Lézer. A szó ismerősen cseng, az ilyen névvel jelölt készülékek használata az orvoslás különböző területein, ma már mindennaposnak számít. De tudja-e mindenki pontosan, mit is takar ez a kifejezés? A neve (laser) az angol Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation = Fényerősítés a sugárzás indukált emissziójával, rövidítése. Magyarországon a szó a kiejtést követő lézer alakban használatos. Bonyolult, érdekes technikát sejtet, de még érdekesebbé válik, ha megtudjuk, hogy magyarok – mint annyi más nagyszerű találmány esetében – itt is jelentőset alkottak.

Az első lézert az amerikai Theodore Harold Maiman fejlesztette ki, 1960-ban. Négy évvel később, 1964-ben, Alexander Mihajlovics Prohorov szovjet akadémikus, Charles Hard Townes amerikai és Nyikolaj Gennagyijevics Baszov szovjet fizikusok, a lézer megalkotásához vezető kvantum-elektrodinamikai kutatásért – megosztva – Nobel-díjat kaptak. Nem kellett sokáig várni. A nagyszerű sebészprofesszor, Mester Endre, 1965-ben kezdett el lézerrel foglalkozni az akkor még Budapesti Orvostudományi Egyetemen és az ő nevéhez fűződik a lágylézer orvosi alkalmazásának a feltalálása! A lágylézer- készülékek általában 5W/cm2-nél kisebb felületi lézer-teljesítmény besugárzásával gyakorolnak pozitív hatást a sejtekre. Javítják az oxigénellátást, az erek újraképződését; serkentik az ellenanyag-termelést, így optimalizálják szervezetünk védekezőképességét, javítják a vérkeringést, de nem emelik meg a szövetek hőmérsékletét. A lézerkészülék tehát a gyógyulás folyamatát mikroszkopikus, sejtszinten indítja el, a sejtek mélyébe hatolva serkenti azok regenerációját, és visszaállítja a beteg sejtek optimális működését. Elsőként cukorbetegek fekélyeinél kezdték alkalmazni – sikeresen.

Van viszont egy cég Budapesten, a Safe Laser Light Orvostechnikai Innovációs Kft., amelyik családi vállalkozásban igen jelentős sikereket mondhat magáénak a lézertechnika orvosi hasznosítása terén. A háttérről, a találmányok és a cég fejlődésről a tulajdonossal, Rózsa Tamással beszélgetünk.

Lézerek között nőttem föl- kezdte a visszaemlékezést Rózsa Tamás. A történetünk – mondta – 1963-ban kezdődött, amikor az édesapám dr. Rózsa Károly (1939-2017) fizikus, az MTA Doktora, részt vett az első magyar hélium-neon lézer készítésében és attól kezdve folyamatosan foglalkozott lézerek kutatásával, fejlesztésével. A Központi Fizikai Kutató Intézetben, a régi KFKI-ban még szobányi méretű lézerekkel kezdett dolgozni és hosszú út vezetett a mai, zseblámpa méretű, bárki által otthon használható, gyógyító eszközök kifejlesztéséig. Számos gázlézer konstrukcióról szóló szabadalom tulajdonosa volt. Vendégprofesszorként lézerekkel kapcsolatos kutatásokat végzett az USA négy különböző egyetemén, Kanadában, Ausztráliában, Japánban, Ausztriában és a hajdani Szovjetunióban. Kutatásai vezettek el a későbbi polarizált fényű lámpák szabadalmához (Evolite – Bioptron lámpa).

Én 1971-ben születtem és valóban, bátran elmondhatom, hogy lézerek közt nőttem föl, nálunk mindig volt otthon valamilyen lézer. Az iskolában lézershow-t csináltam, szinte ki volt jelölve az utam, mivel foglalkozzak. A végzettségem villamosmérnök, igaz, később mégis az informatika irányába fordultam és informatikai cégnél dolgoztam. Ám édesapámék csináltak egy kísérletet a KFKI-ban. Olyan lézermodult használtak hozzá, amire azt mondta, hogy ebből egy nagyon-nagyon jó, gyógyító lézert lehetne csinálni. Az feleltem, engem ez nem érdekel, mert jól elvagyok az informatikával, de ő csak kitartott: csináljuk meg, csináljuk meg! Ahogy ez lenni szokott, az élet beleszólt. Az egyik kolléganőnk anyukájának a lábát – keringési rendellenesség hatására kialakult fekély miatt – le akarták vágni. Mi, teljesen házi körülmények között összeraktunk egy lézert és megmentettük vele a lábát. Örültünk, de utána jött másik ember, hogy neki is kellene ilyen lézer. Mi még egyáltalán nem gondoltunk arra, hogy céget, üzletet alapítsunk, egyszerűen csak azért raktunk össze néhány lézert, hogy embereken segítsünk. Ám ekkor bekapcsolódott a feleségem, Peics Mónika, aki a család leginkább üzleti érzékkel megáldott tagja. Felvetette: ha már ilyen jól működő lézereket készítünk, akkor megpróbálnánk ebből valamilyen üzletet csinálni. Őt akkoriban egy magánklinikán kezelték – lézerrel is. Ott mondta, hogy az apósom, meg a férjem pont ilyeneket készít. Felcsillant a klinika tulajdonosának a szeme és kért néhány prototípust.

Még mindig otthon, házilag rakták össze a készülékeket?

Igen. A diplomamunkámat a KFKI-ban csináltam gázkisülésekből, édesapám pedig ott dolgozott. Azokat az alkatrészeket, amiket otthon nem tudtunk előállítani, ott elkészítettük és otthon összeállítottuk, forrasztottuk a készüléket.

Ekkor még a mi lézereink is, más készülékekhez hasonlóan, szemre veszélyesek voltak. A lézerfény ugyanis a szemre igen ártalmas, ám az édesapámmal, Rózsa Károllyal 2012-ben kidolgoztunk egy eljárást, ami a lézer összes gyógyításhoz szükséges tulajdonságát megőrizte, de megszüntette a szemkárosító hatását. A lézernek ugyanis négy különleges tulajdonsága van. Az egyik, hogy a fénye polarizált, a másik, hogy monokromatikus, egyszínű, a harmadik, hogy koherens, tehát szabályos a hullámtermészete, a negyedik pedig, hogy a legtöbbnek a fénye párhuzamos. Ezek közül az első három felelős a lézer gyógyhatásáért, a negyediknek semmilyen gyógyító szerepe nincs, de éppen ez veszélyes a szemre. Kísérletezni kezdtünk egy speciális optikai rendszerrel, ami megtartotta a gyógyító hatást, de biztonságos marad a szemre. Ezt fejlesztést 2012 őszén mutattuk be és már Safe Laser-nek hívtuk a készüléket, a cég nevét is Safe Laserre változtattuk.

Ekkor már olyan érdeklődés volt a biztonságos lézerek iránt, hogy nem lehetett tovább otthoni körülmények között folytatni. Úgy gondoltuk: van ebben akkora fantázia és kereslet, hogy megcsináljuk a készülékek hivatalos orvostechnikai engedélyét. Létrehoztunk egy gyártócéget és bevezettük az ISO13485 orvostechnikai minőségirányítási rendszert a kutatásra, fejlesztésre és gyártásra.

A Safe Laser technológiával felszerelt lágylézer készülékekkel az orvosi diagnózis után, a kezelést már a beteg maga, az otthona kényelmében is el tudja végezni.

Mit tud vele a beteg önállóan kezdeni?

Azt, hogy a sejtek mitokondriumai fényérzékenyek, a tudomány már 1947 óta ismeri. Amikor a lézerfény hatása kezdett kiderülni, eleinte az úgynevezett kemény lézerekkel foglalkoztak. Ez a nagyteljesítményű lézer sebészkésként kiválóan használható. Pontosan, élesen vág, ráadásul a metszésvonal sokkal kevésbé vérzik, mint a szikével történő beavatkozásnál. A sebgyógyulás is gyorsabb. A kisebb teljesítményű lágylézerek előnyös tulajdonságaira később és lassabban derült fény. A lézerfénynek hármas: fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és biostimulációs hatása van. Olykor együtt, máskor külön hasznosulnak. A Safe Laser cégcsoport tevékenységének fontos jellemzője, hogy gyártmányaik minden szükséges – magyar és Európai Uniós engedéllyel ellátott – orvostechnikai eszközök. Mindegyik itthon készül. Ezeket az eszközöket bárki biztonságosan használhatja, és kisebb területek kezelésére alkalmasak. A betegségtől függ, hogy a kezelést naponta kell vagy elegendő két-három naponként elvégezni. A krónikus fülgyulladásnál például egy-két kezelés után már érezhető hatást érhetünk el vele. A legnagyobb készülékünk a Safe Laser 1800 Infra. Akkumulátorral működik, kézben tartható, ezért nagyon kényelmes. A legfejlettebb optikai rendszert használja, tehát a szemet egyáltalán nem veszélyezteti. Különlegessége, hogy igen nagy a „behatolási mélysége”. A nagy teljesítmény-sűrűsége miatt ez a készülék a térd, a csípő és a gerincbántalmaknál tud rengeteget segíteni. Fogászatban segíti a csontosodás erősségét, hasznos a fogszabályozásnál is.

A fogszabályozásban hol van szerepe?

Itt kettős szerepe van. Egyrészt, amikor felhelyezik a fogszabályozót, az akut fájdalomcsillapításban segít. Ezzel kapcsolatban a pécsi egyetemen zajlik kutatás és nagyon jók az eredmények. Azt pedig már számos más külföldi kutatás is alátámasztja, hogy a fogak mozgását gyorsítani lehet vele! Ez egy kicsit drágább lézer, nem is szokták kizárólag csak fogszabályozási céllal megvásárolni, de amikor a családban – többnyire a mozgásszervi fájdalmak oldására veszik ezeket a lézereket, akkor nagyon örülnek neki, hogy ilyen sokrétű felhasználási területe van! Mi úgy tekintünk ezekre a lézerekre, mint a család orvosára. A fogászati rendelőkben nagy, komplikált berendezések vannak. Mondhatni, Forma-1-es autókat használnak. A családoknak Opel Astrára vagy Ford Mondeóra van szüksége, mi azt kínáljuk.

Egy ilyen sokoldalú eszköz iránt nyilván óriási az érdeklődés idehaza és külföldön is. Hogyan próbálják elkerülni, hogy ezek a lézerek a Rubik-kocka sorsára jussanak?

Van egy csodálatos, nagy tudású szabadalmi jogász, akivel ráadásul több mint negyvenéves családi barátság köt össze bennünket. Ő segít minket az összes szabadalmi ügyben. Jelenleg három szabadalmunk van. Az egyik az optikai rendszer, amit az 1800 mW-os lézerünknél használunk. Nagyon erős szabadalom, egész Európára szól. Kifejlesztettünk egy speciális száloptikát is, ami a szórt lézerfényt össze tudja gyűjteni – ez ugyancsak európai szabadalom, de amire a legbüszkébbek vagyunk: fejlesztés alatt áll – tehát az orvostechnikai engedélye még nincs meg – egy új készülék, amivel a szemkezelés is lehetséges. Például a makula-degeneráció esetében, ami a felnőttek vakságának első számú oka a világban és jelenleg még gyógyíthatatlan betegség! Ott tartunk vele, hogy a kutatásunk alapján a szemre valóban biztonságos. Most következik a hatásosság bizonyítása makula-degeneráció esetében és további szemészeti kórképeknél. A COVID járvány sajnos megakadályozta ennek befejezését, így újra kell indítsuk, viszont annyira jók az eddigi eredményeink, hogy máris bejelentettünk rá egy európai, egy amerikai és egy kínai szabadalmat. Ez az első eljárás a világon, amivel olyan emberek, akik csak fény-árnyék hatást tudnak érzékelni, mert már teljesen elvesztették a látás képességét, egy évi kezelés után eljutottak odáig, hogy önellátóak, az almát a narancstól meg tudják különböztetni!

A sikerek ellenére, változatlanul megmaradtunk családi, kisvállalkozásnak, de azon dolgozunk, hogy még több, még hatásosabb segítséget nyújthassunk az arra rászorulóknak.

Dr. Révay András