Az írországi Athlone Műszaki Intézet kutatói arra a felismerésre jutottak, hogy az előzőleg enzimmel kezelt kókuszolaj megállította a Streptococcus baktérium növekedését, ami legtöbb esetben a fogromlás fő okozója. A vizsgálatok során az ír szakemberek a kókuszolaj mellett az étolaj és az olívaolaj hatását is tesztelték természetes állapotukban, majd enzimekkel kezelve is, ám csupán az enzimmel módosított kókuszolaj esetében tapasztalták a kedvező hatást. Amint arról dr. Damien Brady, az Intézet munkatársa beszámolt, a kókuszolaj megtámadta a Streptococcus mutanst, azaz azt a savtermelő baktériumot, mely a fogromlás egyik fő okozója.

Az eddigi vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a zsíros kókuszolaj az enzimekkel történő kezelés során olyan savvá alakul, mely képes szembeszállni a baktériumokkal. A tudósok most azon dolgoznak, hogy kiderítsék, molekuláris szinten miként lép kapcsolatba egymással a kókuszolaj és a Streptococcus baktérium, illetve, hogy milyen más káros baktériumok ellen lenne még hatásos a készítmény.

A kutatást vezető dr. Brady és munkatársa, a doktorandusz Patricia Hughes úgy vélik, a kókuszolaj kiváló alternatíva lehet a különféle kémiai összetevőkkel szemben, mivel már igen alacsony koncentrátumban is hatásos, ráadásul az egyre növekvő baktériumrezisztencia következtében fontos új lehetőségeket találni a kórokozók elleni harcban.