A múlt héten a Mentális Egészség Alapítvány a mentális egészségtudatosság hetét ünnepelte, arra ösztönözve az Egyesült Királyság lakosait, hogy vegyék számba pszichológiai jólétüket. Ebből az alkalomból a Dental Professionals Alliance (DPA) elindította a Mental Health Wellness in Dentistry keretrendszert, egy olyan kezdeményezést, amely felszólítja a fogorvosi rendelőket, hogy a mentális egészséget tekintsék prioritásnak.

A DPA Mental Health Wellness in Dentistry irányítócsoportját Fiona Ellwood, volt fogászati ápoló és mentális egészségügyi elsősegélynyújtó, valamint Dr. Roz McMullan, a Brit Fogászati Szövetség (BDA) korábbi elnöke és a Probing Stress in Dentistry projekt elnöke vezeti. A DPA a keretrendszerén keresztül igyekezett képessé tenni az Egyesült Királyságban dolgozó fogászati szakembereket arra, hogy időben és megfelelő módon cselekedjenek, amikor a munkahelyen felmerülő mentális egészségügyi problémákat azonosítják.

Amint arról a Dental Tribune International tavaly beszámolt, a fogászat egy olyan szakma, amely különösen hajlamos a munkahelyi kiégésre, a depresszióra és számtalan más mentális egészségügyi problémára. Ezek a problémák általában felerősödtek a COVID-19 világjárvány idején, különösen mivel a fogászati szakemberek napi munkájuk során igen nagy kockázatnak voltak kitéve a vírus általi megfertőződésnek.

Ennek leküzdése érdekében a DPA felhívást tett közzé minden brit fogorvosi rendelő számára, hogy nevezzenek ki egy mentális egészségért felelős vezetőt, aki stressztudatossági képzést nyújt a többi munkatárs számára, és segít a mentális egészségi problémák folyamatos destigmatizálásának biztosításában a munkahelyen. A szervezet megközelítését számos fogorvosi szakmai szervezet támogatja, köztük a BDA, a Public Health England és a Brit Fogszabályozó Társaság.

A kezdeményezés elindítását kommentálva Rebecca Cooper, az Általános Fogászati Tanács politikai és kutatási programjának vezetője elmondta: “A mentális egészségről szóló beszélgetéseket ösztönözni kell. A fogorvosoknak úgy kell érezniük, hogy megoszthatják tapasztalataikat, és elgondolkodhatnak azon, hogy milyen lépéseket lehet tenni a mentális egészség jóllétének javítása és megőrzése érdekében”.”

“Ez az ágazaton belül készült új keretrendszer világos és egyszerű mindennapi útmutatást nyújt, amely elősegíti a mentális egészségi jólétet a fogorvosi csapat minden tagja számára. A fogorvosok mentális egészsége létfontosságú szerepet játszik a biztonságos, hatékony, személyközpontú ellátás biztosításában, és ez a keretrendszer fontos előrelépést jelent” – tette hozzá Cooper.

Forrás: https://uk.dental-tribune.com/news/mental-health-initiative-for-dentists-launched/
Szerző: Brendan Day
2021.05.18

Kép: (Image: Halfpoint/Shutterstock)