Egy manhattani fogászati klinika kriptovaluta fizetési módként való elfogadása rávilágított a digitális valuták növekvő elfogadására a magánfogászati rendelőkben. Az Upper East Dental Innovations kozmetikai fogászati és implantációs rendelő páciensei mostantól Dogecoin, Bitcoin vagy Ethereum segítségével fizethetnek a kezelésükért, és a klinika tulajdonosa szerint egy élvonalbeli rendelő működtetéséhez nem csak a legújabb fogászati technológiára van szükség.

A klinika kozmetikai, helyreállító és általános fogászati szolgáltatásokat kínál, és Dr. Sharde Harvey tulajdonában és működtetésében áll. Februárban sajtóközleményben jelentette be a kriptovaluta-fizetési szolgáltatások elindítását, és Dr. Harvey elmondta, hogy büszke arra, hogy Manhattan egyik első olyan fogászati klinikáján dolgozik, amely elfogadja a digitális valutákat. A modern technológiák erőteljes támogatójaként Dr. Harvey az egyik első fogorvos volt a környéken, aki még aznap koronákat kínál a pácienseinek, és a CBCT-t használja a diagnózisok felállításához. “A technológiával lépést tartva, amely rendelőnk egyik sarokköve, büszkék vagyunk arra, hogy mostantól a fogászati szolgáltatásokért való fizetés egyik formájaként a kriptopénzek kényelmét is kínáljuk” – mondta.

Egy gyors Google-keresésből kiderül, hogy a manhattani klinika egyike a sok olyan amerikai magánfogászati rendelőnek, amely elfogadja a kriptovaluta fizetést. Sőt, még egy kriptopénz is létezik, amely kizárólag a szájhigiéniai ellátásnak van szentelve – a dentacoin. A 2017-ben Hollandiában alapított Dentacoin Alapítvány célja egy olyan valuta létrehozása a globális fogászati ipar számára, amely javítja a szájegészségügyet és növeli a fogászati ellátáshoz való hozzáférést. A blokklánc-alapú kriptopénznek jelenleg mintegy 2200 fogorvos és több mint 140 000 aktív felhasználója és előfizetője van a főkönyveiben.

A kriptopénz szkeptikusai az inflációval, a biztonsággal és az árfolyam-ingadozással kapcsolatos aggályokra hivatkoznak – a dentacoin például március 20-án 0,000010 eurót ért, miután az előző hét napban 4,76%-kal csökkent az értéke. Dr. Harvey azonban kitart amellett, hogy a kriptovaluta használatának és elfogadásának megvannak az előnyei. Megjegyezte: “Ha valaki követte a valuta fejlődését, láthatja, hogy a cserekereskedelemtől a papírpénzig, a hitelkártyától a digitális pénztárcákig jutottunk el, és most megérkezett a kriptopénz. Egyre több más kisvállalkozás fogadja el fizetőeszközként a kriptovalutát, pontosan úgy, ahogyan a hitelkártyák ma már életformává váltak. Én a kriptopénzben látom a fizetőeszköz jövőjét, mert gyorsabb, hatékonyabb, költséghatékonyabb és valójában biztonságosabb.”

A kriptopénz egyre nagyobb teret hódít
A kriptovalutákkal történő fizetés elfogadása egyre nagyobb teret nyer a kis- és nagyvállalatok és a szabályozó hatóságok körében. Az amerikai Colorado állam februárban bejelentette, hogy tervezi a kriptovaluta elfogadását adó- és illetékfizetésként, és Arizonában és Kaliforniában törvényhozók olyan törvényeket javasoltak, amelyek legitimálnák a kriptovalutával történő állami fizetést.

A fogyasztók világszerte már most is használhatnak kriptovalutát különböző termékek és szolgáltatások megvásárlására, többek között személyes Microsoft-fiókokon keresztül. Az amerikai fogyasztók kriptovalutával fizethetnek a PayPal segítségével, Venezuelában pedig a Pizza Hut vagy a Burger King üzleteiben fizethetnek vele.

A fizetési óriás Visa nemrégiben több ezer kisvállalkozás körében végzett felmérést, és megállapította, hogy a kriptovaluta fizetési mód hamarosan általánossá válhat. A Visa felméréséből kiderült, hogy az Egyesült Arab Emírségekben, Hongkongban, Szingapúrban és Brazíliában a kisvállalkozók 30 százaléka tervezi, hogy még idén felkínálja a fizetési módot a vásárlóknak. A Visa megállapította, hogy az Egyesült Államokban a kisvállalkozók kevésbé lelkesedtek a kriptovaluták bevezetéséért; a megkérdezettek 19%-a azonban azt mondta, hogy 2022-ben tervezi a kriptovalutás fizetések bevezetését.

Az ukrajnai háború tovább legitimálta a kriptovalutával történő fizetést. Az ország már korábban is élen járt a fizetési módszer bevezetésében, de a digitális valutákkal történő fizetések rugalmassága és gyorsasága arra késztette a kormányt, hogy legalizálja a kriptopénz-szektort és hivatalos fizetési infrastruktúrát hozzon létre, mindössze néhány nappal azután, hogy Oroszország megszállta az országot. Ukrajna azóta több mint 100 millió dollár (90,5 millió euró) értékben kapott kriptopénz-adományokat, és az Ukrán Nemzeti Bank a Financial Times szerint saját digitális valutát indíthat.

https://www.dental-tribune.com/news/manhattan-dental-office-accepting-cryptocurrency/

Jeremy Booth
2022.03.20

(Image: Goami/Shutterstock)