A fogászat gyorsabban száguld a digitális éra felé, mint vártuk, és nem igazán lehet letagadni, hogy ezek a digitális trendek csak gyorsulni fognak a jövőben. A teljesen digitális laboratóriumok kora már majdnem elérkezett. Az alábbiakban kilenc olyan jelenséget veszünk sorra, amelyek mind erre utalnak.

Az új szkennerek kiszorítják a gipszmintákat 
A szkennelési technológia legújabb vívmányai különösen gyorsaságuknak és pontosságuknak köszönhetően egyre vonzóbbá teszi az intraorális szkennerek használatát a fogorvosok számára, és a digitális lenyomatvétel alkalmazása a fogklinikákon egyre nagyobb teret fog hódítani a közeljövőben. Azok a laborok, amelyek közvetlenül képesek csatlakozni az ilyen módszereket alkalmazó klinikákhoz, azonnal megkaphatják a digitális lenyomatokat, és mintaöntés nélkül kezdhetik meg azonnal a tervezést.

A modellkészítés is digitalizálódik
A digitális modellkészítés is egyre inkább előtérbe kerül, mivel a jobb digitális lenyomat rendszerek, az új CAD szoftver, valamint a fejlett gyártási technológiák olcsóbbá, pontosabbá és hatékonyabbá teszik a modellkészítési megoldásokat. Egyre több modell készül közvetlenül digitális lenyomatokból a CAD modelltervező szoftver és a CAM modellkészítő gépek segítségével.

A modell nélküli korona új korszaka
Egyre több labor készít koronákat és egyszerű eseteket modell nélkül, mert a CAD szoftverben lévő pontos virtuális artikulátorok az intraorális szken vagy lenyomat szken bemeneti adatként történő alkalmazásával lehetővé teszik a dinamikus artikuláció validálását és beállítását.

Teljesen digitális koronák
A piaci megfigyelők már évekkel ezelőtt elkezdtek beszélni a teljesen digitális koronákról, de sokan meglehetősen szkeptikusan reagáltak erre. Ma már láthatjuk, hogy ez a koncepció a vártnál sokkal gyorsabban halad előre, nagyrészt az olyan új anyagoknak köszönhetően, mint a teljes cirkónia és az IPS e.max kerámia. Ez a trend az újabb monolit anyagok megjelenésével valószínűleg tovább fog erősödni. Az új anyagok és a digitális feldolgozás kombinációja pedig fokozza a pontosságot, és lehetővé teszi a laborok számára a teljesen digitális koronák tervezését egy vagy két anyagból, az időigényes kézi kerámiahéjazás lépése nélkül.

Személyre szabott rögzítőcsavarok váltják fel a „konfekció” rögzítőcsavarokat

Általánosságban az implantátumok terjedését tapasztalhatjuk a piacon az implantátumok és helyreállító elemek árcsökkenésének, valamint a CAD/CAM technológia szélesebb körű felhasználásának köszönhetően. Az optimális kezelés szempontjából természetesen a személyre szabott rögzítőcsavarok jelentik a legjobb választást szinte az összes rögzítőcsavaros megoldás esetében. A személyre szabott rögzítőcsavarok jobb illeszkedést és tökéletes kiemelkedési profilt biztosítanak, és általában jobb klinikai megoldást jelentenek a páciens számára. A digitális tervezési eljárások fejlődésével pedig a személyre szabott rögzítőcsavarok ára is lecsökken a „konfekció” rögzítőcsavarok árszintjére, vagy még az alá is, mely folyamat egyes piacokon már látható is.

145590710

Teljes körű labor szoftvercsomag megjelenése
A vezető CAD szoftverrendszerek a jövőben olyan digitális munkafolyamatokkal fognak szolgálni, amelyek a labormunka teljes spektrumát lefedik.

Fejlett tervezési szolgáltatások

A digitális technológiák segítenek egyszerűsíteni az esetek kommunikálását, és olyan eszközökkel szolgálnak, amelyekkel a teljes esettervezés gyorsabban és pontosabban valósítható meg, mint a hagyományos módszerekkel.

A teljes digitális munkafolyamat integrálása
A digitális technológia a fogászat egyre több és több területét érinti, ezért valószínűleg hamarosan az összes munkafolyamat digitális módon integrálttá válik, a klinikától kiindulva a laboron és a gyártáson keresztül egészen a végső kezelésig.

Forrás: www.dentalproductsreport.com