Az új statisztikák szerint az Egyesült Királyságban a felnőttek mintegy hatoda (16,2%) nem iszik alkoholt. A Public Health England (PHE) szerint a józan felnőttek száma országszerte emelkedett a 2014-es 15,5%-hoz képest.

Az adatok a legfrissebb angliai egészségügyi felmérésből származnak. Kiemeli, hogy országszerte hány olyan felnőtt van, akik nincsenek kitéve az alkohollal kapcsolatos ártalmak kockázatának. Ez átlagosan évente mintegy 3,5 milliárd fontjába kerül az NHS-nek, és általában a társadalomnak mintegy 21 milliárd fontjába.

Legmagasabb és legalacsonyabb

A statisztikákból kiderül, hogy az Egyesült Királyságban mely helyeken a legkevésbé és a leginkább népszerű a józanság. Az alkoholfogyasztástól tartózkodó felnőttek legmagasabb arányával rendelkező területek például a következők:

Brent – 51,8%

Redbridge – 47,1%

Slough – 46,3%

Leicester – 41,2%

Tower Hamlets – 38,8%

Newham – 37,2%

Luton – 36,4%

Birmingham – 36,1%

Hounslow – 34,6%

Waltham Forest – 34,4%.

Az alkoholfogyasztástól tartózkodó felnőttek legalacsonyabb százalékos aránya a következő területeken található:

Knowsley – 8,3%

Lewisham – 8%

North Somerset – 7,9%

Wigan – 7,2%

Thurrock – 7%

Herefordshire – 6,9%

Sefton – 6,6%

Richmond Upon Thames – 6,4%

Bracknell Forest – 6,3%

Warrington – 5,9%.

Az olyan területeken, mint Brent, a lakosság az évek során kedvezőbben tekintett a józan életre. Az alkoholtól tartózkodók aránya például a 2014-es 41,6%-ról 2018-ra 51,8%-ra emelkedett.

Hasonlóképpen, Hounslow józanul élők aránya 23,3%-ról 34,6%-ra nőtt.

Szemléletváltás

Nuno Albuquerque az UKAT felelős vezetője. Azt mondta: “Amit látunk, az az alkoholtól mentes élet iránti vágy, és ezt csak üdvözölni lehet.

‘Bár az alkohol teljesen legális és szinte bátorított szer, rendkívül veszélyes, függőséget okoz és életeket tesz tönkre. Nap mint nap saját szemünkkel látjuk, hogy milyen károkat okoz.Arra számítunk, hogy ez a szemléletváltás a mai fiatalabb generációtól ered, akiknek fontos a megjelenésük, a fizikai és – ami a legfontosabb – a mentális egészségük.

“Egyértelműen felismerik és megértik, hogy a drogokkal és alkohollal való visszaélés egészségtelen életmódhoz vezet.

“Remélhetőleg, ahogy egyre több híresség és befolyásoló személyiség ösztönöz a pozitív fizikai és mentális egészség előtérbe helyezésére, egyre több felnőttet fogunk látni, akik a jövőben tartózkodnak az alkoholfogyasztástól. Azok a felnőttek, akik ezt a döntést meghozzák, egészségesebb és hosszabb életet fognak élni ennek köszönhetően.

Forrás: dentistry.co.uk