A 65 évnél fiatalabbak és a nők körében a betegség prevalenciája különösen magas volt.
A vizsgálatot 2010 szeptemberétől, 2011 májusáig végezték 37 fogorvosi rendelő bevonásával. A felmérésben összesen 787 felnőtt vett részt.

Összességében a résztvevők 40%-a számolt be a fogukat vagy ínyüket érintő fájdalomról, érzékenységről. A válaszadók 64% állította azt, hogy tünetei a felmérés előtt több, mint 6 hónappal jelentkeztek először.

A tanulmány szerint 12%-ukat diagnosztizálták dentin-érzékenységgel. Ezek a betegek többségében nők voltak (56%) és nagyrészüknél jelentős mértékű gingiva recesszió (58%) volt megfigyelhető. A prevalencia a 18 és 44 év közöttiek között jóval nagyobb volt, mint a 65 év felettiek esetében.

A felmérés során kiderült, hogy a résztvevőknek 50%-a otthon is használható módszerekkel próbálja kezelni dentin-érzékenységét, míg csupán 22%-uk kereste fel fogorvosát professzionális kezelés érdekében. Azonban a résztvevők több, mint 50%-a jelentette, hogy kezelése eredménytelen volt, vagy az elért eredmény kevesebb, mint 6 hétig tartott. A professzionális rendelői módszerrel kezeltek 38%-ánál viszont eredményes volt a kezelés.

Az eredmények a Journal of the American Dental Association című szaklap márciusi számában jelentek meg.