Ha hagyományos módszerrel rögzítjük a breketteket, akkor a fogszabályzó készülék felhelyezése során ezeket egyesével ragasztjuk fel a fogakra, ez elég időrabló és nehézkes folyamat. Ha ragasztósablont használunk, akkor a breketteket először egy pontosan és feszülésmentesen illeszkedő 3D sínbe helyezzük, amelyet nyugodt laboratóriumi körülmények között ellenőrzünk, majd ezt követően ragasztjuk a fogakra.

Ezzel a módszerrel sokkal gyorsabbak és pontosabbak lehetünk, mintha a hagyományos eljárást alkalmaznánk, és ezáltal jelentős mértékben lecsökkenthetjük a páciens kezeléséhez ténylegesen szükséges székidőt. A ragasztósablon használatával a lehető legnagyobb hatékonysággal tudjuk a rögzített fogszabályzókészülékek átadását elvégezni, ami a brekettek pontos illeszkedésén kívül más előnyöket is biztosít a pácienseink számára.

A ragasztósablon készítésének első lépése a páciens fogairól történő lenyomatvétellel kezdődik. Ez a folyamat csak néhány percet vesz igénybe, és a végeredményeként megkapjuk a páciens lemintázott szájképleteinek a pontos negatív mását. Ezen lenyomat alapján a fogtechnikus elkészíti a páciens fogazatának méretazonos másolatát. Ezt követően a fogtechnikus rendkívül körültekintően, foganként, a lehető legoptimálisabb pozícióba helyezi a breketteket. Végül, még a laboratóriumban készítenek egy egyéni sínt, amelyet a fogorvos ragasztási sablonként használva a mintán lévő pozíciónak megfelelően át tudja helyezni a breketteket a mintáról a páciens saját fogaira.

A laboratóriumi munka során kiemelt jelentősége van a gyártói utasítások pontos betartásának. A ragasztósablonunk pontosságát az fogja meghatározni, hogy mennyire pontosan követtük az elkészítésére vonatkozó technológiai utasításokat, továbbá, hogy figyelembe vettük-e az anyagtani jellemzőket. Az AGE Solutions nevű olasz cégnek van egy kimondottan az indirekt brekettragasztáshoz kifejlesztett szoftvere, ez a Maestro 3D OrthoStudio. Ennek a programnak a használatával teljes mértékben ki tudjuk aknázni a ragasztósablonok használatának az előnyeit. A breketteket egyszerűen pozicionálni tudjuk, és ezt később könnyen módosíthatjuk. A virtuálisan megtervezett brekettpozícióknak megfelelően létre lehet hozni egy ragasztósablont (ezt egy nagy pontosságú 3D nyomtatóval, biokompatibilis anyagokból hozzák létre), ez lehetővé teszi, hogy a virtuálisan elhelyezett brekettek a valóságban is pontosan ugyanabban a helyzetben kerüljenek rögzítésre. A sablonban kialakított vezetőcsatornák, avagy nútok biztosítják, hogy a brekettek garantáltan az ideális pozícióban rögzüljenek. 

1. ábra: Indirekt módszerrel történő brekettragasztás.

A továbbiakban lépésenként bemutatjuk azt a rendkívül egyszerű és rövid folyamatot, amely során az OrthoStudióban el tudjuk készíteni a brekettragasztó sablonunkat. Miután betöltöttük a virtuális modellünket a programba, első lépésként válasszuk ki, hogy milyen breketteket és milyen technikát akarunk alkalmazni.

A brekettek és a felhasználható ívek adatbázisát könnyen elérhetjük. Az OrthoStudio a páciens harapási eltérésének megfelelő javaslatot tesz a brekettek helyzetére, így már néhány kattintás után egy közel kész tervet kapunk. A program egy beépített algoritmus alapján a fogaknak megfelelő sorrendben helyezi el a breketteket. A továbbiakban lehetőség van az egyéni preferenciáink alapján módosítani a tervet. Ezek a módosítások rendkívül egyszerűek, mivel a program a módosításainknak megfelelően automatikusan megváltoztatja a brekettek pozícióját. A szoftver által biztosított lehetőségeknek köszönhetően, ugyanígy módunk van csupán egyes brekettek elhelyezkedésének a módosítására. Az OrthoStudio csak a gyártóktól származó eredetei brekett adatbázisokat tartalmazza, és ezt az adatbázist folyamatosan bővítik. A program nagyobb tapasztalattal rendelkező felhasználói számára lehetőség van egyedileg módosítani az egyes brekettekre vonatkozó torque és rotációs értékeket. Miután a felhasználó megadta a sablon elkészítéséhez szükséges radiológiai paramétereket, és betáplálta az egyéb szükséges adatokat, a program automatikusan megtervezi a sablont, majd eltávolítja a behelyezést esetlegesen gátló alámenős részeket.

2. ábra: Pozicionáló kulcsok segítségével történő indirekt brekettragasztás.
3. ábra: Az Ortho Studio automatikusan felajánlja a lehetséges brekettpozíciókat.

Az OrthoStudio megadja a választás szabadságát a fogtechnikai laboratóriumok és a fogorvosi rendelők részére. A program
három különböző technikával történő, indirekt brekett-ragasztási módszerrel kompatibilis sablon elkészítésére is alkalmas,
így a felhasználók minden esetben eldönthetik, hogy ezek közül melyiket tartják a legalkalmasabbnak az adott eset ellátására. A sablon virtuális tervét egy STL fájl formájában továbbítják egy 3D nyomtatóra, amely ezt biokompatibilis rezinből elkészíti. Az OrthoStudio segítségével nem csak arra van lehetőségünk, hogy kinyomtassuk a megfelelően pozicionált brekettekkel ellátott sablont, majd ezt követően thermoformáljuk, hanem arra is, hogy a végleges formával rendelkező sablont már virtuálisan elkészítsük, és utána már csak a breketteket kell belehelyeznünk.

Alkalmas arra is, hogy a tervezés során kapott adatokat – pl.: fogméretek, a fogívekkel kapcsolatos mérések, a felhasználni
kívánt brekettek és ívek típusa, stb. – egy PDF fájlba exportáljuk, és a beavatkozást végző orvos rendelkezésére bocsáthassuk.

4. ábra: Az OrthoStudio segítségével 3 különböző indirekt ragasztási módszer is elérhetővé válik: a sablonos, az ablakos és a behelyező kulcsos. 

Ebben a cikkben bemutattuk, hogy hogyan lehetséges csupán néhány lépésben brekettragasztási sablonokat létrehozni, továbbá, hogy milyen előnyökkel jár ezeknek a sablonoknak a használata.

Ezek az előnyök leginkább a rövidebb kezelési időben, illetve a nem megfelelő pozícióba helyezett brekettek előfordulásának a csökkentésében tapasztalhatóak. Ha ezeket az előnyöket részletesen fel akarjuk sorolni, akkor a következő pozitív hatásokra számíthatunk:
 pontosabb brekettpozíciók;
 gyorsabb felhelyezés, azaz rövidebb kezelési idő;
 a brekettek későbbi újrapozicionálásának kisebb a valószínűsége;
 kevesebb kellemetlenség a páciens számára;
 kényelmesebb munkamenet;
 a pácienseket is meggyőző modern technológia.

Dr. Terence Whitty (Ausztrália)

Forrás: Ortho; 2019: 1 24-26

Ossza meg véleményét!

A DENTAL.HU a fogászati szakma portálja.

Az Ön véleménye, hozzászólása, aktivitása legalább olyan fontos, mint a cikk, amit elolvasott. Ossza meg a cikket ismerőseivel vagy szóljon hozzá, mondja el véleményét a Facebook oldalunkon.