Mint korábbi cikkünkben összefoglaltuk, a kormány a korona vírus elleni védekezés jegyében, 2020. március 17-én bezáratta a fogorvosi rendelőket, kizárólag csak sürgősségi betegellátást engedélyeztek. Ennek megfelelően a rendelőkkel együtt leállt a fogorvosokat kiszolgáló háttér szolgáltatók munkavégzése is, így a fogtechnikusok és a fogászati kereskedők többsége is bezárt. Jelenleg semmilyen kormányzati segély csomag nincs kilátásban a több, mint 10.000 fogászatban dolgozó számára.

Eseménysor

Időrendben először március 16-án adták be kérelmüket az Egészségügyi Technika ÁKT fogtechnikus tagjai, akik hivatalos levélben fordultak az Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának, ahonnan továbbítják az Operatív Törzs valamint az Innovációs és Technológia Minisztérium illetékeseinek. Az Ágazati Készség Tanács tagjai megfogalmazták a fogtechnikusokat érintő gazdasági kérdéseket és a tanulók gyakorlati képzésével kapcsolatos kérdéseket, kéréseket és javaslatokat. (PDF)

Ezt követte március 18-án egy magán kezdeményezés, Dr. Lászlófy Csaba szájsebész fogorvos írt nyílt levelet a kormánynak több, mint 750 aláíróval, mielőbbi intézkedést és megoldást szorgalmazva. (Lásd korábbi cikkünkben…)

Magyar Orvosi Kamara Fogorvosok Területi Szervezetének elnöke, Dr. Gerle János pedig pénteken, azaz március 20-án nyújtotta be a petícióját az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Pénzügyminisztérium számára. Levelében kiemeli, hogy “a teljes fogászati ellátó rendszert, működési és finanszírozási formától függetlenül a veszély helyzet ideje alatt egyben kell tartani”, mert ha széthullik, akkor nagy bajt jelent ez a jövőre nézve. (A petíció itt olvasható)

Fogorvosok, fogtechnikusok, asszisztensek minden nap reménykedve nézik az Operatív Törzs sajtótájékoztatóját, illetve a közösségi médiában lévő híreket olvassák, melyben egyenlőre hiába keresik az ágazat problémájára, a döntéshozóktól a megnyugtató választ.

Mindannyian reméljük, hogy a kormányzat rövidesen pozitív döntést hoz a fogászatban dolgozók számára is.

Hozzászólna?

Itt tegye meg a facebook cikk alatt…