Különösen vitatott táplálkozási tényezővé vált a D vitamin, miután több tanulmányban kimutatták, hogy a fizikai és orális egészségre egyaránt jó hatással van. Egy új kutatás szerint pedig anti-inflammatorikus mediátorként nagy szerepe van a parodontális egészség állapotváltozásaiban, különösen az idősebbek körében.

A tanulmányban 562 férfit vizsgáltak meg (átlagéletkor: 62,9) 4 alkalommal 1986 és 1998 között. A teljes bevitt D vitamin mennyiség és a parodontális egészség közötti összefüggést, a tasak mélységének és a fogak körüli tapadási képesség csökkenésének mérésével határozták meg, ezenkívül az alveoláris csontveszteséget is felmérték.

A kutatók megfigyelték, hogy D vitamin bevitel (≥ 800 IU) esetén csökkent a súlyos mértékű parodontális betegség kockázata és az alveoláris csontveszteség is jóval kevesebb volt. Ebből következtettek arra, hogy a D vitamin segíthet a parodontitis progressziójának megállításában.

A D vitamint korábban számos cardiovascularis kockázathoz társították (pl.: hipertónia, abnormális lipidek, obesitas). Az osteoporosis megelőzésében betöltött jótékony szerepe kimondottan jól dokumentált. Ráadásul több tanulmányban is kimutatták, hogy a nagymennyiségű D vitamin csökkenti a caries, számos ráktípus és a diabetes kialakulásának kockázatát.

A tanulmány a Journal of Dental Research június 20-i számában jelent meg.