A dr. Volom András által lefordított és a hazai gyakorlatra kidolgozott sürgősségi ellátás esetén javasolt protokoll leírását 2020. március 30-án közöltük a dental.hu oldalon, COVID-19 HIGIÉNIÁS PROTOKOLL FOGORVOSI RENDELŐK SZÁMÁRA címmel. Az elmúlt hetekben a közösségi média felületein gyakori témája a beszélgetéseknek, hogy miként is kell a koronavírus ellen védekeznie a fogorvosnak a saját és betegei biztonsága érdekében. A védőfelszerelések használatának szükségessége már senki számára sem kérdés, azonban azok beszerzése igen.

Levélben és telefonon is megkerestük a hazai fogászati kereskedő cégeket, annak érdekében, hogy megtudjuk tényleg akkora-e a hiány, mint tűnik. Feltettük a kérdést, hogy a protokollban szereplő termékek vannak-e készleten, a rendelés lehetőségét kizártuk, mert azt sokan jelezték, hogy most nincs árujuk, de jön, majd valamikor érkezik. A piacon nagyságrendileg 150, elsősorban fogászati kereskedelemmel foglalkozó cég kínálja termékeit, nyilván ebből számos cégnek eleve nincs ilyen választéka, hiszen a tevékenysége pl. implantológia, fogászati szoftver vagy éppen szájhigiénia.

Az egyik piacvezető kereskedő jelezte, hogy a weboldalán szándékosan nem tünteti fel a termékeket, mert akkor nem tudja majd kiszolgálni a fogorvos vevőit. Így javasolták, hogy az érdeklődök telefonon vagy e-mailben rendeljenek ezekből a termékekből, a házhozszállítás pedig biztosított. Több cég is jelezte, hogy van áruja, de nem teljes a paletta, azaz hiányos a á készletük amire most nagy szükség lenne, de bíznak a folyamatos áruellátásban. Javasolják, hogy hetente 1 vagy 2 alkalommal kérdezzenek rá telefon az aktuális helyzetre, de sok cég vesz fel előrendelést is.

Azt is megtudtuk egy nagy múltú fogászati cég vezetőjétől, hogy Európából szinte teljesen leállt az ilyen termékeket gyártóktól a szállítás, de Ázsiából sem kiszámítható a rendelés és a szállítás ideje. Ennek következtében a közeljövőben várhatólag nem fog rendeződni ez a probléma és a védőfelszerelések beszerzése továbbra is komoly erőfeszítéseket fog igényelni a felhasználó részéről.

Az alábbi, többnyire egyszer használatos felszerelésekre kérdeztünk rá:
Lábzsák, egyszer használatos védő köpeny, fólia kötény, maszk, gumikesztyű, arcvédő plexi, fertőtlenítő folyadékok

A felhasználók számára az alábbi cégeket tudjuk ajánlani. Magunk is meglepődtünk, hogy összesen csak 9 kereskedő jelezte, hogy van árukészlete. Természetesen a lista nem lehet pontos, javasoljuk minden fogorvos kérdezzen rá az általa preferált forgalmazónál, amennyiben sürgősségi ellátáshoz szükséges védőfelszerelést szeretne vásárolni.

íme azon cégek listája, ahol ezek termékek egészét vagy egy részét be lehet szerezni:
Dr. Volom Dental Telefon: 06 1-311-6584 Weboldal: https://volomshop.com/
Front-Dent Telefon: 06 1-218-0244 Weboldal: http://www.frontdent.hu/
Keverőcsőr Telefon: 06 1-792-7332 Weboldal: https://www.keverocsor.hu/
New York Dental Telefon: 06 1-236-4000 Weboldal: https://www.newyorkdental.hu/
Sanivaro Telefon: 06 1-375-2369 Weboldal: http://www.sanivaro.hu/
Valid Telefon: 06 1-210-0185 Weboldal: https://www.valid.hu/
Raab-Dent Telefon: 06 30-993-0534 Weboldala nincs
Harmonycom Telefon: 06 30-942-7560 Weboldal: http://harmonycom.hu/
Fogászbolt.hu Telefon: 06 20-261-2564 Weboldal: https://www.fogaszbolt.hu/hu/
Endobolt Telefon: 06 20-335 -0521 Weboldal: https://www.endobolt.hu/

A listát bővíteni fogjuk, amennyiben kapunk további információt.

Ossza meg véleményét!

A DENTAL.HU a fogászati szakma portálja.

Az Ön véleménye, hozzászólása, aktivitása legalább olyan fontos, mint a cikk, amit elolvasott. Ossza meg a cikket ismerőseivel vagy szóljon hozzá, mondja el véleményét a Facebook oldalunkon.