Bevezetés

Függetlenül attól, hogy hogyan alakítjuk ki a gyökércsatorna formáját, a csatornamegmunkálásnak a céljai ugyanazok maradnak. Ezek a célok a következők:

1. Megtartani a csatornát az eredeti helyzetében.
2. Megtartani a foramen apicale legkisebb szűkületét az eredeti helyzetében és az eredeti méretében.
3. Létrehozni egy olyan végső formát, ahol az előkészített terület keresztmetszeti átmérője a bemenettől a csúcsig haladva keskenyedik.
4. Kialakítani egy olyan kúpos formát, amely arányos a gyökér külső formájával, elkerülni a perforációt, és minimalizálni kell a túlzott dentin elvételével okozott vertikális törés hosszú távú kockázatát.
5. Egy olyan kúpos forma kialakítása, amely a visszahúzással megkönnyíti a guttaperchacsúcs illeszkedését, és ideális vertikális tömörítő hidraulikát biztosít a meleg tömési technika során.
6. Olyan kúpos forma kialakítása, amely lehetővé teszi a bőséges mennyiségű (ultrahanggal, szonikusan, mechanikusan, negatív nyomással, multi-szonikusan [Sonendo]) aktivált átöblítést, az apex biztonságos elérésével és a túlnyomás indokolatlan kockázata nélkül.

A nikkel-titán (NT) műszerek megjelenése előtt Gates Glidden fúrókat és rozsdamenetes acél kézi műszereket használtak a gyökércsatorna megmunkálására. Bár kiszámíthatók voltak ezeknek az eszközöknek az eredményei, az iatrogén kockázatok (beleértve a csatorna átjárhatóságát és elzáródását, a hosszú kezelési időt, a kéz elfáradását és a komplex kezelési algoritmusokat) gyakori kihívást jelentettek.

Az elmúlt időszakban a Glates Gliden fúrók és a rozsdamentes acéllal történő csatornapreparálás átadta a helyét a NT-vel történő csatornamegmunkálásnak. Ha a sokkal jobban rendezett és merevebb ausztenites kristály- fázis konfigurációjú (CPC) NT-ötvözetek megfeszülnek, átmennek egy kevésbé rendezett és sokkal rugalmasabb martenzites CPC-be, hogy kiegyenlítsék a feszültséget. Ezt ismerjük az úgynevezett martenzites átalakulásként. Ez az átalakulás lehetővé teszi a fémnek, hogy ha megfeszül, elnyelje a visszanyerhető terhelés közel 8%-át (deformáció nélküli rugalmasság). A stressz enyhülése után a fém visszanyeri az eredeti alakját (alakmemória) és a rendezettebb ausztenites CPC-t. A NT-ötvözetek ilyen módon történő stressztűrő és CPC-változtató képességét szuperelaszticitásnak nevezzük. A martenzites átalakulás a NT-t viszonylag ideális anyaggá teszi az endodontiai csatornamegmunkáló műszerekhez, csökkenti a kéz fáradását, és időt takarít meg más módszerekhez képest. Ezeknek az előnyöknek az ellenére a NT-eszközökkel kapcsolatban is előfordulhat a váratlan törés.

A szuperelasztikus NT-műszerek első generációit még csiszolták (és nem hőkezelték sem a csiszolás előtt, sem azután). A NT-ötvözetek hőkezelése (csiszolás előtt vagy után) befolyásolja az ausztenit véghőmérsékletét. A hőkezelés eredményeképpen a többi tulajdonság között a NT-ötvözetek sokkal jobban ellenállnak a ciklikus fáradásos stressznek, nagyobb a törési rezisztenciájuk, és sokkal rugalmasabbak.

Cegbannerek dentalhu2

2007-ben a DENTSPLY bemutatta a NT műszereket, amelyeket szabadalmaztatott eljárással, hőkezelt anyagból, az úgynevezett „M drót”-ból gyártottak. 2008-ban a SybronEndo bemutatta az „R-fázis” technikát, ami által a NT megcsavarásával romboéderes CPC (átmeneti kristályfázis az ausztenit és a martenzit között) NT reszelőket állítottak elő. A kontrollált memóriájú (CM) NT műszereket 2010-ben vezették be a kereskedelembe. A kontrollált memóriájú műszerek rendkívül rugalmasak a szuperelasztikus és a nem hőkezelt társaikhoz képest. Nem rendelkeznek ún. alakmemóriával. A CM műszerek megtartják a rájuk szabott görbületet, lényegében íveltek maradnak, ahogyan a görbült csatornában megforgatják őket. A NT műszerek fenti fejlődésének eredményeképpen, jelenleg a klinikusok számára kétgenerációnyi NT-ötvözet áll rendelkezésére a csatorna megmunkálásához. Az első generációt a nem hőkezelt szuperelasztikus ötvözetek, a második generációt pedig a hőkezelt szuperelasztikus és nem szuperelasztikus ötvözetek (CM) adják. Utalva a CM-technológiára, biztosítottak a hőkezelt nikkel-titán ötvözetek is.

A fenti bevezető után ennek a cikknek most az a célja, hogy a klinikusok számára bemutassuk a Mani Silk (SILK) megmunkálórendszert, ami lényegesen különbözik a többi lehetőségtől.

Mani Silk

Az új és szokatlan Mani Silk műszerrendszere jelentős kiegészítése a jelenlegi piaci választéknak. A Silk szokatlan, mert a bemenet kialakítása után, ez egy kétreszelős rendszer, amelyet lehet akár forgatni, vagy reciprok (órajárásával megegyező irányú vágás) mozgatni, miközben a tervezése és a hőkezelése által rugalmassággal, vágóhatékonysággal és törési ellenállással rendelkezik.

A Silk csomagok anatómiai alapúak, ezeket az összeállításokat úgy tervezték meg, hogy kifejezetten az orvosok által leggyakrabban tapasztalt anatómiájú csatornák kezelésére legyenek alkalmasak. A reszelőket a következők szerint állították össze csomagokba: „Simple” (viszonylag egyenes csatornákhoz), „Standard” (mérsékelt görbületű, nem kalcifikált csatornákhoz) és „Complex” (mérsékelten vagy erősen görbült és/vagy elmeszesedett csatornákhoz). A Silket ezekhez a jellegzetes anatómiákhoz tervezték, hogy biztonsággal, hatékonyan és gazdaságosan, bonyolult algoritmus nélkül munkálja meg a csatornákat, és mégis tapintható pontossággal. Innen származik a neve: „Mani Silk”. Míg a Silknek egy viszonylag egyszerű kezelési algoritmusa van (az alábbiakban részletezve), így a rendszert elfogadják az általános fogorvosok, de használhatják a szakorvosok is (sokkal görbültebb és kalcifikált csatornákban).

A Silk rendszer leírása

A Silknek egyedi, ún. „könnycsepp” keresztmetszete van. A könnycsepp keresztmetszeti alakja lehetővé teszi, hogy a törmelék hatékonyan kifelé irányítható a csatornából, a reszelőt a csatorna közepén tartja, és jelentősen csökkenti a másféle rendszernél tapasztalható gyakori „becsavarodást”, miközben a vágó hatékonyságát megtartja. A Silk reszelőknek a kúpossága állandó (0,08, 0,06, 0,04).

A Simple csomagolás tartalmaz egy 0.08/25-ös bemenetnyitót (00), 0.06/25-ös és 0.06/30-as műszert. A standard csomagolás tartalmaz egy 0.08/25-ös (00), 0.06/20-as és 0.06/25-ös műszert. A komplex anatómiájú csomag tartalmaz egy 0.08/25-ös (00), 0.04/20-as és 0.04/25-ös műszert. A Silk műszerek kaphatók még (három reszelő egy csomagolásban) az következő egyedi méretekben is: 0.04/20, 0.04/25, 0.04/30, 0.04/35, 0.04/40, 0.06/20, 0.06/25, 0.06/30, 0.06/35, 0.06/40 és 0.08/25. Minden csomag-összeállítás és egyedi méret kapható 21-es és 25 mm-es munkahosszban is (1. a–c ábrák).

1. a ábra: (Simple, egyenes csatorna). A Mani Silk Simple csomag összeállítása. A Simple csomag balról jobbra tartalmaz egy 0.08/25 bemenetnyitót és egy 0.06/25 és egy 0.06/30-as műszert. 1. b ábra: (Standard, enyhén görbült csatornák). A Mani Silk Standard csomag összeállítása. A Standard csomag balról jobbra tartalmaz egy 0.08/25-ös (00) bemenetnyitót és egy 0.06/20-as és egy 0.06/25-ös műszert. 1. c ábra: (Complex, mérsékelten és erősen görbült csatornák). A Mani Silk Complex csomag összeállítása. A Standard csomag balról jobbra tartalmaz egy 0.08/25-ös (00), egy 0.04/20-as és egy 0.04/25-ös műszert.

1. a ábra: (Simple, egyenes csatorna). A Mani Silk Simple csomag összeállítása. A Simple csomag balról jobbra tartalmaz egy 0.08/25 bemenetnyitót és egy 0.06/25 és egy 0.06/30-as műszert.
1. b ábra: (Standard, enyhén görbült csatornák). A Mani Silk Standard csomag összeállítása. A Standard csomag balról jobbra tartalmaz egy 0.08/25-ös (00) bemenetnyitót és egy 0.06/20-as és egy 0.06/25-ös műszert.
1. c ábra: (Complex, mérsékelten és erősen görbült csatornák). A Mani Silk Complex csomag összeállítása. A Standard csomag balról jobbra tartalmaz egy 0.08/25-ös (00), egy 0.04/20-as és egy 0.04/25-ös műszert.

A Silk 0,08/25 mm, 00-s műszer mind a három csomagolásban ugyanolyan hosszban található meg (egyszerű, standard és komplex), mint a többi műszer, lényegében a 21 mm-es Silk műszercsomagban 21 mm-es 00-s, és a 25 mm-es Silk műszercsomagban a 25 mm-es 00-s van. A 00-s elérhető még 18 mm-es hosszban is.

A Silk műszerek egy saját fejlesztésű és szabadalmaztatott eljárás során hőkezeltek a csúcsi végeiktől a körülbelül 10 mm-es vágóélig, amely kivételes erősséget és rugalmasságot ad a reszelőnek. Semmilyen egyéb olyan reszelő nem kapható a kereskedelmi forgalomban, amelynek a csúcsi 10 mm-es vége hőkezelt, ott, ahol a rugalmasság szükséges. Azonban a hőkezelt Silk a CM műszerekkel ellentétben, képes ún. alakmemóriára. A Silk műszereket bármelyik nyomatékkontrollos motorban lehet használni. A 300 g-cm-es nyomatékbeállításnál az 500 rmp az ajánlott minden Silk műszer számára. Mindez leegyszerűsíti a motor választását, mert az rmp- és a forgatónyomaték-beállításokat nem szükséges a Silknél használni. Ez időt takarít meg, mert az nem szükséges a motorbeállításokat változtatni minden egyes reszelő használatakor.

A Silk taktilis behelyezése finom, határozott és körülbelül 3 másodpercig kell tartania. A megfelelő sebességgel, nyomással és ujjmegtámasztással használt Silk nem „csavarodik be”. Minden egyes Silk behelyezésnek körülbelül 4-6 mm dentint kell eltávolítania. Minden behelyezés után a vágóéleket le kell törölni, és „rekapitulálni” kell a csatornát kis kézireszelővel. A Silket vagy behelyezzük, vagy eltávolítjuk a csatornából, de soha  nem illesztjük be a gyökércsúcsig, és hagyjuk állandó rotáló helyzetben a csatornában. Az iatrogén kockázat minimalizálása érdekében (csatorna átjárhatósága, csatornaelzáródás, reszelő szétválása stb.) minden egyes Silk műszert a valódi teljes munkahosszig (TWL) kell behelyezni, de mindig csak egy-két másodpercre, majd el kell távolítani.

2. a. ábra: A jobb felső egyes fog anatómiája megfelel a Mani Silk Simple csomagnak (viszonylag egyenes csatorna). 2. b. ábra: A fog anatómiája megfelel a Mani Silk Standard csomagnak (enyhe görbület, meszesedés nélkül). 2. c. ábra: A jobb felső hetes fog anatómiája megfelel a Mani Silk Complex csomagnak (mérsékelt vagy erős görbület és/vagy meszesedéssel együtt).

2. a. ábra: A jobb felső egyes fog anatómiája megfelel a Mani Silk Simple csomagnak (viszonylag egyenes csatorna).
2. b. ábra: A fog anatómiája megfelel a Mani Silk Standard csomagnak (enyhe görbület, meszesedés nélkül).
2. c. ábra: A jobb felső hetes fog anatómiája megfelel a Mani Silk Complex csomagnak (mérsékelt vagy erős görbület és/vagy meszesedéssel együtt).

Mani Silk klinikai módszere

1. Alapos érzéstelenítés és az egyenes csatornabemenet kialakítása után minden csatorna látható.

2. A 0.08/25-ös (00) Silk használatával a nyaki dentinháromszöget (CDT) távolítjuk el, és a bemenetet alakítjuk ki. Viszkózus EDTA-gél jelenlétében behelyezzük a Silk 00-at 3-4 mm-rel a pulpakamra alá, és kefélő mozgással távolítjuk el a furkációtól a legnagyobb vastagságú gyökérfallal szemben. A CDT eltávolítása után a pulpakamrát bőségesen átöblítjük. Ha a csatorna engedi, a 00 újabb behelyezését az első görbületi pontig és/vagy ellenállásig, minden egyes behelyezés után átöblítünk, és a kézireszelőt rekapituláljunk.

3. Miután a bemeneti nyílást megformáltuk, rozsdamentes acél kézitűt használjunk az apikális átjárhatóság és az ún. „siklópálya” kialakításához, mielőtt az első görbületi pont alatt a csatornát Silkkel vagy 00-val alakítanánk ki. A Mani D Finders kitűnő „merev reszelő”, lehetővé teszi az elmeszesedett csatorna átjárhatóságát. A Mani K reszelők, SEC O K reszelők (biztonságos végű K reszelők) és D Findersek mind kiválóan alkalmasak a siklópálya kialakítására. Minden kézireszelőt elő kell görbíteni a behelyezés előtt. Ajánlott a kézi műszereket csak egyszer használni, hogy az élességet, a taktilis kontrollt és a csatorna könnyű átjárhatóságát egyszerre megtartsuk (3. a–c ábrák). Amint a kézi műszerrel elértük a gyökércsúcsot, egy elektromos apex lokátor segítségével határozzuk meg a TWL-t. Amint a TWL létrejött, a csatornát egymást követően ki kell szélesíteni, lényegében a siklópályát előkészítve addig, amíg a #20-as kézi műszer szabadon forog a TWL-en. Bőségesen kell átöblíteni és gyakran rekapitulálni addig, amíg a siklópálya kialakul.

3. a ábra: Mani D  Finderek. 3. b ábra: Mani K  reszelők. 3. c ábra: Biztonságos végű Mani kézi SEC O K reszelő.

3. a ábra: Mani D Finderek.
3. b ábra: Mani K reszelők.
3. c ábra: Biztonságos végű Mani kézi SEC O K reszelő.

4. a A Simple csomag használatakor, miután a 0.06/25-tel (a csomagban a középső reszelő) kialakítottuk a bemenetet, az ellenállásig helyezzük be a következő 0.06/30-as Silket (a csomagban a jobb oldali műszer). Ismételjük a folyamatot mindaddig, amíg a 0.06/30-as eléri a TWL-t.

4. b A Standard csomag használatakor, miután a 0.06/20-szal (a csomagban a középső reszelő) kialakítottuk a bemenetet, az ellenállásig helyezzük be a következő 0.06/25-ös Silket (a csomagban a jobb oldali műszer). Ismételjük a folyamatot mindaddig, amíg a 0.06/25-ös eléri a TWL-t.

4. c A Complex csomag használatakor, miután a 0.04/20-szal (a csomagban a középső reszelő) kialakítottuk a bemenetet, az ellenállásig helyezzük be a következő 0.04/25-ös Silket (a csomagban a jobb oldali műszer). Ismételjük a folyamatot mindaddig, amíg a 0.04/25-ös eléri a TWL-t.

Ha akarjuk, az összes fenti folyamatot meg lehet fordítani „crow down” megközelítésben is, először a nagyobb csúcsméretű műszer után a kisebb következik addig, amíg elérjük az apexet. Például, ha szeretnénk egy egyszerű anatómiánál, először a 0.06/30-as eszközt helyezzük be, majd a 0.06/25-össel folytassuk (4. a–c ábrák).

4. a. ábra: Mani Silk Simple csomaggal kezelt jobb felső 5-ös és 4-es fogak klinikai esete (viszonylag egyenes csatornák) -  (0.08/25, 0.06/25, 0,06/30) 4. b. ábra: Mani Silk Standard csomaggal kezelt klinikai eset (enyhe görbülettel, meszesedés nélkül) - (0.08/25, 0.06/20 0.06/25). 4. c. ábra: Mani Silk Complex csomaggal kezelt klinikai eset (mérsékelt vagy erős görbülettel és/vagy meglévő meszesedéssel) – (0.08/25, 0.04/20, 0.04/25).

4. a. ábra: Mani Silk Simple csomaggal kezelt jobb felső 5-ös és 4-es fogak klinikai esete (viszonylag egyenes csatornák) – (0.08/25, 0.06/25, 0,06/30)
4. b. ábra: Mani Silk Standard csomaggal kezelt klinikai eset (enyhe görbülettel, meszesedés nélkül) – (0.08/25, 0.06/20 0.06/25).
4. c. ábra: Mani Silk Complex csomaggal kezelt klinikai eset (mérsékelt vagy erős görbülettel és/vagy meglévő meszesedéssel) – (0.08/25, 0.04/20, 0.04/25).

Gyakori kérdések Mani Silk használatakor

1. Hányszor használhatom a Silk műszert?
A Mani azt ajánlja, hogy csak egyszer használja a Silk műszereket.

2. Hogyan sterilizáljam az új csomag reszelőit?
Gőzautoklávval, 136 °C -on, 20 percig sterilizálja az eszközöket.

3. Használhatom-e a Silk műszereket guttapercha eltávolításra?
Igen. Habár a Silket nem kifejezetten erre a célra tervezték, a megfelelő méretű Silk műszereket lehet használni a guttapercha eltávolítására újra, gyökérkezelés során. A Mani GPR műszereket kifejezetten a guttapercha eltávolítására fejlesztették ki.

4. Milyen típusú motorra van szükségem a Silk használatához?
Bármilyen nyomatékkontrollos endodontiai motor alkalmas a Silk használatára, amely képes 500 rpm-re 30 g-cm-es nyomatékkontroll mellett.

5. Tudom-e reciprok módon használni a Silk műszereket?
Igen, minden reciprok motor, ami előre-hátra az óramutató járásának megfelelően mozgatja a műszereket, használható.

6. Hogyan tudom a Silkkel előkészített csatornákat betömni?
Bármelyik klinikailag alkalmas tömési technika használható a Silkkel megmunkált csatornák zárására.

7. Mi történik akkor, ha szeretnék nagyobb apikális átmérőt előkészíteni, mint ami a Silk csomagban megadott?
A Silk elérhető 0.04/30, 0.04/35, 0.04/40, 0.06/35 és 0.06/40 egyedi méretezésben is a nagyobb apikális átmérő kialakításához. A fenti méretekben az orvos előkészítheti a csatornát a klinikailag megfelelő módon.

Cegbannerek dentalhu4

Összefoglalás

Ebben a cikkben bemutattunk egy új, szokatlan és egyedi hőkezelt Mani Silk nikkel-titán műszerrendszert. A Mani Silk biztonságos, hatékony és gazdaságos módon alakítja ki a csatornákat, amit egyszerű megtanulni és alkalmazni. A hangsúlyt a Mani Silk használatára fektettük, összefüggésben a klinikai alapelvekkel, beleértve az egyenes vonalú hozzáférést, a nyaki dentinháromszög eltávolítását, az átjárhatóságot és a csatornakialakítás céljainak az elérését.

Forrás: Dental Press