A Svájci Szövetségi Technológiai Intézet kutatói szerint az új anyagban egy fluorid található, mely két ritka fémet: itterbiumot és túliumot tartalmaz. Mint más kompozitok, ebben is találunk egy fotoiniciátort, mely a kék fénnyel reagál.

Más anyagokkal ellentétben azonban a különleges lumineszcens adalék egy másik aktiválási folyamatot tesz lehetővé. Amint a közeli infravörös fény áthatol az anyagon, kéken kezd el világítani, ami aktiválja a fotoiniciátort, elindítva a polimerizációt.

A kutatók szerint az új anyag számos előnnyel bír a hagyományos kompozitokkal szemben. A cavitás például egy lépésben tömhető, mivel az közeli infravörös fény áthatol a fogon és a tömőanyagon is, míg a hagyományos kompozitokat rétegről-rétegre kell applikálni, mert a polimerizálók kék fénye abszorbeálódik és szóródik.

A kutatók tanulmánya szerint az 5 mm vastag, új kompozit minták kétszer olyan gyorsan kötöttek meg, mint a tisztán kék fényre kötő polimerek ( 30-60 másodperc, megközelítőleg).

A polimerizáció során fellépő zsugorodás jóval kisebb mértékű a hagyományos kompozitok esetén tapasztalhatónál, köszönhetően a lumineszcens anyagnak, mely finomabb polimerizációt tesz lehetővé.

A kutatók remélik, hogy az új anyag meggyorsítja majd a fogorvosok munkáját és ezzel lerövidíthetővé válik a betegek székben töltendő ideje is. Jelenleg további teszteket végeznek a forgalomba helyezés érdekében.