A COVID-19 járvány idején az Align Technology számos elismert szakemberrel dolgozott együtt a legjobb stratégiák feltárása érdekében, segítve a fogorvosokat abban, hogy az új helyzetben, a még soha nem látott kihívásokat potenciális lehetőségekké alakítsák.

Az egyik kulcsfontosságú eszköz a digitális fogászati ​​megoldások alkalmazása lehet, amelyek alternatív diagnosztikai módszerekhez, a munkafolyamatok javításához, a jobb kommunikációhoz és betegellátáshoz, a biztonságosabb eljárásokhoz és a személyzet védelméhez is vezetnek.

Ezeket a gondolatokat tükrözi egy új kutatás, amelyet a COVID-19 kapcsán kialakult helyzet elemzése után tettek közzé. A Research Reports World szerint, a COVID-19 megjelenésével az intraorális szkennerek globális piaca – 2020 és 2025 között – várhatóan jelentős ütemben emelkedni fog, és ez már ebben az évben is határozottan érezhető volt.

A megkérdezett szakemberek egyetértettek abban, hogy a digitális munkafolyamat egy intraorális szkennerrel – például az Align Technology iTero Element intraorális szkennerével – a COVID-19 miatt kialakult helyzetet jelentősen könnyítheti, és fontos szerepet játszhat a praxisok minél korábbi megerősödésében. Ennek számos okát felsorolták, többek között a betegekkel és a laborokkal való jobb kommunikáció megvalósítását.  Jelenleg a hagyományos módon készített lenyomatok helyett célszerűnek tartják a digitális kivitelezést, hiszen az gyorsan és nagy pontossággal elkészíthető, és ebben az esetben nem kell az orvosnak és a páciensnek találkoznia.

Az első felhasználók megerősítették, hogy digitalizáció ma minden eddiginél fontosabb a továbblépés érdekében, továbbá lehetőségeinek a kihasználása üzleti előnyökkel és a praxisok bevételének a növekedésével is jár.

A digitális eszközökkel a betegek biztonságát növelni lehet, az esetleges fertőzések visszaszorításában is fontos szerepe van. Minden megkérdezett egyetértett abban, hogy a páciensek és a személyzet védelme most különösen prioritássá vált. Hangsúlyozták, hogy az iTero intraorális szkenner és az egyszer használatos szkenner-hüvely kialakítása a tisztítási és a fertőtlenítési eljárásokat egyszerűvé és hatékonyabbá teszi, és megnyugvást jelenthet az is, hogy az egyszer használatos szkenner-hüvelyt a páciensek előtt csomagolják ki, így azok biztosak lehettek annak steril állapotában (1).

A páciens intraorális szkennerrel történő átvizsgálása segíthet abban is, hogy az állapotát, a kezelés folyamatát távolról figyelemmel kísérhessék, míg a képernyőn látható valós idejű felvételek hozzájárulnak a kezelés elfogadásához. A megbeszéléskor vagy azt követően lehetőség van a páciens személyre szabott kezelési tervének a kidolgozására, amely a MyiTero.com digitális platformon keresztül nyilvántartásba kerül. Így lehetőség nyílik a szék-idő és a személyes találkozók csökkentésére. A digitális kezelési fájlokat a páciensek közvetlenül e-mailben megkapják, amit egy után-követő beszélgetés (follow up) kísérhet telefonon. Ezután ezeket a fájlokat közvetlenül meg lehet osztani laboratóriummal, ezzel nem csak időt takaríthatunk meg, hanem a kevesebb számú érintkezési pont miatt az esetleges fertőzéseket is csökkenthetjük, illetve elkerülhetjük.

A digitalizáció, mint üzleti lehetőség – Részletek az Align Growth Summit előadóinak a gondolataiból

Dr. David Galler (USA) hangsúlyozta, hogy a digitalizáció egyben üzleti lehetőség is, mivel növeli a betegek kezelés iránti elkötelezettségét, és segíti a kezelési tervek elfogadását. A képi bemutatás a páciensek számára az egyik legfontosabb dolog, hiszen akár 90 másodperc alatt láthatják, milyen csodálatosak lehetnek majd a fogaik.

Dr. Edouard Negre (Franciaország) elmondta, hogy a digitalizációt, miután sikerült elsajátítani a technikát, már természetesen használja a napi feladatai során, és szinte már el sem tudja képzelni, hogyan gyógyíthatott eddig hatékonyan ennek alkalmazása nélkül. Kiemelte továbbá azt is, ma már elengedhetetlen a digitalizáció használata annak érdekében, hogy csökkentsük és elkerüljük a COVID-19 miatt kialakult lemaradásunkat.

Dr. Marcos White és dr. Hug Hughes (Egyesült Királyság) megosztotta lelkesedését az iTero intraorális szkenner üzleti lehetőségeivel kapcsolatban is. Dr. White hangsúlyozta, hogy a COVID-19 miatt kialakult helyzet szerinte megerősítette a digitális fogászat fontosságát. Bebizonyosodott, hogy a digitális megoldásokat alkalmazó fogorvosok versenyelőnyben vannak, ugyanis ezzel számos kulcsfontosságú területen kovácsolhatnak előnyt maguknak (kommunikáció, hatékonyság, megfelelés, tárolás, fertőzésveszély, továbbképzés, jövedelmezőség). Dr. Hughes – aki a közelmúltban web-bemutatót tartott a fogorvosok klinikai- és üzleti stratégiáinak a megosztása érdekében – a pandémia kapcsán kiemelte, hogy az Align Technology szerint a betegek 60% -a folytatta a kezelést, miután meglátta a kezelési tervét az iTero szkennerén. Ez mindenképpen nagyon magas arány! 

A digitalizáció révén javult a praxisok hatékonysága és jövedelmezősége

Dr. Sandra Tai (Kanada) fogszabályozó szakorvos elmondta, hogy a digitális technológiát használja a diagnózis felállításához, a kezelés megtervezéséhez, a kezelés eredményének a szimulálásához, az időbeli változások nyomon követéséhez. Szerinte megfigyelhető volt a COVID-19 kapcsán az intraorális szkennerek iránti érdeklődés fokozódása. Nem csak a PVS lenyomat-készítéshez képest minimalizálja a szükséges szék-időt, hanem a lenyomatokat is virtuálisan elküldi, így nincs szükség a lenyomatok fertőtlenítésére és szállítására. Bármelyik eltört fogszabályzó készüléket újra lehet rendelni a korábbi vizsgálatok segítségével, és a  ClinCheck szoftverben végzett folyamat is gyakorlatilag végig virtuális. Dr. Tai szerint az Invisalign Virtual Consult és a My Invisalign App segítségével történő távkezelés-figyelés, valamint a virtuális megbeszélések, a digitális kezelési tervek a pandémia miatt a fogorvoslásban most fontos szerephez jutnak.  Hangsúlyozta, hogy a digitalizáció a fejlesztés mozgatórugója a praxis hatékonyságát és a jövedelmezőségét illetően egyaránt.

Dr. Mark Cronshaw (Egyesült Királyság) az orális tudományok és az integrált diagnosztika professzora, a Pandora Dental elnöke kiemelte, hogy az olyan technológia használata, mint az iTero rendszer, átalakítja a fogorvosok munkáját, és segít a COVID-19 kapcsán kialakult helyzetben, csökkenti az orvos-beteg találkozások számát, ugyanakkor ez nagyon hatékony üzleti modell is. Lehetőséget ad a vállalkozás méretének és a jövedelmezőségének a növelésére, a létszám csökkentésére, továbbá az általunk kínált szolgáltatások szélesebb körének a népszerűsítésére is.

Megállapításában utalt az „Acquisition of iTero Element Intraoral Scanners: Three-Year Examination of Practice Volume Changes and Economic Impact” című tanulmányra, amely azt fejti ki részletesen, hogy a digitalizációval javul a praxisok biztonsága és jövedelme.

Dr. Mark Hughes a szimpózium végén hangsúlyozta, hogy most már minden eddiginél fontosabb befektetni egy olyan szkennerbe, mint az iTero, és javasolt az Invisalign Virtual Consult rendszerrel kezelni a pácienseinket, ha azt szeretnénk, hogy a praxisaink újból megerősödjenek, és lépést tartsanak a technika átalakulásával, fejlődésével!

A megkérdezett szakemberek véleménye azt igazolja, hogy ma az eddigieknél sikeresebb fogászati praxisok – és valószínűleg a COVID-19 utáni korszakban is – a digitális munkafolyamatokat helyezik előtérbe, magába foglalva a digitalizációt és a fogászati kezelés „kézbesítésének” az átalakítását, valamint a pácienseikkel és laboratóriumaikkal való együttműködésük módját.

További információ az iTero intraorális szkennerről a www.iTero.com oldalon található!

Karina Ludz, Tracy Posner (Egyesült Királyság)