Az Amerikai Fogorvosok Szövetsége nemrégiben elismerte, hogy a fogorvosok országszerte soha nem tapasztalt mértékű jelentkezőhiánnyal küzdenek, ami nagyrészt a világjárványnak és következményeinek köszönhető. Mit tehetnek a munkáltatók, hogy megállítsák az alkalmazottak motivált és boldog megtartását?

Anthony Klotz, a Texas A&M University menedzsment docense nemrégiben a közösségi médiában nagy port kavart a “nagy felmondás” előrejelzésével. Várhatóan egyre több munkavállaló fogja felmondani a munkahelyét a “világjárványhoz kapcsolódó megvilágosodások” miatt – a családdal töltött idő, a távmunka, az ingázás, a szenvedélyes projektek, az élet és a halál, és mindezek jelentése miatt. Bár némi fluktuáció az üzleti élet normális része, sok fogorvosi rendelőben a normálisnál nagyobb létszámigény jelentkezik.

Az áramlás lecsillapítása érdekében fontos, hogy a fogászati rendelők vezetői megtanulják felismerni a dolgozói elégedetlenség és kiégés jeleit, és stratégiákat dolgozzanak ki a dolgozók egészségére, termelékenységére és a csapatkultúrára gyakorolt negatív hatások csökkentésére.

Hogyan ismerjük fel a kiégést
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a kiégést olyan szindrómaként definiálja, amely a krónikus munkahelyi stresszből ered, amelyet nem sikerült sikeresen kezelni. Három dimenzióval jellemezhető – az energia kimerülésének vagy kimerültségének érzése, a csökkent szakmai hatékonyság, valamint a munkától való fokozott mentális távolságtartás vagy a munkával kapcsolatos negativizmus vagy cinizmus érzése.

A kiégés általános állapottá vált. A Mental Health America nonprofit szervezet által készített 2021-es Mind the Workplace jelentés az Egyesült Államok 17 iparágában több mint 5000 munkavállaló megítélését mérte fel a munkahelyi mentális egészséggel kapcsolatos kérdésekkel, köztük a kiégéssel kapcsolatban. Az eredmények megdöbbentőek voltak.

A felmérés szerint a válaszadók közel 83%-a számolt be arról, hogy érzelmileg kimerültnek érzi magát a munkájától, míg a munkavállalók több mint 43%-a egyetért azzal, hogy a munkába állásuk óta érzéketlenebbnek érzi magát az emberekkel szemben.

A kiégés néhány gyakori jele:

  • Csökkent termelékenység
  • hiányzás
  • A hibák számának növekedése
  • Az érdeklődés vagy a lelkesedés hiánya
  • negatív hangulat és hozzáállás
  • Cinizmus a munkatársakkal szemben

Forrás: dentistryiq.com