Ebben az évben csak nyolc foglalkozás jobb, mint a fogorvosé – derül ki egy amerikai felmérésből, amelyet az USA News & World Report készített. A médiavállalat éves munkaköri jelentése ranglistákat és a szakmákkal kapcsolatos kutatásokat tartalmaz, a fogorvosi pedig a kilencedik helyet foglalta el a 2021-es legjobb munkák listáján. 

Az amerikai média cég nemcsak arról számolt be, hogy a fogorvosoknak magas a fizetése és alacsony a munkanélkülisége, hanem hogy a szakma erős foglalkoztatási lehetőségeket is kínál. Megállapították, hogy a fogorvosok átlagos fizetése 155 600 dollár (127 850 euró), a munkanélküliségi ráta 0,2%, és hogy a következő évtizedben várhatóan 3700 fogorvosi munkahely fog betöltésre várni. A fogászat a tavalyi listán a 2., 2017-ben pedig az 1. helyet foglalta el.

A jelentés, amely az Egyesült Államok kutatásaira és információira támaszkodik, és így csak az országra vonatkozik, megjegyezte, hogy a fogorvosok a 60-as éveikben is keményen dolgoznak, átlagos stressz szinttel és átlagon felüli munkahelyi rugalmassággal rendelkeznek.

Az egészségügyi munkahelyek a 100 legjobb munkahely közül 42-őt tettek ki, és az első tízben lévő szakmák többségét. Antonio Barbera, az U.S. News szerkesztője elmondta, hogy ez egy olyan időszakban történik, amikor az egészségügyi helyzet kritikusabb, mint valaha. „A globális járvány egy dolgot megerősített: az egészségügyi szakemberekre való igényt és az értéküket. Az idei rangsor megerősíti, hogy sokak számára lehet jó karrier lehetőség, mivel jellemzően magas az átlagfizetés és alacsony a munkanélküliségi ráta ”- kommentálta Barbera sajtóközleményében.

A fogszabályozó orvos a 11. helyet foglalja el a 100 legjobb munkahely listáján – így éppen csak lecsúszott az első tízről. A lista első három helyezettje az orvos asszisztens, szoftverfejlesztő és ápolónő.

A szájegészségügyi szakmák a legjobban fizető állások között
A legjobban fizető állások listáján az első tíz munkahely közül három kapcsolható a szájegészségügyi munkák közé. Az 1. helyre az aneszteziológus került, azonban átlagfizetése ugyanannyi (208 000 dollár), mint a szájsebészé (a harmadik), a fogszabályozó orvosé (az ötödik) és a prosthodontisté (a hatodik).

A U.S. News szerint a legkevesebbet kereső 25%-a a szájsebészeknek, a fogszabályozó orvosoknak és a fogpótlásokat végző orvosoknak 173 470, 139 330 és 127 690 dollárt keres. A szájsebészek munkanélküliségi rátája 0,3% – csak éppenhogy magasabb, mint a fogszabályozó orvosok és a fogpótlásokat végző orvosoknál megadott 0,2% -os munkanélküliségi ráta.

A jelentés szerint az átlagos amerikai szájsebész 60 évesen is dolgozik még, és alacsony stressz szintet, valamint jó munka-magánélet egyensúlyt élvez.  A jelentés szerint az amerikai fogszabályozó orvosok is hasonlóan a szájsebészekhez, a 60-as éveikig dolgoznak, átlag alatti stressz szinttel és átlagon felüli munkahelyi rugalmassággal rendelkeznek.

Ranglistájának összeállításához az U.S. News az Egyesült Államok Munkaügyi Statisztikai Hivatalának adatai alapján azonosította a legnagyobb potenciállal rendelkező munkahelyeket. A munkákat ezután az alábbiak alapján pontozták: a várható növekedés, az átlagfizetés, a foglalkoztatási ráta, a jövőbeni munkakörülmények, a stressz szint, valamint a munka és a magánélet egyensúlya.

Forrás: https://www.dental-tribune.com/news/best-jobs-dentistry-makes-top-ten-list-for-2021/
Szerző: Jeremy Booth
2021.01.21.

Kép: (wavebreakmedia/Shutterstock)