Július 1-jétől a primer és revíziós beavatkozásokat egyaránt jegyezni kell az OEP online regisztrációs felületén. A szolgáltató és a beteg adatai, valamint általános egészségi állapotának jellemzői mellett az adatbázisba kerülnek a műtét személyi és tárgyi körülményei, a beültetett protézis adatai, az egy időpontban végzett implantátum kivétel és az ismételt beültetés.

Adatot kell szolgáltatni a műtét közbeni esetleges szövődményekről, csípőprotézis esetén még a cementezési technikáról is. A protézisregiszterbe felvitt adatok átkerülnek az Implantátumregiszterbe – tájékoztatta lapunkat az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága.

Mint ismert, a Magyar Protézis Regisztert 2007 óta önkéntes alapon vezeti a Magyar Ortopéd Társaság, és egy ideje már nemcsak az ortopéd sebészek, hanem a traumatológusok is jelentenek.

Központi kérdés

Az angol mintára kialakított nemzeti regiszter valid adataiból félévente küld majd összefoglaló jelentést az OEP az Egészségügyi Szakmai Kollégium ortopédia, traumatológia és rehabilitáció tagozatainak, az ENKK-nak és az egészségügyért felelős miniszternek. A protézisregiszter adataiból kiderül, milyen az ellátásban alkalmazott protézisek minősége és kihordási ideje, és melyek azok az eszközök, amelyeket nagy tömegben kell cserélni. Kimutatható lesz az is, hogy a szolgáltatók és az orvosok milyen reoperációs rátával és mennyi szövődménnyel dolgoznak, milyen minőségben végzik munkájukat.

Arról nem rendelkezik a miniszter, hogy az endoprotetikában érintett orvostechnikai beszállítók vagy a betegek, illetve szervezeteik hozzáférhetnek-e a protézisregiszter adataihoz. Pedig nemrégiben több lap is beszámolt arról, hogy csupán a páciensek alig fele kap információt a beültetendő protézis típusáról, miközben 90 százalékuk szerint alapvető fontosságú lenne ebben a kérdésben a tájékoztatás.

A protézisekről eddig is vezettek listát az OEP-nél, minden olyan eszközről, amely a műtét után legalább harminc napig a testben marad. Tehát számon tartják – most már 3. éve –, a nagyízületi protézisek mellett a mell- vagy fogászati implantátumokat is.

Az online adatlap kitöltése előírás, az ezzel kapcsolatos hatósági feladatokat pedig az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ látja el. A hivatal pénzbírságot is kiszabhat – ötventől négyszázezer forintig –, ha valaki elmulasztja az adatszolgáltatást.

A szakminisztérium összefoglalójából kiderül, hogy a regisztrált egészségügyi szolgáltatók az adatok feltöltését folyamatosan végzik, a rendszerben kb. 400 000 adatlap szerepel jelenleg, ez körülbelül 660 regisztrált egészségügyi szolgáltatót jelent. A feltöltött adatlapok közül a legtöbb a szemészeti implantátum (149 000 adatlap), ezt követi a mozgásszervi implantátum (67 000 adatlap), a szív- és érrendszeri implantátum (47 000 adatlap) és a fogászati implantátumok (35 700 adatlap).

Központi kérdés
Egy budai magánrendelő parodontológus szakorvosa érdeklődésünkre elmondta: számukra nem jelent plusz adminisztrációs terhet az adatszolgáltatás, ugyanis korábban is körültekintően kellett dokumentálni az implantátumok útját.

Számára a napi praxisban is nagy segítség, ha pontos információk alapján kezelhet egy beteget, aki például korábban más fogorvosnál járt. A rendelőben egyébként kétféle implantátumot használnak, és hetente hozzávetőleg öt implantációt végeznek. A regiszterbe be kell írni a törvény alapján a páciens, valamint a beavatkozás (beültetés, eltávolítás vagy csere), az implantátum és a beültetést végző egészségügyi szolgáltató adatait.

Mint megtudtuk, az ENKK hatósági ellenőrzést négy esetben indított bejelentést követően. Három lezárt esetben nem kellett büntetést kiszabni, mert a szolgáltató az adatfeltöltést utólag elvégezte. A negyedik eljárás folyamatban van. Azt is megtudtuk, hogy a szakmai kollégiumtól érkező visszajelzések feldolgozását folyamatosan végzi az ENKK. Amennyiben bármely eszközzel kapcsolatban biztonsági vagy megfelelőségi aggályok merülnek fel, a hatóság gyorsan és hatékonyan tudja beazonosítani az érintettek körét és megtenni a szükséges intézkedéseket. Ezzel teljesül az implantátumregiszter célja.

Szerző: K.D.D.