Lehet, hogy eltűnnek a fogorvosi beavatkozásokhoz használt érzéstelenítő injekciók.

Egy új érzéstelenítő orrspray jelenleg a tesztelés klinikai fázisában van. Ha eredményesnek bizonyul, felválthatja a lidocain injekciókat.

Az információ az Interneten látott napvilágot, amelyet a Journal of Dental Research júliusi számában tesznek majd közzé. A teszt következő fázisában 45 felnőtt vett részt, az utolsó fázis pedig a publikálást megelőzően zajlott le.

Az első és harmadik fázist eredményesnek értékelték, a készítményt az FDA (Food and Drug Administration) hamarosan engedélyezheti. A szer előreláthatólag jövőre lesz elérhető az Egyesült Államokban.

Az anyagot a St. Renatus készítette és fejlesztette, amelyet Kovocain Mist-nek neveztek el. Az érzéstelenítés mértéke a lidocain injekcióéval egyenértékű. A kifejlesztett szer nagy hasznára válhat a tűktől rettegő betegeknek, akik emiatt esetleg nem mennének el fogorvoshoz.

A sprayben tetracain és gyulladás- illetve vérzéscsökkentő oximetazolin hidroklorid található. A szert az otorhinolaringológia területén már sikerrel alkalmazzák.