fogászati szakma portálja.

Az Ön véleménye, hozzászólása, aktivitása legalább olyan fontos, mint a cikk, amit elolvasott. Ossza meg a cikket ismerőseivel vagy szóljon hozzá, mondja el véleményét a Facebook oldalunkon.