Németország Schleswig-Holstein szövetségi tartományának fogorvosai ezentúl a gyakorló nőgyógyászok segítségének is örülhetnek az anyák és a gyerekek fogászati szűrővizsgálatait illetően. A nőgyógyászok ugyanis a fogorvosokkal közösen fogják vezetni a terhességi és a gyermekfogászati kiskönyveket, közösen tájékoztatva az érintetteket a betegségmegelőzési intézkedésekről.

„A fogorvosok megelőzésre irányuló kitartó munkájának köszönhetően a gyerekek többségének már egészséges tejfogazata van. A gyermekfogászati kiskönyv több mint tíz éve segíti elő, hogy a szülők ne feledkezzenek meg a tejfogak rendszeres ápolásáról, illetve a félévenkénti orvosi vizsgálatról” – nyilatkozta Dr.70-181
Martina Walther, a fogorvosi kamara megelőzési bizottságának nevében. Mostanság azonban aggasztó mértéket öltött az egészségtelen ételek és a cukros üdítők fogyasztása, valamint a fogorvosi látogatások elmaradása miatti fogszuvasodás a három éven aluli csemeték körében.

„A gyermekfogászati kiskönyv segítségével a nőgyógyászoknak kiváló lehetőségük nyílik a fogazat helyreállításának és a szakszerű tisztításnak az ösztönzésére” – fogalmazott Doris Scharrelmann, a nőgyógyászok szövetségének elnöke. Ezzel hatékonyan megelőzhetővé válik a terhességi ínygyulladás és a kórokozók átvitele az anyáról a gyermekre.

A Schleswig-holsteini orvosi kamara várakozással tekint a közös projektre. Elnöke, Dr. Monika Schliffke úgy fogalmazott, hogy ígéretes koncepcióról van szó. „Ezáltal a várandós nőkben egyszerre tudatosul a saját szájhigiéniájuk megtartásának fontossága, illetve a gyermeküké is” – tette hozzá Dr. Schliffke. A nőgyógyászok, a gyermekorvosok és a fogorvosok közös munkájával nagyratörő célokat lehet megvalósítani a témában.70-178

„A nőgyógyászok és a fogorvosok teljes mértékben egyetértenek abban, hogy a megelőzésnek a terhesség korai fázisában el kell kezdődnie” – összegezte Dr. Michael Brandt, a fogorvosok szövetségének elnöke.

Forrás: medipress.hu