A vadonatúj, modern fogászati felszerelés természetesen az orvos és a páciens számára egyaránt vonzó, de vajon mikor érdemes valóban mélyen a zsebbe nyúlni? A cikk ezt a témát járja körül.

A felszerelés cseréje és az új technológiai eszközök beszerzése költségigényes mutatvány: a periapikális röntgen berendezés önmagában véve 5 ezer dolláros (kb. 1,5 millió forint) tétel, míg egy csúcskategóriás fogorvosi székért akár 9 ezret (2,7 millió) is elkérhetnek a gyártók. Mire az összes kézi eszköz is listára kerül, a befektetés értéke máris 150 ezer dollár (45 millió forint) körül mozog, de akár még ennél is többe kerülhet.

Mielőtt új felszerelésre költünk, a következő kérdéseket érdemes feltenni:
– Megéri a befektetés? Hiába költünk olyan eszközre, amellyel könnyedén végezhetünk esztétikai beavatkozásokat, ha olyan helyen áll a praxis, ahol a lakosság nem tudja megengedni magának ezt a luxust.
– Felmérhető, milyen arányban térül meg a befektetés, mielőtt pénzt adnánk ki? Ha a praxis nem képes éve 5 ezer dollárral növelni bevételeit, nem feltétlenül érdemes 25 ezer dolláros eszközbe fektetni.
– Milyen járulékos költségek merülhetnek fel? Ez sokszor már csak a folyamat elindításakor látszik, ezért érdemes ehet szakemberrel is konzultálni.
– Mikorra termel ki nyereséget az új eszköz? Mindez az üzleti terv része, amelyről nem feledkezhetünk meg.
– Mi történik, ha hirtelen sürgős kiadásra van szükség? Lesz vajon pénz, amit ilyen esetben is mozgósíthatok, vagy az új befektetés minden tőkét elvitt?

Ha minderre sikerül választ adnom, máris egy lépéssel közelebb kerültem a nagy döntéshez: érdemes-e az adott befektetést meglépnem, vagy inkább várjak?

Forrás: medipress.hu