A Fogszuvasodásmentes Jövőért Szövetség (The Alliance for a Cavity-Free Future – ACFF) olyan nonprofit jótékonysági szervezet, amelyet a világ vezető fogorvosai és a fogászati szakma képviselői hoztak létre egy közös cél elérése érdekében.

Az összefogás célja, hogy széles körben megismertessék és bevezessék a köztudatba a fog­ápolás helyes gyakorlatát, valamint megalapozzák egy magasabb szintű szájhigiéniai kultúra megteremtését. A hazánkat képviselő dr. Albert Márta professzornő véleménye szerint a legfontosabb a fogszuvasodás kialakulásának a csökkentése és a betegség továbbterjedésének megállítása, tehát mindenki számára a „fogszuvasodásmentes jövő” biztosítása. E célok elérése érdekében a Szövetség úgy véli, összefogásra van szükség, hogy felhívják a figyelmet a fogszuvasodás előfordulásának magas arányára, a betegség megelőzésének lehetőségeire, és olyan eszközökre, módszerekre, amelyekkel előnyösen befolyásolhatóak az emberek fogápolási és szájhigiéniai szokásai.

decl_group_foto

2014. június 25-én a közép- és kelet-európai régióban is elindításra került a Szövetség a Fogszuvasodásmentes Jövőért program, azzal a céllal, hogy koordinálja az európai régió egyes országaiban kitűzött célokat. A Szövetség nem titkolja azt a szándékát sem, hogy ezt az egészségügyi/társadalmi elköteleződését egyes országokban nemzeti üggyé szeretné emelni.

A magyarországi helyzet

A fogszuvasodás a leggyakoribb krónikus betegség a világon, amely régiónként eltérően, a lakosság 80–100 százalékát érinti. A fogszuvasodás a korai szakaszában vagy induló fázisban még megállítható vagy akár vissza is fordítható, ha a kiváltó ok csökken, vagy teljesen megszűnik.

A fogszuvasodás hazai előfordulására, illetve a megbetegedett fogak számára vonatkozóan dr. Szőke Judit docens asszony felmérései alapján, valamint a WHO által közölt statisztikákból az alábbi tények állapíthatók meg:
• Az európai országok rangsorában a tizen-­nyolc-tizenkilencedik helyen állunk;
• A 12 éves korosztálynak átlagosan már három-négy szuvas foga van;
• A felnőtt lakosság körében akár tizenhat megbetegedett fog is előfordulhat.

A fogápolási helyzet országon belül is rendkívül változó. A nagyvárosokban – ahol gyermekfogászatok és iskolafogászatok működnek –, sokkal jobb a helyzet, amíg a kisebb területen gyakran előfordul, hogy egy fogorvos öt-hatezer ember fogaiért felelős. Itt sem idő, sem energia nem jut a prevenciós programok szervezésére, néha még az ellátás is nehézségekbe ütközik. De ennek ellenére szerencsére nagyon sokan a szívükön viselik a megelőzést. Helyi próbálkozások vannak, de igazán hatásos egy nagyobb szabású társadalmi összefogás lenne, ahol méltó figyelmet kaphatna a probléma, valamint elegendő anyagi támogatás állna a rendelkezésre. Ez sokkal kevesebbe kerülne, mint az ellátás, a következményes betegségek megoldásának finanszírozása, nem is beszélve az iskolából, munkahelyről kieső óraszámokról.

Dr. Albert foto

Megemlítendő az a sajnálatos tény is, hogy reklámok útján igen gyakran hiányos vagy ellentmondásos információ jut el az emberekhez. Könnyű elveszni a kínálat sűrűjében, így előfordul, hogy sokan nem a megfelelő terméket választják, és így elmarad a várt eredmény, illetve a szájápolási termékek rendszeres használata. Egy olyan együttműködést kellene kialakítani a fogorvosok és a fogászati termékeket gyártó cégek között, amelynek során közösen segítenék a fogyasztókat a megfelelő termékek kiválasztásában. Különösen oda kellene figyelni a különböző korosztályok speciális igényeire, valamint a mentális különbségekre is.

 A világban már vannak pozitív eredmények, így biztosak lehetünk abban, hogy összefogással, helyesen megválasztott célkitűzésekkel, apró lépésekkel is el lehet érni a kitűzött célt, hogy a következő generáció már lehetőleg szuvas fogak nélkül nőjön fel!

Forrás: Chapter 4 Communications