1500 pácienstől fognak mintákat gyűjteni, majd azokat egy Cambridge-i laboratóriumban elemezni a következő két évben. Az Egyesült Királyságban működő Owlstone Medical cég – mely a korai betegségek felismeréséhez és a precíziós gyógyászathoz alkalmazható légzéselemző készülékek fejlesztésével fogalalkozik – és a Cancer Research UK bejelentette a PAN rákkutatási kísérlet klinikai elindítását a rákos megbetegedések leheletből való korai kimutatására. Az 1500 alanyt igénylő tanulmányhoz a napokban kezdték el toborozni a pácienseket. 

A vizsgálatban résztvevő kutatók az Owlstone Medical cég Breath Biopsy (lélegzet-biopszia) platformját használják a minták összegyűjtésére – beleértve teljesen egészséges személyek mintáit is, amelyek viszonyítási alapként szolgálnak majd a kísérlet során – hogy elemezzék az illékony szerves vegyületeket (volatile organic compounds, a továbbiakban VOC) a leheletben.

A kísérlet célja ezeknek a vegyületeknek az azonosítsa, melyek így a leheletből kiszűrhető biomarkerekként is alkalmazhatóak különféle ráktípusok kimutatására és megkülönböztetésére – ezáltal fejlesztve a korai felismerés lehetőségét.

Ez a megközelítés nagy ígéretet tartogat a jövő számára, mivel a rákos sejtek anyagcseréje már a betegség legkorábbi szakaszában is megváltozik, ami befolyásolja a kilélegzett VOC-k mintáját.

A VOC-ok változásban lévő rendszerének (mintázatának) korai azonosítása által a technológia a betegség legkorábbi szakaszában észlelheti a rákot, amikor a kezelések még sokkal hatékonyabbak és ezáltal több életet lehet megmenteni.

A kísérlethez 1500 olyan beteget toboroznak a Cambridge-i Addenbrooke Kórházban, akiket a háziorvosaik beutaltak ezekkel a specifikus rákgyanúval.

„A háziorvosi praxisokban is lehetne használni a jövőben”

A klinikai vizsgálat először olyan betegeknél indult, akiknél felmerül a nyelőcső- és gyomorrák gyanúja, majd a következő hónapokban a vizsgálatot kiterjesztik a prosztata-, vese-, húgyhólyag-, máj- és hasnyálmirigy-daganatos betegekre is.

A kutatás várhatóan 2021-ig fog futni, és ha a technológia azt bizonyítja, hogy képes pontosan azonosítani a rákot, a kutatócsapat reméli, hogy a „Breath Biopsy”-t (a leheletbiopsziát) a jövőben rutinszerűen használhatják majd a háziorvosi praxisokban annak meghatározására, hogy szükséges-e a betegeket további diagnosztikai vizsgálatokra beutalni.

Rebecca Fitzgerald professzor, a Cancer Research UK Cambridge Center kísérletvezetője elmondta: „Sürgősen új eszközöket kell kifejlesztenünk, mint ez a leheletvizsgáló készülék, amely segíthet a rák korábbi felismerésében és diagnosztizálásában, a páciensek számára a legjobb esélyt adva betegségeik túlélésére. Reméljük, hogy a klinikai vizsgálatok során találunk megfelelő jeleket a leheletben, amelyek a rák korábbi felfedezéséhez szükséges – ez a legfontosabb soron következő lépés ennek a technológiának a kifejlesztésében. ”

Az Owlstone Medical Breath Biopsy technológiája az első, amely több rákfajta típusát teszteli, mely kikövezheti az univerzális leheletvizsgálat felé vezető utat.

„Teljes testpillanatkép”

Billy Boyle, az Owlstone Medical társalapítója és vezérigazgatója így nyilatkozott: „Különösen is magas potenciál van a lehelet alapú tesztek lehetőségében a diagnosztika fejlesztésére a vér és a vizeletminták vizsgálata mellett,  így segítve az orvosokat a betegségek felismerésében és kezelésében.”

„A teljes testpillanatkép szolgáltatásának koncepciója teljes mértékben noninvazív módon rendkívül erőteljes elképzelés, mely jelentős mértékben csökkenthetné a felesleges invazív diagnosztikai eljárások által okozott károkat a pácienseknél.”

„Technológiánk rendkívül hatékonynak bizonyult a levegőben lévő VOC-ok kimutatásában, és büszkék vagyunk arra, hogy együtt dolgozhatunk a Cancer Research UK céggel, mivel arra törekszünk, hogy azon a hihetetlenül fontos területen alkalmazzuk találmánunkat, ahol a korai stádiumban lévő daganatos megbetegedések felfedezése játszik döntő szerepet a páciensek életében.”

Felismerve a korai detektálás fontosságát a rák túlélési esélyének javításában, a Cancer Research UK  ezen a területen végzett kutatásait az egyik legfontosabb prioritásává tette, és 2019- éigvente több mint 20 millió fontot fektet be a korai rákfelismerés kutatásába.

Ha többet szeretne megtudni az Owlstone Medical Breath Biopsy platformjáról, látogasson el a következő oldalra: https://www.owlstonemedical.com/science-technology/breath-biopsy/