Az angliai Fogorvosok Érdekvédelmi Szövetségét (DDU) egyre több beteg és egyre több fogorvos keresi meg a kezelések, illetve az azt megelőző konzultációk digitális módon történő rögzítésével kapcsolatban.

Leo Briggs, a DDU helyettes vezetője azt tanácsolja, fogorvosként nem érdemes rögtön rosszra gondolni, ha egy beteg meg szeretné örökíteni a megbeszélésen elhangzottakat, hiszen ezt nem feltétlenül ellenünk akarják kihasználni, sokszor csupán annyi a céljuk, hogy otthon ismét meghallgathassák a kapott tanácsokat, és így jobban rögzíthessék a tennivalójukat, illetve az esetleges kezeléssel kapcsolatos kockázati tényezőket is alaposabban megfontolhatják.

A törvény alapján a betegnek joga van felvenni az orvosával folytatott konzultációkat, amíg a felvételeket csupán saját célra használja fel. Így ha a fogorvos tudomására jut, hogy a páciens másokkal is megosztja a felvételt, netán online felületen posztolja azt, akkor fel lehet szólítani a tevékenység abbahagyására, a felvétel eltávolítására. Emellett az is nagyon fontos, hogy a kezelés rögzítése például soha ne akadályozza a kezelést magát, a biztonsági és higiéniai körülményeken ne essen csorba.

Ha mégis az az érzése valakinek, hogy a betege rossz szándékból szeretné rögzíteni a kezelést, akkor azt mindenképpen meg kell vele beszélni, de automatikusan semmiképpen se utasítsuk vissza a kérést, mert az csak a beteggel való kapcsolatot teszi tönkre.

A legfontosabb azonban, amit szem előtt kell tartanunk, hogy amennyiben mindvégig teljes szakértelemmel és etikusan végezzük a munkánkat, akkor egy esetleges felvétel készítésével kapcsolatban semmiféle aggályra nincs okunk.

Forrás: medipress.hu