Aktuális

hírek, érdekességek

Esztétika

Legújabb

„Mindig is evidence-based dentistry alapján dolgozzunk!”

Interjúalanyom nyolc éven át volt a SOTE Konzerváló Fogászati Klinikájának oktatója, napjainkban számos nemzetközi konferencia és orvos-továbbképző rendezvény előadója, 2016 óta a Dental World Microworld Kongresszusának témafelelőse, szívügye az evidence-based fogászat művelése és terjesztése. Ha szabadideje engedi és teheti, szörfdeszkára „száll”, hogy minél nagyobb „hullámokat lovagoljon meg”.

Endodontia

Legújabb

A modern endodontia a restauratív fogászat szerves része

A gyökérkezeléssel foglalkozó magyar fogorvosok naprakészen követik tudományuk technológiai újdonságait, állítja dr. Krajczár Károly, a Magyar Endodontiai Társaság 43 esztendős elnöke. A Pécsi Tudományegyetem Fogászati és Szájsebészeti Klinikáján a konzerváló fogászati részleget vezető szakorvost pályájáról és munkája tapasztalatairól kérdeztük, illetve arról, hogy mikor tehetnek hazánkban is szakvizsgát az endodontusok.

COVID-19

Legújabb

Minden harmadik beteg megváltoztatná fogorvosát, ha arcmaszkja nem felel meg az előírt követelményeknek

Az új kutatás - amelyet a Bluetree Group végzett - arról számol be, hogy az Egyesült Királyságban élő felnőttek kétötöde (38%) aggódik az egészségügyi szakemberek arcmaszkjának biztonsága és színvonala miatt. A legtöbben Észak-Írországban fejezték ki aggodalmukat, ahol a megkérdezettek több mint kétharmada (42%) számolt be erről.

Implantológia

Legújabb

„Szakmai sikerünk kulcsa az együttműködés…”

Dr. Sidó Levente 2001-ben szerezte meg diplomáját a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán, azóta dolgozik a Honvédkórház Szájsebészeti Osztályán. Itt elsősorban a fej-nyak régió baleseti sérüléseinek, fejlődési rendellenességeinek és jóindulatú daganatos elváltozásainak az ellátásával foglalkozik. Szakvizsgáit 2003-ban (fog- és szájbetegségek) és 2006-ban (szájsebészet) szerezte meg. Fogorvosként 2004-től az AquaDent fogorvosi rendelőben, szájsebészként 2005-től a PreceDent fogászaton dolgozik. 2012 óta tudományos munkát végez a Dentsply/Friadentnél Opinion Leaderként. A Magyar Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Társaság tagja.

Orthodontia

Legújabb

„Eredendő célom az volt, hogy elterjesszem Hasund kezelési rendszerét hazánkban…”

Interjúalanyom a Magyar Orthodontusok Társaságának alapítója és elnöke volt két cikluson át, valamint éveken át a Magyar Fonetikai, Foniátriai és Logopédiai Társaság vezetőségi tagja. E szakterület rendkívül széles körű ismerője, a magyar fogszabályozás területén iskolateremtő munkát végzett. Jelentős feladatokat vállalt a szakorvosképzésben is, s hosszú éveken át a Heim Pál Gyermekkórház Fogszabályozó Osztályának vezető főorvosa volt. Beszélgetés dr. Rehák Gizellával.


WEBSHOP ajánló

Általános fogászat, Szájhigiénia

Legújabb

Az FDI élő vitát kezdeményez a sportolók száj egészsége és általános egészségi állapota közötti kapcsolatról

Prof. Ian Needleman, - aki az FDI Fogorvosi Világszövetség "Sport a fogászatban" munkacsoportjának tagja, - fogja vezetni a diszkussziót szeptember 24-én a sportolók száj egészségének és általános egészségi állapotuk közötti kapcsolatról. Kiváló fogorvosi szakértők és élsportolók lesznek jelen, és ez az első alkalom, hogy a témát ilyen formátumban tárgyalják. A vita előtt Needleman megosztott néhány gondolatot a Dental Tribune International céggel.

, Digitális fogászat, Fogtechnika

Legújabb

Nyerd meg a meccset!

A fogászati praxismenedzsment egyik eleme, hogy önműködő, hatékony és jól átlátható rendszereket építsünk ki a rendelőnkben, melynek fontos célja, hogy ha a folyamatok elkezdenek “nem működni”, akkor látjuk, hogy valami külső hatás ért minket, valamire különös tekintettel oda kell figyelni, valami változott.


Adminisztráció a rendelőben I. – A beleegyező nyilatkozatok

Rengeteg hozzászólás érkezett a napokban a Fogorvosok Facebook csoport egy posztjához, melyben Dr. Nagy Ákos a magánrendelőket nyomasztó legfontosabb problémákat kívánta összegyűjteni. Nagyon tanulságos volt elolvasni a kommenteket, melyekből egyértelműen kirajzolódott, hogy a rendelőkre, rendelővezetőkre hatalmas terhet ró a hatósági megfelelés, és az ahhoz köthető adminisztrációs kötelezettség.

Digitális lesz idén a Dental World

Digitális lesz idén a Dental World – a szerdán betiltott rendezvény Európa vezető fogászati eseménye, amely idén lenne 20 éves. 10.000 embert vártak 70 országból.

Európa egyik vezető fogászati kongresszusát tiltotta be az EMMI szeptember 9-én. A koronavírus-járvány további terjedésének megakadályozás érdekében Kásler Miklós, az EMMI minisztere megtiltotta többek között az egészségügyi ágazatban a szakmai tárgyú rendezvények személyes jelenléttel történő megtartását. Az ebbe a körbe tartozó rendezvényeket kizárólag online módon lehet megtartani. Ezért digitális előadásokkal és az eredeti dátumon, október 10-én egész napos élő online adással készülnek a betiltott budapesti fogászati konferencia szervezői.

Makó Jana a világ körül, avagy interjú a világ eddig 26 országában kurzust tartó magyar fogtechnikus-mesterrel

Makó János fogtechnikusmester nevét szinte nincs olyan ember a szakmában, aki ne ismerné itthon, de mára az egész világban ismert lett az előadásai, karaktere, tudása és persze az ügyes online jelenléte alapján. Előadásai főleg a fogak anatómiája, az esztétika, funkciók, és persze az a bizonyos okklúziós iránytű működése alapján tevődik össze, ami ma egy professzionális szakembernek nélkülözhetetlen tudást ad a szakmában. Az a tudás, amit ő átad, több évtizedes kemény munkatapasztalatának, és rengeteg tanulásnak köszönhető. Heti hat napon éjjel-nappal tanulmányozta sokszor munka után is az anatómiát és a morfológiát, rengeteg könyvet és újságot bújt át, aminek ezt a tudást köszönheti. Mi ez? Ha nem motiváltság, és szerelem a fogászat szépségei iránt!

A metakommunikáció a rendelőben II.

Cikksorozatunk előző részében kritikus szemeinket az ügyfélvárók adottságaira és berendezéseire vetettük és megnéztük, milyen hatást válthat ki egy-egy egyszerű gesztus a pácienséletút korai vagy későbbi szakaszaiban. Ma egy picit továbbgördítjük a metakommunikációs tematikánk kerekét és arról fogunk beszélni, milyen non-verbális eszközeid lehetnek a rendelődben naponta többször is előforduló élethelyzetekben, amik segítenek bizalom és végső soron a stabil páciens-bázis kiépítésében.

Az életmód és a száj egészségének  összefüggése

 A száj ablak az egész testre. A fogorvosoknak és a dentalhigiénikusoknak egyre nagyobb szerepük van abban, hogy felhívják a lakosság figyelmét a szájüregi betegségek prevenciójának a jelentőségére. Tudatosítaniuk kell, hogy az emberek általános egészségére is nagy hatással van az orális állapotuk.  

A cikk annak a lehetőségeit vizsgálja, miként lehet befolyásolni a betegeket a pozitív változások elérése érdekében, hangsúlyozva a megelőzés szerepét és jelentőségét.

Hogyan javította a COVID-19 a praxisomat?

Amikor Dr. Pam Maragliano-Muniz 2020. március 12-én, egy három hónapos hétvégére bezárta  rendelője ajtaját, tudattalanul az önreflexió világába cseppent és messze meghaladta saját magát és elkötelezettségét hivatása iránt.

Mindannyian tudják, hogy szeretem a fogászatot – ez magától értetődik. Amikor azonban a praxisomat a COVID-19 miatt szüneteltettem, idő adatott nekem a praxisom gyengeségeinek felmérésére, megoldások felkutatására is – lehetőséget kaptam ezek kijavítására.

Metakommunikáció a rendelőben I.

Kommunikálni nem csak szavakkal tudunk. Beszél a testtartásunk, a fizikai térben elfoglalt pozíciónk, az arcmimikánk, a kézmozdulataink és a hanghordozásunk is. Üzenetet hordoz a rendelőnk kialakítása is, az ott kihelyezett tájékoztatók, szóróanyagok, kényelmi extrák. Egy egyszerű példa: a rendelők egy részében az ügyfélmosdóban kihelyezik a rendelő számára gyakorlatilag ingyenes fogkrém-termékmintákat, eldobható fogkeféket. A másik felükben, ha fogat szeretnék mosni az időpontom előtt, akkor vagy magamnak kell vinnem az apparátust, vagy külön kell kérnem a recepcióstól. Vajon a kettő közül melyik megoldás képes megalapozni egy kölcsönös bizalmon alapuló viszonyt?

Betöltés