A termék magas értékeket kapott a 18 hónap alatt tesztelt összes kategóriában, beleértve a felszíni szövetminőséget, színilleszkedését, a felszín anatómiai kialakítását, a marginális integritást és a marginális elszíneződést.

A Nemzetközi Fogászati Kutatók Egyesületének Kontinentális Európai Részlege (IADR-CED, International Association for Dental Research-Continental European Division) a negyvenötödik kongresszusát tartotta szeptemberben a budapest Semmelweis Egyetemen.

A gyűlésen Prof. Jürgen Manhart bemutatta a Venus Diamond posterior fogszuvasodás kezeléséből származó adatokat. Ezen adatok alátámasztják, hogy a nanohibrid kompozitok kiemelkedő mechanikai tulajdonságokkal, valamint esztétikai eredményekkel rendelkeznek.

Klinikai eljárás: 98 első- és másodosztályú fogszuvasodás analízise

A Fogpótlástani Tanszéken végzett felmérésben a Venus Diamond és Tetric Evo Ceram kompozitok hatékonyságát hasonlították össze direkt posterior kompozit pótlás esetén. Ezért az első típusú kompozittal 48 darab, míg a második fajtájúval 50 beavatkozást végeztek, a gyártók előírásai alapján, összesen 71 első- és másodosztályú fogszuvasodással rendelkező páciensen.

A klinikai kiértékelést két független fogorvos végezte el, a beavatkozásoktól számított 18 hónap múlva, módosított USPHS kritériumok alapján: felszíni szövetminőség, színilleszkedésa felszín anatómiai kialakítása, marginális integritás, marginális elszíneződés, fogintegritás, okklúzió, érzékenység, postoperatív tünetek, és a beteg elégedettsége. Az egyes kategóriák értékelése Alfa (kiemelkedően jó), Bravo (klinikailag elfogadható), valamint Charlie, és Delta voltak. Az eredményeket statisztikai módszerekkel, U-próbával értékelték ki.

A 18 hónapos időszak alatt mindkét kompozittal készült tömésből egyet – egyet ki kellett cserélni, az értékelésnél 46 és 34 beavatkozást vettek figyelembe. Az esetek 97,5 százalékában a töméseket Alfa és Bravo jegyekkel látták el. A felszíni szövetminőség, a felszín anatómiai kialakítása, marginális elszíneződés kategóriákban túlnyomórészt Alfa jegyet kaptak, Charlie és Delta egyáltalán nem szerepelt az eredmények között. Fogintegritásban 84% Alfa és 15,2% Bravo értékelés született. Az összes megvizsgált fog egészséges volt, érzékenység és postoperatív tünetek nem jelentkeztek, a páciensek elégedettsége ezért 100%-os volt.

Kimutatható klinikai eredmények

Prof. Manhart összefoglalása alapján a nanohibrid kompozitok a felmérésen jelesre vizsgáztak. Ezek az eredmények hosszantartóságot és megfelelő esztétikai tulajdonságokat irányoznak elő, a jövőben alapkezelésekben is felhasználhatóak lehetnek.