A németországi Halle-ban található Fraunhoffer Intézet egyik kutatócsoportja folytatott le vizsgálatot ezzel a témával kapcsolatban.

A kutatócsoport a fogkrém tisztítószemcséit vizsgálta meg. Ezeknek a szemcsének a segítségével távolítható el mechanikus úton a fogakon létrejövő plakk. Amennyiben a fogkrém túl abrazív, a zománcréteg idővel károsodhat, mely károsodás a dentin esetében még kifejezettebb lehet.

Egy adott fogkrém abrazív hatása a dentinre a hozzáadott szemcsék keménységétől, mennyiségétől és méretétől függ. Az abrázió mértékét egy 30-tól 200-ig terjedő skálán határozták meg. A tesztelők radioaktívan jelölt dentinmintákon próbálták ki a fogkrémeket és csak ezután rendeltek hozzájuk különböző értékeket.

A vizsgálat során használt módszer azonban különbözik a hagyományos radioaktív nyomkövető módszertől, melyet a fogkrémek abráziós mértékének meghatározására használnak.

Az emberi fog is része volt a vizsgálatnak. Az eredmények elérése érdekében a fogkrémet vízzel és nyállal együtt alkalmazták, hogy létrehozzák a megfelelő keveréket. A súrlódási és kopási teszteket egy erre alkalmas gép segítségével végezték.

A vizsgálatot részletekre kiterjedően folytatták le. Az eredmények alapján még a fogkefe szálainak geometriája és azok fogkrémekkel történő interakciója is meghatározható volt.