A King’s College London legújabb kutatása szerint a kognitív viselkedésterápia sok fogászati fóbiában szenvedő embernek segíthet leküzdeni a fogorvostól való félelmet, lehetővé téve számukra az éber altatás nélküli fogászati kezelést.

A fogorvoshoz menés miatt érzett szorongás gyakori jelenség, és akkor válik fóbiává, amikor már jelentős hatással van a beteg közérzetére. A fogászati fóbiában szenvedő emberek jellemzően kerülik a fogorvosokat, míg végül egyre hevesebb fogfájást, rosszabb szájegészségi állapotot, és életminőségük romlását tapasztalják.

A kognitív viselkedésterápia egy jellemzően 6-10 ülésből álló, rövidtávú kezelési forma. A terápia bizonyítottan egy sor pszichológiai rendellenesség esetében segít a betegeknek, főleg depresszió és szorongásos zavarok esetében. A kognitív és a viselkedési intervenciók egyaránt bizonyítottan csökkentik a fogászattal összefüggő szorongást, és növelik a fogorvos látogatás gyakoriságát.

Cegbannerek dentalhu3

A British Dental Journal című szaklapban megjelent legújabb kutatás egy pszichológus által vezetett kognitív viselkedésterápián részt vevő 130 beteg (99 nő és 31 férfi) tulajdonságait és kezelésük eredményeit vizsgálta. A King’s College London által működtetett egyik klinika kezelésén részt vevő betegek fogászati szorongásának, általános szorongásának, depressziójuk, öngyilkos gondolataik és alkoholfogyasztásuk szintjét, valamint a szájegészségüggyel összefüggő életminőségüket mérték fel egy kérdőív segítségével.

A kognitív viselkedésterápián átesett betegek 79 százaléka tudta magát szedáció nélkül alávetni a fogászati kezelésnek, 6 százaléka pedig szedált állapotban vett részt a fogászati kezelésen. A betegeknek átlagosan öt kognitív viselkedésterápiás foglalkozásra vont szükségük ahhoz, hogy szedáció nélkül tudják alávetni magukat a fogorvosi kezelésnek.

Forrás: medipress.hu