Dr. Alfredo Iandolo elsősorban a gyökérkezelő file-jaival és a 3D-s tisztítási technika új módszerével vívta ki elismetségét. Előadást hallhattunk tőle a mikro-ultrahang jelentőségéről, és a workshopjain ismételten kitért 3 dimenziós tisztítási eljárásokra, a minimál-invazív bementi nyílások kialakítására és a különböző csatorna obturációs technikákra is.

Köszönjük, hogy elfogadta meghívásunkat. Kérem, foglalja össze előadását azok számára, akik nem tudtak azon részt venni.

Én köszönöm a felkérést, nagy öröm számomra, hogy itt lehetek ezen a kiváló nemzetközi kongresszuson, ahol módomban állt néhány barátommal személyesen is találkozni. Szeretném külön is megköszönni a meghívást Maurizio Signorininak a Mikroszkópos Fogászati Klubból, ennek a nemzetközi klubnak magam is tagja vagyok. Előadást tartottam a mikro-ultrahang használatáról, az operációs mikroszkópról, a minimál invazív bemeneti üregek kialakításáról, továbbá a 3D-s tisztításról és gyökértömésekről, valamint endodonciai sebészeti eljárásokról. Nagyon szeretem az endodoncia ezen területeit.

Mit jelent pontosan a 3D-s tisztítás?

Az általam bemutatott 3D-s tisztítás nem igazán egy új koncepció, tulajdonképpen az átöblítő anyag aktiválását jelenti. Az endodontikus tér sok mindenki számára egy egyszerű rendszert jelent, pedig ez valójában egy nagyon komplex rendszer. Ha ezt meg akarjuk tisztítani, az irrigációt aktiválnunk kell, és mindhárom dimenzióban el kell végeznünk a tisztítást. Az elmúlt 10 évben a fogorvosok csak a 3D-s tömésekről beszéltek, de ha tudunk 3D-s tömést készíteni, akkor természetesen a 3D-s tisztítást is meg tudjuk oldani.

Tudna olyan módszert említeni, melynek segítségével a 3D-s tisztítást el lehet végezni?

A mi technikánk a belső melegítés és az ultrahangos aktiválás. Sokat kísérleteztünk ezzel a módszerrel kapcsolatban, és az eredményeink nagyon jók.

Mit tart az előadása legfontosabb üzenetének?

Minden nagyon fontos, A-Z-ig minden egyes lépés. Ezt a technikát nagyon könnyű kivitelezni, és igazán alacsony költségű, tehát bárki képes ezzel a módszerrel nagyszerű eredményt elérni. Szükség van egy hő leadására képes eszközre (például a System B-re, vagy ehhez hasonló eszközre) és egy ultrahangos készülékre. A PubMed.en és egyéb hasonló keresőcsatornákon megtalálható a protokoll pontos leírása.

Szerk.kieg.: Amennyiben szeretné elolvasni Dr. Iandolo szakcikkét ebben a témában, akkor az alábbi linkre kattintva teheti meg:
https://dentalworld.hu/modern-technologies-in-endodontics/

Iandolo Úr! Köszönjük szépen a beszélgetést!

Tartsanak velünk idén is a XX. Dental World Endodontia Kongresszusán, 2020. október 8-9-10-én. Több olaszországi „nagymestert” köszönthetünk előadóink között, prof. dr. Eugenio Pedulla a gépi gyökércsatorna kinematikájának paradigmaváltásról fog beszélni. Dr. Enrico Cassai a titokzatos „kék ötvözetű” file-ok használatát mutatja be, illetve dr. Roberto Turrini az elszíneződött gyökérkezelt fogak ellátását vitatja meg velünk. Workshopunk keretében pedig két napos posztgraduális endodontiai képzésen vehetnek részt az érdeklődők – dr. Viraj Vora (Kanada) és dr. Dale Jung (USA) vezetésével.

Interjút készítette: Dr. Borsó Dóra
Fordította: Dr. Kovács Emese

Ossza meg véleményét!

A DENTAL.HU a fogászati szakma portálja.

Az Ön véleménye, hozzászólása, aktivitása legalább olyan fontos, mint a cikk, amit elolvasott. Ossza meg a cikket ismerőseivel vagy szóljon hozzá, mondja el véleményét a Facebook oldalunkon.