Nancy N. Maserejian, ScD, a Watertown-i New England Research Institutes epidemiológusa, valamint kollégái nullhipotézisükben feltették, hogy a biszfenol-A (BPA) kioldódhat a tömésekből, ezáltal negatívan befolyásolhatja a gyermekek mentálhigiéniáját.

Nagyon sok jelenleg is forgalomban lévő termékben megtalálható ez a vegyület, melynek neurológiai károsító hatását már számos kutatásban vizsgálták, leginkább a gyermekekkel kapcsolatban.

“Ez retrospektív analízis nem bizonyította határozottan, hogy a gyermekek egészségi állapotára negatív hatással lenne a BPA-t tartalmazó restauráció”-nyilatkozta Dr. Maserejian. “Több kutatásra van szükségünk a végső konklúziók levonásához.”

A kutatás következő lépéseként azt vizsgálják, hogy a bisGMA-alapú kompozitok restaurációk szájüregi alkalmazása esetén megnövekszik-e a BPA szint a szervezet egyéb részein. Régebbi kutatások ezzel kapcsolatban korrelációt találtak.

Ez az információ viszont egyelőre hiányzik Dr. Maserejian és kollégái kutatásából. Az adatvételezés során ugyanis az amalgámtömések egészségügyi kockázatát helyezték a középpontba, ezért a gyermekeket higanyra, nem BPA-ra vizsgálták.