Az Egyesült Királyságban a felnőttek több mint egyötöde (21%) szerint a fogmosás fontosabb napi feladat, mint a testmozgás. Háromból ketten (68%) azt mondják, hogy nem tudnának egy napot sem fogmosás nélkül eltölteni. Míg 21% szerint ez legalább háromszor olyan fontos napi feladat, mint a testmozgás.

Létfontosságú szokás
Dr. Nigel Carter, az Oral Health Foundation vezérigazgatója szerint az eredmények a gyermekkori szokásoknak tudhatók be.

“A legtöbb emberbe már gyermekkorában belenevelték a fogmosás fontosságát. Mint minden szokás, minél korábban alakítják ki, annál könnyebb megtartani őket egész életükben. A fogmosás olyan fontos szokás, amelyet el kell sajátítani. Örömmel látom, hogy ez a szokás vezeti a britek által legértékesebbnek tartott mindennapi teendők listáját. A napi fogmosás és a fogak közötti tisztítás azért fontos, mert eltávolítja a lepedéket. Ha a lepedéket nem távolítjuk el, az tovább gyűlik, a hátrahagyott ételmaradékokból táplálkozik, és fogszuvasodást és ínybetegséget okoz” – mondta Carter.

Hanyatló egészség
A jótékonysági szervezet korábbi kutatásai szerint a felnőttek 97%-a naponta egyszer mos fogat. És csak minden tizedik (12%) mondja azt, hogy a COVID-19 és a zárlat alatt romlott a szájüregi egészségi állapota. Ez négyszer kevesebb, mint azoké, akik szerint az elmúlt egy év negatív hatással volt a mentális egészségükre (43%) és a testsúlyukra (42%).

Ez annak ellenére van így, hogy egy friss kutatás szerint a fogászat volt a legjobban elmaradt egészségügyi szolgáltatás a lezárás alatt. A becslések szerint 2020 márciusa óta 30 millió fogorvosi rendelés maradt el. A felnőttek egyharmadának (31%) azonban fogszuvasodása van, míg a 35 év felettiek háromnegyede (75%) fogínybetegségben szenved. Emellett az Egyesült Királyságban a felnőttek 66%-ának látható lepedék van a fogain.

Forrás: Dentistry.co.uk