Matyasi Gábor doktort ismerjük, mint fogorvost, ismerjük, mint fotóművészt és néhány hét óta nem túlzás őt világhírű atlétának nevezni. Ráadásul olyan sportágban lett világbajnoki bronzérmes, aminek már a TV-ben látható képeitől is elborzad a sportokat csak fotelből kedvelő néző. Így hát először is arra kérem, mondja el, mi is az a SPARTAN, mi az eredete, története?

A SPARTAN RACE, a nemzetközi sportszíntéren már tizenöt éve jelenlévő sportág, a terep akadályfutás egy prominens képviselője. A terepfutásban, a terepen fellelhető természetes akadályok, patakok, meredélyek kiegészítése épített akadályokkal. Ezek lehetnek egyszerűek, kis palánk vagy kúszás szögesdrót alatt, de lehetnek bonyolult szerkezetek, fellógatott gyűrűk, forgó kerek is, nagy súlyok cipelése. Az erőnlétet, az egyensúlyt, az állóképességet teszik próbára velük. Ha nem sikerül túljutni valamelyiken, akkor büntető feladatot, ebben a versenyben 30 burpee-t négyütemű fekvőtámaszt kell – video és személyes ellenőrzés mellett – szigorúan felügyelve elvégezni. Utána kapja vissza a sportoló a rajtszámát és futhat tovább. Az eredményt a célba érés ideje határozza meg, a futási sebesség, az akadály legyőzésének sebessége és egyéb tényezők együttesen adják a végső pozíciót.

 

Miért SPARTAN a neve?

Az alapító egy amerikai cég. A világbajnokságon 68 ország képviseltette magát és sok ezer ember indult a versenyeken. Az ötlet Joe De Sena-tól származik, ő szintén extrém sportoló volt, katonai múltja is van. Az erőpróbához, a harchoz kapcsolódó történetet keresett, így talált a spártai mítoszra, erre építette rá a verseny arculatát, kommunikációját. Ez a világbajnokság valóban Spártában, részben az ősi város romjai között folyt – és a szellemiséget nagyon jól átadta, hiszen egykor ott súlyos harcot vívott néhány száz ember. Most spártai díszbe öltözött katonák felvezetésével, az antik temetőben kellett teljes csöndben megtenni az első 2-300 métert. Futni nem volt szabad. A temető kapujától kezdődött – lefelé – az első nagy rohanás. A hősöknek, a temetőnek tiszteletet adva, egészen különleges hangulatú rajt volt. Több korosztály, nemek szerint is szétosztva, több csoportban indult, és mindig elmondták előtte az eredeti, harcba indító beszédet, aminek nagyon erős motiváló hatása volt. Jövőre lesz 2500. évfordulója a nevezetes thermopülai csatának, a spártaiak már nagyon készülnek rá!

Az egész Trifecta világbajnokság összesen három különböző versenyszámból áll, van sprint, szuper és beast. A sprint távról eddig azt tudtuk, hogy 5+, a rajtnál senki nem tudja pontosan mekkora is a táv. A super 13+, most 15 kilométer volt és a beast 19+, idén majdnem 23 kilométert kellett megtenni. Nagyon nehéz a sprintnél 4 kilométer után úgy tartalékolni az erőt, hogy vajon csak egy kilométerem van hátra vagy még négy? Ez is a jelmondatuk: You will know at the finish line – majd megtudod a végén! Az akadályok száma változik, nem tudjuk melyik lesz az a 20-30, hol lesznek, milyen sorrendben? Igaz, ez jövőre el fog tűnni, mert fix 5, 10 és 21 kilométeres távok lesznek. A SPARTAN Szövetség törekszik a hivatalos sportággá való elismertetésre, esetleg az olimpiai sportággá válásra, ezért állandó versenyfeltételeket alakítanak ki …sajnos. A Trifecta világbajnokságot minden évben megrendezik, sőt több világbajnokság is van. Amerikában van egy ún.: Beast VB, nagyon komoly terepen, magas hegyek között. Az idén Svédországban volt Ultra Világbajnokság, 24 órás verseny, ahol meghatározott pályán kell körözni, kíméletlen, mínusz tíz fokos hidegen legyőzni az akadályokat és a 24 óra alatt megtett nagyobb táv dönti el a helyezést.

Hogyan került kapcsolatba egy gyakorló fogorvos egy ilyen sporttal?

A Budapest Sportiroda által szervezett akadályfutáson versenyzett egyszer a kisfiam. Ez tetszik a gyerekeknek, mert egy olyan verseny, ahol végre beleléphetnek a pocsolyába, sárban hempereghetnek, sőt kifejezetten ez a feladat. Csúszni-mászni kell, persze könnyebbek az akadályok. Nos, az egyik születésnapján elvittük őt a barátaival együtt egy ilyen versenyre. Utána sárosan, vizesen ették meg a tortát, nagyon élvezték. Még 2016 tavaszán hallottunk erről a SPARTAN-ról, kérdeztem van-e kedve elmenni, igent mondott. Akkor én már vagy fél éve kocogtam és az ő rajtjánál határoztam el: ha már itt vagyok, nem várok rá egy óráig, én is elindulok. Tetszett, bár nem nagyon tudtam mit kezdeni az akadályokkal, a terep is nehéz volt, Visegrádra kellett a Fellegvárba felfutni, meg le. Ám az ott szerzett tapasztalatok, élmények és kudarcok nagyon motiválóak voltak! Azóta egyre több versenyen, egyre tudatosabb felkészüléssel vagyok jelen, legutoljára pedig már maximálisan erre koncentrálva készültem.

Most a világbajnokságon bronzérmes lett. Előtte viszont volt egy olyan nyilatkozata, hogy másodpercekkel maradt le a dobogóról. Akkor ez összetett verseny?

Igen. A három említett versenyforma követi egymást. Szombaton volt a super, pár óra pihenő után a sprint (mindkettőn 10 másodperccel maradtam le a dobogóról), a beast versenyt másnap vasárnap tartották. Mindnek önálló eredményhirdetése van – mintha az öttusában versenyszámonként külön hirdetnének győztest – de végül a világbajnoki eredmény itt a három verseny összetett időeredménye. Örülhet az ember a részversenyek után is, mert ott is felállhat a dobogóra, ott is kap érmet, de a végeredmény számít! Összesítésben, az én 50 – 54 éves korosztályomban lettem harmadik a közel 6 órás összetett eredmény mellett pár másodperc előnnyel! Borzasztóan izgalmas volt a befutó. Számomra ez a sportsikeren túlmenően is rettentően fontos. Kihatással van az orvosi munkámra is. Naponta két-három edzést végzek. Reggel munkába menet felcsatolom a görkorcsolyámat, kézbe veszek két síbotot és így gurulok 12 kilométert a rendelőmig. Munka után pedig futva ugyanez visszafelé. Másnap nyilván futással kezdek, s hazafele indul a görsí edzés. Így csupán azzal, hogy munkába járok, egy héten megvan több mint 100 kilométer és tíz edzés. A távot átlag egy óra alatt lefutom, autóval ez 35-40 perc, cserében viszont a rendelőbe érkezve kiegyensúlyozottan, zuhanyozás után lenyugodva, frissen látok munkához. A koncentráló képességemben, a mentális állapotomban ez jól érzékelhető javulást hozott az elmúlt években, ahhoz képest, mint amikor valaki idegesen, görcsölve, dudálva ül az autójában.

Az eredményem komoly elégedettséggel tölt el, sok munkám volt benne, így biztosan indulok jövőre is – hiszen a harmadik helynél van jobb is. A cél kitűzése nagyban segíti a rendszeresség fenntartását, jobban rá tudom venni magam, hogy folyamatos maradjon az edzés, ne maradjon ki semmi és a táplálkozás is megfelelő legyen. Táplálkozás a legfontosabb, én az intermittent fasting (szakaszos böjtölés) 20:4 elve szerint étkezem. Ez 20 óra nem evés után 3-4 óra bőséges vacsora. Az alacsony vércukor és inzulin szint melletti edzés és létezés élettani, hormonális, mentális hatása fantasztikus, de ez egy másik cikket is kitöltene.

Nagyon szeretem a halakat, de amit igazán szeretek az a chicken tikka masala, a híres indiai csirkeétel. Az egyetlen, amit magam is el tudok készíteni. Amikor a gyerekeknek valami nagy eseményük van, mindig ezt kérik – és ezt mindig én készítem. Remélem, a jövő évi világbajnokság után is ezt tesszük az asztalra!

Dr. Révay András