A szájüregi rák világszerte egyre gyakoribb, ugyanakkor – szerencsére –  a megértésünk és tudásunk is folyamatosan fejlődik azzal kapcsolatban, hogy mi is okozza a betegséget. A dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás elsődleges kockázati tényezőként került megállapításra és a kutatók most egy új lehetséges okot vizsgálnak: a periodontális betegséget okozó baktériumokat.

A kutatást Dr. Louise Belfield vezette, a Plymouth Egyetem Peninsula Fogászati Iskola orvosbiológiai oktatója az egyetem Transzlációs Orvostudományi Intézetével együttműködésben. Mivel a rák növekedése nagymértékben igényli az ereket és az áttétek kialakulását, a kutatócsoport meglévő bizonyítékokra épít: bizonyos periodontális betegségeket okozó baktériumok szorosan összefüggnek az angiogenezissel.

Ennek érdekében a kutatócsoport laboratóriumi körülmények között miniatűr daganatokat és érrendszereket fejleszt ki, majd hozzáadva a baktériumokat: a cél az, hogy a mikrobák működését és erekre gyakorolt hatását vizsgálni tudják.

Az egyetemi sajtóközlemény szerint, ha a kutatás megállapítja, hogy a baktériumok az erek gyorsabb növekedését teszik lehetővé hasonlóan a daganatokhoz és képes azonosítani azt a biokémiai folyamatot, amellyel a baktériumok ezt elérik, az eredmények új szájüregi rákszűrés alapját képezhetik. Ez lehetővé tenné a kezelés időben történő megkezdését.

“Tudjuk, hogy a szájban lévő daganatok, sok más tumortól eltérően, állandó kapcsolatban vannak baktériumokkal, de még nem tudjuk pontosan, hogy a baktériumok hogyan befolyásolják a daganatok és az erek növekedését” – mondta Belfield.

„A baktériumok nem okozhatják magát a rákot, de a rák előrehaladásának és fejlődésének felgyorsításában nagy szerepük lehet. Ennek egyik módja, hogy az érrendszeren keresztül  ösztönzik növekedésre a daganatot az angiogenezis fokozásával, másik módja, hogy a daganat direkt növekedését segítik elő. Ha többet fogunk tudni a folyamatról, az sokat segíthet nekünk a szűrési folyamatok kidolgozásában és bevezetésében, valamint a daganatokat segítő baktériumok számának csökkentése érdekében – folytatta.

A Dental Tribune International (DTI) már korábban is beszámolt egy olyan tanulmányról, amely megerősítette a fogorvosok döntő szerepét a szájrák korai felismerésében. Ez a korai felismerés nagymértékben javíthatja a betegek prognózisát.

A szájrák szörnyű betegség, valamint alacsony túlélési aránya – a diagnosztizált betegeknek csak körülbelül 50% -a éli túl az öt éves daganatkövető periódust. Ez egy arcodon is megjelenő és látványos betegség, valamint a kezelés nagyon elhúzódó, összetett és költséges is lehet. ”- mondta Dr. David Conway, a Glasgow-i Egyetem Orvos-, Fogorvos-, és Ápolástudományi Kar Fogászati Közegészségügyi tanszékének professzora.

“Minél korábban észlelik a betegséget, annál jobb az eredmény” – tette hozzá Conway.

Forrás: eu.dental-tribune.com