Június közepétől, a karantén időszak végétől, az Egyesült Királyság fogorvosi újranyitották rendelőiket. A Fogorvosi Csoportok Szövetsége (ADG) szerint azonban mind az ország fogorvosai mind más egészségügyi szakemberei hatalmas csata elé néznek annak érdekében, hogy kezeljék a bezárás száj egészségére gyakorolt ​​negatív hatásait.

Az ADG szerint az Egyesült Királyság lakóinak milliói kerülték el a fogorvos felkeresését a lezárás ideje alatt. Az Egyesült Királyságban a fogorvosokat és a fogászati szektor egyéb szolgáltatóit képviselő egyesület szeptemberben kijelentette, hogy az ország egészségügyi szakemberei számíthatnak a szájüregi rák arányának drasztikus növekedésére. Ezen túlmenően, az ADG szerint a fogorvosoknak fel kell készülniük a “sajátkezű” (DIY) fogászati ​​eljárások növekedésének hatására keletkezett zord eredményekre.

Az ADG által végzett közvélemény-kutatás szerint az Egyesült Királyságban több mint 13 millió felnőtt mondta le időpontját vagy pusztán nem ment el a március 24-i leállás óta. Az egyesület felmérési eredményei azt mutatták, hogy az Egyesült Királyság 27,8 millió háztartásának csaknem felében (49%) volt legalább egy olyan felnőtt, aki nem jelent meg egy időponton.

Az egyesület elnöke, Neil Carmichael egy szeptember 10-i sajtóközleményben így kommentálta: „Az a tény, hogy ilyen sok ember vagy nem kap időpontot vagy egyszerűen csak ellenük dönt, mélységesen riasztó. Ez azt sugallja, hogy a lezárás időszaka alatt számos szájüregi egészségügyi problémát halmozhattak fel, és hogy a fogorvosok túlterheltek lesznek, amikor a szokásos rendelések újraindulnak. ”

“A fogorvosok különösen aggódnak a szájrák miatt, mivel a rutinvizsgálatok a korai diagnózis kulcsa” – tette hozzá. “Ha ez nem történik meg, és a korai figyelmeztető jeleket nem észlelik, akkor a száj rákos megbetegedések aránya hamarosan drasztikusan megnőhet”.

A fogorvosok aggódnak az Egyesült Királyságban zajló “sajátkezű” eljárások miatt

A második közvélemény-kutatás eredményei arra utaltak, hogy az Egyesült Királyság lakói saját fogorvosi eljárásaikat gyakorolják és ezek milyen széles körű következményekkel járnak. Az ADG megállapította, hogy az összes brit háztartás 25% -a megpróbálta a sajátkezű fogászat legalább egy formáját a lezárás során. A 25% -ból 12,7% (ami 3,5 millió háztartásnak felel meg) saját fájdalomcsillapítót adott be fog- vagy ínyfájdalomra, 7,9% -uk megkísérelte kezelni a fogszuvasodást, és 7,6% -uk megpróbált legalább egy fogat kihúzni.

Az ADG a szeptember 2-i feljegyzésében kijelentette, hogy megállapításai növelni fogják az Egyesült Királyság fogorvosainak növekvő aggodalmait.

“Ezek a megállapítások azt sugallják, hogy amikor a rutinrendelések újraindulnak, az ország egész területén dolgozó fogorvosoknak fel kell készülniük egy szájhigiénés horror show-ra” – kommentálta Carmichael. “Minden jel arra mutat, hogy a fogorvosokat fel fogják hívni a törött és kiütött fogak által okozott károk helyreállítására – számos egyéb szájüregi egészségügyi probléma mellett, amelyek a lezárás alatt alakultak ki.

Forrás: Dental Tribune, Jeremy Booth