Chinwe Akuonu beszél a fogászati szorongásról és arról, hogy a fogorvosi teamek hogyan nyugtathatják és vigasztalhatják meg az ideges pácienseket. A fogászati szorongás a fogászat iránti feszültség, kellemetlen érzés vagy aggodalom tanult válaszreakciójaként írható le.

Az ideges páciensek kezelésében rendelkezésre álló két fő módszer a viselkedéses kezelési technika és a farmakológiai megközelítés. Az előbbi általában az első vonalbeli kezelés, és a szorongó egyének többségénél elegendő. Míg az utóbbi akkor lép működésbe, ha az első módszer nem jár sikerrel.

Annak eldöntéséhez, hogy milyen megnyugtató kezelésre van szükség, az első lépés a páciens felmérése a módosított fogászati szorongási skálával (mDAS), amely minden egyes pácienshez szorongási pontszámot rendel.

Miután az értékelés megtörtént, a különböző viselkedéskezelési technikák ezután léphetnek működésbe. Minden a fogorvosi csapat és a páciens közötti csapatmunkán múlik.

Különböző technikák
– A pácienssel való kapcsolatteremtéshez kiváló kommunikációs készségekre van szükség. Fontos, hogy lassan beszéljünk, és mindig pozitív terminológiát használjunk.
– Biztosítsa, hogy a verbális és a nem verbális kommunikáció mindig koherens legyen, engedje meg a pácienseknek, hogy kérdéseket tegyenek fel, alkalmazza a tell-show-do technikát. Ez azt jelenti, hogy laikus nyelven magyarázza el az eljárást. Vizuálisan mutassa meg, hogy mit fog csinálni, és a kezdés előtt szerezze meg a beleegyezést.
– Használjon stopjeleket, hogy a beteg teljes mértékben ura legyen a helyzetnek. Bármikor felemelheti a kezét, ha azt szeretné, hogy a fogorvos leállítsa az eljárást.
– Gondoskodjon arról, hogy a környezet jól szervezett és rendezett legyen. Én is szoktam barátságos műtősruhát viselni, mert ez megnyugtatja a gyermekeket és a felnőtteket egyaránt. A kellemes, nyugodt zene a háttérben szintén segít, vagy a páciensek fejhallgatót is viselhetnek, ha ezt jobban szeretik.
– A megerősítés előnyben részesítése segít a páciensek önbizalmának növelésében.
– Használjon deszenzibilizációs és akklimatizációs technikákat, amelyek abból állnak, hogy a pácienst fokozatosan, lépésről lépésre hozzuk kapcsolatba a különböző eljárásokkal.
– Alkalmazzon fájdalommentes technikákat a helyi érzéstelenítés beadására (használjon zsibbasztó gélt).
– Az akupunktúra is alkalmazható.

A megelőzés jobb, mint a gyógyítás
Ha a fent említett módszerek nem vezetnek eredményre, akkor a következő lépés a tudatos nyugtatás, amely magában foglalhatja a dinitrogén-oxid és az oxigén beadását segítő maszk használatát. Ez a lehetőség kiválóan alkalmas gyermekek kezelésére. Ellenkező esetben a másik alternatíva az intravénás szedáció, amely egy erősebb, midazolam nevű gyógyszer alkalmazását igényli, amelyet általában vénákon keresztül adnak be.

Ezen eljárások során a betegek továbbra is tudatuknál vannak.

Látva, hogy a fogorvosok számára számos módszer áll rendelkezésre az ideges betegek kezelésére, ha szorong, kérjük, keresse fel fogorvosát, és nyugodt lehet, hogy ő tud segíteni Önnek. A megelőzés mindig jobb, mint a gyógyítás.