Nem csoda, hiszen a LightWalker alkalmas mind a kemény-, mind a lágyszöveti elváltozások kezelésére. A lézer további előnye, hogy egy egyszerű érintőképernyő segítségével használata bárki számára könnyen elsajátítható. A LightWalker termékcsalád magában foglalja az AT, DT és ST modelleket, amelyekhez különböző kiegészítők is rendelhetők.

Tiszta és érintetlen detintubulusok a Fotona LightWalkerrel végzett lézerkezelés után

Tiszta és érintetlen detintubulusok a Fotona LightWalkerrel végzett lézerkezelés után

A két legnépszerűbb lézerhullámhossz

A LightWalker AT és DT modelleken a képernyő egyetlen érintésére át lehet váltani Er:YAG-ról Nd:YAG lézerre és vissza. Az ebben a gépben található erbiumlézer jellemzője, hogy sokféle pulzusszélesség közül lehet választani, továbbá ennél a leghatékonyabb az ablációs ráta. Precíz adhéziót, pontos kavitásalakítási eredményt képes elérni, ugyanakkor nagyon alacsony energiával (8 mJ) is működik. A neodímium lézersugár mélyen hatol a szövetekbe, és a fogászatban használt lézerek közül ezzel érhető el a legjobb fertőtlenítőhatás. Az Er:YAG-lézer hullámhossza 2940 nm, a neodímiumé 1064 nm.

Univerzális lézerberendezés

A különböző fogászati beavatkozások elvégzéséhez eltérő lézerhullámhosszokat kell használni. Ez azért fontos, mert a lézerforrástól függően minden szövet más-más módon reagál az egyes lézerhullámhosszokra. Mivel a LightWalkerbe két – a szövetekre gyakorolt hatásukat illetően – egymást kiegészítő hullámhosszt építettek be, szinte „univerzális” lézernek mondható. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag az összes lézeres fogászati beavatkozás egyaránt elvégezhető a legmagasabb fokon abszorbálódó Er:YAG- és a leghomogénebben felszívódó Nd:YAG- lézerhullámhosszokkal.

A TwinLightTm kezelési koncepció

Az a tény, hogy egyetlen gépben megtalálható a két leggyakrabban alkalmazott hullámhossz, lehetővé teszi a kezelőorvosok számára, hogy ne csak egyetlen, hanem kettős hullámhosszal (ún. TwinLightTM) végezzenek beavatkozásokat. Ha mindkét hullámhosszal végezzük a kezelést, akkor kihasználhatjuk azok legoptimálisabb szövetekre gyakorolt hatását. Például az Nd:YAG-lézerenergia hatékonyabb koaguláció, valamint mélyre ható fertőtlenítés esetében, az Er:YAG-lézer pedig egyedülálló a kemény- és lágyszövetek ablációjánál. Ha azonban kombináljuk őket, a lézerkezelések eredményét jelentős mértékben javítjuk, amivel maximális biztonságot, hatékonyságot érhetünk el.

Pontos szöveti sebészet szimultán fertőtlenítéssel

Az Nd:YAG-lézer lágyszövetben végbemenő homogén abszorpciójának köszönhetően pontos szövetpárolgást eredményez szimultán koagulációval. Ráadásul a mintegy ezerszer nagyobb pulzusenergia kiemelkedő fertőtlenítőhatást vált ki.

Ablációs gyorsaság Er YAG-lézerek vs. nagy sebességű fúrók vs. más lézerek

Ablációs gyorsaság Er YAG-lézerek vs. nagy sebességű fúrók vs. más lézerek

Fertőtlenítési hatékonyság Nd YAG-lézerek vs. egyéb lézerek

Fertőtlenítési hatékonyság Nd YAG-lézerek vs. egyéb lézerek

Beavatkozások – virtuális határok nélkül

A LightWalkerrel az alábbi fogászati területek különböző beavatkozásai nagy pontossággal, egyúttal egyszerűen elvégezhetők, a kontakt és nonkontakt kézidarabokkal pedig végtelen a lehetőségek listája:

 • endodontia
 • periodontia
 • lágyszöveti sebészet
 • implantológia
 • konzerváló fogászat
 • esztétikai beavatkozások
 • fogfehérítés

Program több mint 40 beavatkozáshoz

A LightWalker érintőképernyőjén egy egyszerű menü található az előre beprogramozott lézerkezelésekhez. Önnek csak ki kell választania a kezelés típusát, a gép pedig automatikusan beállítja a beavatkozás megkezdéséhez szükséges optimális paramétereket. A könnyen követhető protokoll, valamint az egyetlen gombnyomásra elérhető kezelési beállítások segítségével mindenfajta fogászati beavatkozás biztonságos és eredményes lesz. Az AT modell kiegészítő kézidarabokkal esztétikai kezelések (ránctalanítás, szőrtelenítés, bőrfiatalítás) elvégzésére is alkalmas.

TwinLightTm endodontiai kezelések

A Fotona TwinLightTM endodontiai beavatkozás sikeresen száll szembe két klasszikus kémiai-mechanikai kezelési procedúrával: az anatómiailag komplex gyökércsatorna-rendszer tisztításának, valamint a dentinfalak mélyfertőtlenítésének nehézségével.

A négy fő kezelési csoport.

A négy fő kezelési csoport.

A TwinLightTM kezelés első lépéseként a PIPS®* (Photon Induced Photoacoustic Streaming) módszert alkalmazzuk, amely az Er:YAG-lézer energiáját használja arra a célra, hogy nem termikus, hanem fotoakusztikai sokkhullámokat képezzen a csatornába bevezetett tisztítóoldatban.

Komfort üzemmód a napi rutinkezelésekhez.

Komfort üzemmód a napi rutinkezelésekhez.

A PIPS®- nek köszönhetően a csatornák és az alcsatornák tisztává válnak, a dentintubulusok mélyebb szinten szabadulnak fel. A PIPS® alkalmas tömések esetében is az utolsó vízöblítésnél a dentinfelület tisztítására.

Haladó üzemmód a speciális beavatkozások elvégzéséhez.

Haladó üzemmód a speciális beavatkozások elvégzéséhez.

A második lépésben a mélyre ható Nd:YAG- lézerhullámhosszt használjuk a dentinfalak fertőtlenítésére 1000 µm mélységig. Ebben a lépésben a maximális hőmérsékletet továbbító Nd:YAG-lézer fontos szerepet játszik a baktériumok eltávolításában.

Az Er YAG-lézer először kitisztítja a csatornákat és gyökércsatornákat. Ezután az Nd YAG-lézer mélyen fertőtleníti a dentinfalakat.

Az Er YAG-lézer először kitisztítja a csatornákat és gyökércsatornákat. Ezután az Nd YAG-lézer mélyen fertőtleníti a dentinfalakat.

* A PIPS® szabadalmaztatott eljárás, amelyet az MDATG, LLC – a Fotona partnere – fejlesztett ki.

TwinLightTm periodontális kezelések

A TwinLightTM beavatkozás egy minimálinvazív periodontális kezelés, amely a fogászat két legkedveltebb lézerhullámhosszát alkalmazza.

Klinikai tanulmányok bizonyítják, hogy periodontális beavatkozások elvégzésére jól alkalmazható az Nd:YAG-lézer Er:YAG-lézerrel kombinálva. Ha ezeket összehasonlítjuk a hagyományos sebészeti kezelések eredményeivel, kiderül, hogy a lézerbeavatkozások gyorsabbak, minimálinvazívak, nincs vérzés, és nem igényelnek posztoperációs kezeléseket.

A TwinLightTM lézerhullámhosszra optimalizált periodontális kezeléseket tesz lehetővé, megteremti az optimális körülményeket a periodontális szövetek gyógyulásához azzal, hogy eltávolítja a periodontális tasak beteg epiteliális részét, a granulációs szövetet, a mikrobákat, a fogfelszínen lévő lerakódásokat (fogkő), végül a kezelés után lezárja a tasakot egy stabil fibrinréteggel.

A TwinLightTM periodontális kezelés az általános fogorvosok számára megadja annak a biztonságát, hogy kezeljék betegeik közepes vagy súlyos periodontális problémáit lézerrel, vágás és varrat nélkül.

Szkenner üzemmód a jövőbeni beavatkozásokhoz

1. lépés az Nd YAG- lézer eltávolítja a beteg epiteliális részt, és lehetővé teszi a hozzáférést a gyökérfelszínhez.

1. lépés az Nd YAG- lézer eltávolítja a beteg epiteliális részt, és lehetővé teszi a hozzáférést a gyökérfelszínhez.

A Fotona K+F csapata elsőként fejlesztett ki mindehhez egy, a jövőbeni fogászati kezelésekhez is használatos szkenner üzemmódot.

2. lépés az Er YAG-lézer teljes mértékben eltávolítja a gyökérfelszínen lévő lerakódásokat.

2. lépés az Er YAG-lézer teljes mértékben eltávolítja a gyökérfelszínen lévő lerakódásokat.

Ez forradalmi változásokat hozhat mind az implantológia, mind a konzerváló fogászat területén.

3. lépés az Nd YAG- lézerenergia koagulál, és stabil fibrinréteget hagy.

3. lépés az Nd YAG- lézerenergia koagulál, és stabil fibrinréteget hagy.

TouchWhiteTm lézeres fogfehérítés

Hard tissue

Hard tissue

A TouchWhiteTM szabadalmaztatott lézeres fogfehérítés azon alapul, hogy az Er:YAG- lézer hullámhosszának abszorpciós csúcsa a vízmolekulában van, ami a vízalapú fehérítőzselé legfőbb előnye. Emiatt nincs szükség további abszorpcióra a zselében. És ami még fontosabb, figyelembe vesz termikus képességeket, így a TouchWhiteTM a leghatékonyabb, egyszersmind a legkevésbé invazív a lézerrel elvégezhető fogfehérítő módszerek között.

A TouchWhiteTM fehérítéssel csak a zselé melegszik fel, mialatt a standard lézeres fehérítés során az egész fog felmelegszik.

A TouchWhiteTM fehérítéssel csak a zselé melegszik fel, mialatt a standard lézeres fehérítés során az egész fog felmelegszik.

A fehérítőzselében való magas abszorpciójának köszönhetően az Er:YAG-lézersugár teljes mértékben felszívódik, így egyáltalán nem hatol be a keményszövetbe vagy a pulpába. Így tehát az összes lézerenergia hatékonyan felhasználható a zselé felmelegítésére. A fogszövetet és a pulpát nem melegíti fel közvetlenül, ahogy az egyéb lézeres fehérítési módszerek esetében történik. Ezért a kezelés során a fogfelszínen minimális nemkívánatos hő keletkezik, így a fogfehérítés sebessége akár az 5-10-szeresére növelhető.

A TouchWhiteTM fogfehérítés lényegesen lerövidíti a fehérítőkezelést.

A TouchWhiteTM fogfehérítés lényegesen lerövidíti a fehérítőkezelést.

Kiemelkedő klinikai eredmények

A LightWalker segítségével a beavatkozások általában lerövidülnek, könnyebben elvégezhetők és hatékonyabbak. A lézeres kezelések természetszerűen minimálinvazívak, és ebben a LightWalker különösen élen jár.

LightWalker

LightWalker AT Standard

 • LightWalkerKettős hullámhossz: 2940 nm-es Er:YAG max. 20 watton és 1064 nm-es Nd:YAG max. 15 watton
 • OptoFlex® csuklós kar az Er:YAG lézerhez
 • Nd:YAG kézidarab 360 um-es optikai szállal
 • Az Er:YAG kézidarab gyorsan kikapcsolható
 • Automata kézidarab- és hullámhossz-érzékelés
 • Melegített vízfújó a páciens nagyobb kényelméért
 • Belső sűrítettlevegő-tartály
 • Er:YAG szkenner
 • Színes, dönthető érintőképernyő
 • Ha kiválaszt egy kezelést komfort üzemmódban, a gép automatikusan beállítja a kezelési paramétereket
 • Használja a haladó üzemmódot, ha egyénileg kívánja beállítani a kezelés paramétereit
 • Könnyen elérhető víztartály
 • 17 féle Er:YAG kvarc és zafír optikai szál közül választhat
 • 5 féle Er:YAG pulzusidőtartam (50,100, 300, 600, 1000 μsec)
 • QSP (Quantum Square Pulse) üzemmód a nagyobb kényelemért
 • 3 féle Nd:YAG pulzusidőtartam (100, 180, 650 μsec)
 • Lézerendodoncia (PIPS®)
 • Lézerperiodoncia (WPT™)
 • Sima, kompakt gépház, amelyet könnyen mozgathat rendelőjében

LightWalker AT Expert

A LightWalker AT Standardhez képest az alábbiakat tartalmazza:

 • Optikai szál nélküli Er:YAG kézidarab
 • PIPS® Er:YAG endodonciához
 • Plusz egy Nd:YAG kézidarab 240 μm-es optikai szállal
 • R16 Er:YAG TouchWhiteTM kézidarab lézeres fogfehérítéshez
 • Optikaiszál-alapcsomag
 • Vezeték nélküli lábkapcsoló

LightWalker AT Expert Plus

A LightWalker AT Experthez képest az alábbiakat tartalmazza:

 • Kézidarab esztétikai kezelésekhez, mint szőrtelenítés, ránctalanítás, bőrfiatalítás

A páciens kényelme
A LightWalkerrel végzett kezelés kevésbé stresszes a páciens számára, mivel vagy semmilyen, vagy csak csekély fájdalmat érez, és nincs vagy minimális a vérzés. A LightWalker lézerekkel annyira finoman elvégezhető az obturáció és a legtöbb lágyszöveti beavatkozás, hogy a betegeknek szinte nincs is szükségük érzéstelenítésre. A lézerfény lehetővé teszi, hogy az orvos ne is érjen hozzá a beteg felülethez, ráadásul a lézer fúróhangot sem ad ki, így akár gyermekeknél is alkalmazható.

Nagyfokú rugalmasság
Az Nd:YAG-lézerforrás ideális gyökércsatorna-tisztításhoz, lágyszöveti beavatkozásokhoz, koronahosszabbításhoz és számtalan más beavatkozáshoz. A LightWalker Er:YAG-lézere kompatibilis több mint 20 speciális PIPS® heggyel, amelyeket arra fejlesztettek ki, hogy további, kiemelkedő minőségű kezelést lehessen elvégezni az endodontia, a periodontia és az implantológia területén.

Er:YAg-lézer vitális és nem vitális fogfehérítéshez is alkalmazható

A lézeres fehérítés mechanizmusa:
– A fogászati lézer a kívánt lézerenergiát bocsát- ja ki, hogy a zselé hidrogén-peroxid-molekuláit gerjessze.
– A gerjesztés a zselében hőemelkedéssel érhető el.
– Ez oxidálóhatást vált ki, ami a zselét nagyon reaktív szabad gyökökre bontja.
– Az oxidálóágens reakcióba lép a fogban lévő elszíneződéssel, így csökkenti, ezzel éri el a kívánt fehérítőhatást.
Az Er:YAG lézer tehát biztonságos és hatékony a vitális és nem vitális fogfehérítéshez. Egy kísérletet is végeztek, ami alatt egyetlen páciens sem érzett hőhatást a fogában, sem fájdalmat a beavatkozás során, csupán egyvalaki panaszkodott átmenetileg túlérzékenységre a fehérítés után. Az Er:YAG-gal végzett fogfehérítés tehát a páciensek számára kényelmesebb, a hagyományos eljárásokhoz képest pedig ugyanolyan vagy jobb az eredmény.

Lézeres beavatkozást követően az intertubuláris dentin kollagénrostjai érintetlenek maradnak.

Lézeres beavatkozást követően az intertubuláris dentin kollagénrostjai érintetlenek maradnak.

Az intertubuláris dentin védett kollagénrostjai a dentintubulusok nyílásánál.

Az intertubuláris dentin védett kollagénrostjai a dentintubulusok nyílásánál.

Endodontiai lézerbeavatkozás után a dentintubulusok csíramentesek, és teljesen megnyílnak.

Endodontiai lézerbeavatkozás után a dentintubulusok csíramentesek, és teljesen megnyílnak.