A foghúzás megnöveli a fertőzésveszélyt, így növeli a szívműtétek kockázatát – állítják a Kaliforniai Egyetem (San Francisco) munkatársai.

Az Annals of Thoracic Surgery márciusi számában napvilágot látott vizsgálat szerint amennyiben esedékes a szívműtét, várni kell a fertőzött fogak ellátásával. Dr. Mark Smith és munkatársainak visszatekintő tanulmányai arra világítanak rá, hogy azok, akik nem vártak, nyolc százalékos volt a szívsebészeti beavatkozásoknál jelentkező súlyos mellékhatások (például: stroke (szélütés), szívinfarktus, veseelégtelenség, vagy halálozás) aránya. A felmérések szerint a várható kockázat a rizikócsopotba nem tartozó betegeknél csupán 1 százalék.

A fertőzött fogak ellátása a szív belhártyájának fertőzési kockázatát növeli. Mindazonáltal a kutatók nem mutattak rá, hogy pontosan mennyi a kockázatnövekedés, mint ahogy a szorosabb ok-okozati összefüggésre sem. Régóta ismert azonban az a tény, hogy a rosszabb szájhigiéné előnytelen a szív- és érrendszer számára. A kutatók megállapításaikat 205 beteg egészségügyi dokumentációjának áttanulmányozása során tették.

Forrás: Medipress