A legelképesztőbb tárgyakat is képesek lenyelni véletlenül az emberek, de ami még bizarrabb, hogy a páciensek túlélik, néha komolyabb sérülések nélkül is.

Nemrég a New England Journal of Medicine oldalain jelent meg egy döbbenetes hír, amelyben egy 30 éves nőről számoltak be, aki véletlenül lenyelt egy kést. A történetet némiképp megmagyarázza az a tény, hogy a nő bulimiás volt, ami miatt olyan gyakran hánytatta magát, hogy gyakorlatilag érzéketlenné vált a torka. A fiatal nő éppen ezzel akart felvágni a barátai előtt és ezért a szájába helyezett egy kést, ekkor azonban elnevette magát és véletlenül lenyelte. Az erről készült röntgenfelvételt egyébként az újság le is közölte, ha érthető okokból kételkednénk a történetben. A nő szerencséjére azonban a kést az orvosok sebészi beavatkozás nélkül el tudták távolítani. A doktorok szerint ez azért lehetséges, mert a bél valamint a nyelőcső fala rugalmasabb, mint gondolnánk.Később a nő azonban bevallotta, hogy ez már a második eset volt, ezért az orvosok pszichológiai kezelését javasolták.

Az orvosok egyébként viszonylag gyakran találkoznak hasonló esetekkel, amikor valaki lenyel egy tárgyat. Persze főként gyerekeket visznek be az aggódó szülők, de az ő mentségükre legyen mondva, hogy ők azért teszik, mert gyerekek. A kicsikkel gyakran olyasmi is előfordul, hogy „csak úgy” zsírkrétát dugnak az orrukba.

A felnőttek közül azonban főként a bulimiásokra jellemző, hogy különböző tárgyakkal próbálják meghánytatni magukat. De a véletlen esetektől eltekintve – például fogpiszkáló használatakor- végül a különböző tárgyat lenyelő emberek nagy részéről kiderül, hogy valamilyen pszichológiai betegségben szenvednek.

A Rhode Island Kórház 2010-es jelentése szerint betegeik közül volt már olyan, akinek a gyomrában vagy nyelőcsövében tollat, kanalat, kést, pengét, ceruzát vagy akár fogkefét de még kisebb méretű elemet is találtak.