A háziorvosokhoz hasonlóan a fogorvosoknak is szükségük lenne letelepedési és praxisjogvásárlási támogatásra – mondta a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnöke a közszolgálati televízióban augusztusban. Hermann Péter tájékoztatása szerint Magyarországon jelenleg hozzávetőleg 3300 fogorvos dolgozik, a betöltetlen praxisok száma 230-270. Ennek elsődleges oka, hogy elöregedett a szakma, és nincs elég utánpótlás, a fiatalok közül pedig sokan mennek el külföldre, vagy a magánszférában helyezkednek el.

A kamara már az előző években is kérte, hogy legalább a háziorvosok támogatására szánt összeg megmaradt részére pályázhassanak a fogorvosok, ám eddig erre még nem kaptak lehetőséget. Idén ismét levélben fordultak az államtitkársághoz, válaszként pedig azt kapták, hogy megvizsgálják a lehetőségeket. Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár éppen a Dental World 2016-on jelentette be, hogy jövőre a fogorvosok számára megnyitják e pályázatokat.

Tavaly 941 orvos és 707 szakdolgozó számára állítottak ki a külföldre távozáshoz szükséges hatósági igazolványt, ötödük pedig az Egyesült Királyságot nevezte meg célországként. A britek többsége az EU-ból való kilépésre szavazott nyáron, ám, hogy ennek pontosan milyen hatásai lehetnek, azt nehéz megjósolni. Az egyik napilap a Központi Statisztikai Hivatal adatainak segítségével járt utána annak, hogy a magyar gazdaság és a lakosság mennyire kötődik Nagy-Britanniához. Az nem titok, hogy az utóbbi időszakban sok magyar gondolta úgy, hogy hazánk helyett az Egyesült Királyságban próbál szerencsét.

A pontos számok nem ismertek, a hivatalos brit statisztikák szerint 2014-ben

  • mintegy 44,8 ezer olyan ember dolgozott az országban, aki Magyarországon született, de már legalább egy éve kint élt.
  • Az adatok szerint csak 2010 és 2014 között 20 ezer fővel nőtt a kint élő magyarok száma, sőt a magyar munkaerő-felmérés 2014-ben további 6,5 ezer,
  • egy évvel később pedig 9,3 ezer olyan, az Egyesült Királyságban dolgozó munkavállalót talált, akiknek a háztartása Magyarországon maradt, rendszeresen hazajárnak, és jövedelmükkel hozzájárultak a családjuk tagjainak megélhetéséhez.

(M)ennyire fájhat Magyarországnak a britek uniós kilépése?

Kórház a város központjában

„Ha megbízható, nagy szakmai tapasztalattal rendelkező magyar fogorvosokat keresel, a legjobb helyen jársz. Rendelőnk 9 éve vezető fogászat Londonban, és az első és bizonyos tekintetben egyetlen londoni fogászati rendelő, amely kifejezetten az itt élő kb. 100 ezer fős magyar lakosság szolgálatára alakult” – így hirdeti magát egy vállalkozás a Magyar Fogorvos Londonban honlapján. Az érdeklődők többek között megtudhatják azt, hogy anyanyelven ismertetik a kezelések menetét, és rendkívül kedvező tarifákkal dolgoznak.

Nagy-Britanniában nagyon kevés fogorvos van, és a többség nagyon drágán dolgozik. Annak, akinek nem futja magánrendelésre, az államilag finanszírozott National Health Service-nél van lehetősége fogorvosi ellátást igénybe venni. Ám olyan kevés a praktizáló fogorvos, hogy várólistára kell feliratkozni a betegeknek. Így ha valaki egy implantátumra vagy más kezelésre csak akkora összeget tud szánni, amennyibe az NHS támogatásával kerül, annak heteket, hónapokat kell várnia. Még akkor is várólistára kerülhet a beteg, ha a fájdalom miatt olyan sürgős beavatkozásra van szüksége, mint a fogtömés vagy a foghúzás, ilyen esetben legfeljebb a határidő rövidebb.

Az államilag finanszírozott NHS-nél nem minden kezelést lehet igénybe venni, illetve a kezelések csak bizonyos megoldásokra terjednek ki, melyek nem feltétlenül esztétikusak vagy tartósak. Mint a tájékoztatóból kiderül, számos NHS-fogorvos csábítja át pácienseit a magánpraxisába, magasabb minőségű, ám igen költséges kezelést kínálva. A londoni privát szakemberek és a rendelő átlagárai között nagyjából 40% a különbség.

„Melyik városban lakik a legtöbb magyar Budapesten kívül? A meglepő válasz: London” – vezette fel anyagát az Euronews hírportál, amely a „magyar exodusról” készített közel 10 perces riportot még tavaly. Akik megszólaltak a filmben, jobban érzik magukat kint, mint itthon, és nem valószínű, hogy hazaköltöznek. Mint kiderült, a magasan kvalifikált szektorból is sokan utaznak a jobb jövő reményében a brit fővárosba. Például a kiváló magyar fogorvosok, akik Angliában olcsóbban dolgozhatnak helyi vetélytársaiknál, de még így is többet tudnak hazavinni, mint Magyarországon. Zoltán Máté fogorvos szerint, ha valakinek van üzleti érzéke is, akkor – köszönhetően a fizetőképesebb országnak – sokkal többet tud kint keresni, mint Magyarországon.

Szerző: K.D.D.