A 180 személyes géppel 172 utas érkezett Debrecenbe, tíz százalékuk angol turista – pontosították a korábbi adatokat a szervezők, hozzátéve: az első utasokat a Kodály filharmonikusok zenés köszöntővel várták. Az első járattal tartott a hajdú-bihari megyeszékhelyre Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója és Herdon István, a repülőteret üzemeltető Xanga cégcsoport tulajdonos-igazgatója. Az első gép utasait Kósa Lajos (Fidesz), Debrecen polgármestere vezetésével a város vezetői köszöntötték. A járat mintegy félórás várakozás után teltházzal indul vissza London Luton repülőterére.

Kósa Lajos a gép megérkezését követő sajtótájékoztatón elmondta: hétfőn, szerdán és pénteken közlekedik a járat Debrecen és London között, ősz végétől pedig Eindhovenbe, illetve Milánó-Malpensa repülőterére indulnak menetrend szerinti Wizz Air járatok a debreceni repülőtérről. Őszig minden nap lesz mozgás a légikikötőben, ahonnan charter-járatok viszik a turistákat különböző üdülőhelyekre – tette hozzá. A polgármester kiemelte, hogy a menetrend szerinti légiközlekedés beindulásától az idegenforgalmi-, az üzleti- és az egészségturizmus fellendülését is várják; ennek érdekében Debrecen turisztikai célú együttműködést kezdeményezett a környező megyék nagyvárosaival. (A Google egy korábbi közlése szerint Európában évente átlagosan 1 millió 130 ezer alkalommal keresik külföldről a magyar fogászatokat. Franciaország, Németország, és Ausztria után az Egyesül Királyságból érdeklődnek legtöbben a magyar fogászati kezelése iránt – tartalmazza a Google felmérése.)

Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója szerint a mostani járattal Debrecen felkerült Európa térképére. Kifejtette: több mint 240 útvonalból álló hálózatukban már számos sikertörténetnek voltak tanúi, s meggyőződése, hogy hosszú távon ezek sorába tartozik a debreceni járatindítás is. A vezérigazgató meggyőződése szerint egy-két év alatt bázisrepülőtérré fejlődhet Debrecen, ami azt jelenti, hogy nem csak fordulnak naponta a Wizz Air gépei, hanem éjszakára is Debrecenben maradnak. Herdon István, a Xanga vezetője elmondta: az elmúlt fél évben jelentős fejlesztésekkel készültek az újabb járatok fogadására. Egyidejűleg megköszönte a Wizz Air és az önkormányzat segítségét, amit a menetrendszerű légiközlekedés megindításához nyújtottak.