Rizikófaktor a kifejlődő kettes típusú diabétesz, szívbetegségek, különböző rákbetegségek, és egy, a General Dentistry nevű, csak kutatók és szakértők által előzetesen bírált és korrigált cikkeket megjelentető, az Általános Fogászati Akadémia 2013 január/februári számában publikált cikk szerint az ínybetegség kialakulásában is. „Tudjuk, hogy a túlsúly az illető egyének életének sok területét befolyásolhatja” mondja Charlene Krejci, DDS, MSD, a cikk első szerzője. „Most a kutatók kapcsolatot feltételeznek a túlsúly és az ínybetegség között. Az elhízottak szervezete féktelenül termeli a gyulladáskeltő hatású citokineket és fehérjéket. Ezek a citokinek közvetlenül károsíthatják az íny szöveteit, vagy csökkenthetik az íny vérellátását, így segítve az ínybetegség kifejlődését.” A 30 éven felüli amerikai populáció felét érinti az ínybetegség – egy krónikus gyulladásos megbetegedés, ami a fogat környező támasztószöveteket érinti.

Az ínygyulladás is produkál egy citokinkoktélt, ami tovább emeli ezeknek a gyulladásserkentő fehérjéknek a szintjét a véráramban, elősegítve ezzel további gyulladásos láncreakciók elindulását test szerte. Az elhízás és ínybetegség kapcsolatának kutatása még folyamatban van. „Hogy az egyik állapot rizikófaktor a másikra nézve, vagy az egyik közvetlenül okozza a másikat, az még felfedezésre vár”, mondja az Akadémia szóvivője, Samer G. Shamoon, DDS, MAGD. „Amit jelenleg tudunk, az az, hogy fontos évente kétszer felkeresni a fogorvost, hogy felmérje az ínybetegség kialakulásának az adott egyénre vonatkozó valószínűségét, és tanácsokat adjon a megelőzésre. Az ínybetegség kockázatának minimalizálására a legegyszerűbb módszer a lepedék eltávolítása a napi fogmosással, fogselyem használattal, szájöblítéssel, valamint a fogorvosi rendelőben történő professzionális tisztítással. „A fogorvos segíthet egy személyre szabott otthoni szájhigiénés program kidolgozásában, figyelembe véve a páciens egyéni szükségleteit” mondja Dr. Shamoon.