Ez a cikk a Dental Tribune 2015/2-es számában jelent meg, a teljes lapszámot a cikk végén most Ön is elolvashatja.

Dental Tribune fejlec

Abban az időben, amikor a kisfilmes fényképezés kezdett elterjedni, a gépek elég kicsik lettek ahhoz, hogy könnyen hordozhatók legyenek, a hétköznapi fotográfia és a művészi fotográfia mellett nagyon hamar megjelent a különféle szakmai fotózások igénye is. Előbb a természettudományok használták ki a kézenfekvő lehetőséget, később mind több szakma tapasztalta meg, hogy a dokumentációs célú fotográfia milyen nagy előnyökkel jár.

Dr. Matyasi Gábor fogorvos és fotóművész. Voltak már önálló kiállításai is, de fontosnak tartja, hogy folyamatosan fejlessze, elmélyítse ismereteit a fényképezésben. A témában a Dental World-ön is tartott már több előadást. Joggal mondhatjuk tehát róla, hogy a fogorvosi fotózás múltjának, jelenének és jövőjének az egyik legjobb ismerője.

Matyasi-dr-foto

Eleinte – emlékezett vissza a kezdetekre – a legnagyobb problémát az jelentette, hogy nem voltak megfelelő, kisméretű vakuk. Viszonylag hosszú idő telt el addig, amíg – a hatvanas évek vége felé – megjelentek a közeli fényképezéshez használható „makro” fényforrások. Olyanok, amikkel az objektív mellett pontosan be lehetett világítani a szájüregbe. Fogászati fotográfia már a fekete-fehér filmek korszakában is létezett, de igazán hatékony felhasználása a színes filmek szé–les körű elterjedésével vált lehetővé. Esztétikai szempontból a színeknek, diagnosztikai szempontból pedig a nyálkahártya rajzolatának van különös jelentősége. Emiatt a színes kép sokkal gazdagabb többletinformációt hordoz, mint egy fekete-fehér.

Az olyan típusú gyógyítótevékenységnél, mint a fogászat – legyen az akár esztétikai vagy funkcionális rehabilitáció, a kiindulási és a végállapot összehasonlíthatósága óriási segítséget nyújt a dokumentációban és a publikációkhoz is. Lényegesen pontosabbá teszi a fogorvos és a fogtechnikus közötti kommunikációt, megalapozottabbá válik a szakmai konzílium álláspontja. Színes fotók nélkül ma már elképzelhetetlen a publikáció vagy egy tankönyv. Nemcsak a fogorvosi, de bármiféle orvosi tevékenység esetén rendkívüli jelentősége van a fényképnek egy jogi eljárás során, igazságügyi orvosi szempontból és az orvos-beteg perek esetén is. Ma már a marketingben sem elhanyagolható a fotográfia szerepe, és ez főként a magánpraxisokban válik mind hangsúlyosabbá. Nagyjából öt évvel ezelőtt még szinte semmit nem költöttünk hirdetésre, most viszont az internetes megjelenések kép nélkül semmit sem érnek.

Ha a szakmai oldalt nézzük, a mai nagy felbontású digitális kamerákkal készített intraorális felvétel, amin az egész fogív vagy bármelyik nyálkahártyarészlet látszik, többszázszoros nagyításban is megtekinthető, ha arra úgy van szükség. Akár ott, helyben, akár később analizálva, a kép felbecsülhetetlen segítséget nyújt. Hétköznapi eszközzé vált az olyan kamera, amelyik a felvételt a saját wifi-rendszerével azonnal átküldi egy táblagépre, az orvos nyomban elemezheti, és a betegnek is megmutathatja a képet, ráadásul az eredeti, valós méreténél sokkal nagyobban. Tükrök segítségével a látótérbe hozhatunk, fényképezhetünk számunkra fontos részleteket, melyekhez idáig csak nehézkesen férhettünk hozzá. Mindez alaposabb és jobb diagnózis felállítását teszi lehetővé, hiszen több idő áll rendelkezésre a döntéshez, mint amikor a beteg nyitott szája fölött állva kellett elhatározásra jutni. Azonnali konzílium is lehetségessé válik.

A szájüregi fotózás jövője pedig még beláthatatlan. A képfelbontás mértéke elérte azt a határt, amit túllépni már nem érdemes. Óriási nagyításokat lehet készíteni. Elindult viszont a fejlődés a háromdimenziós fotózás területén, olyannyira, hogy ma már minden nagyobb konferencián van háromdimenziós szekció. Két, egymáshoz közeli lencsével készül a felvétel, a képek pedig térben jelennek meg. A hagyományos fotográfia jelentőségét csökkentik a háromdimenziós, digitális szenzorok. Végigpásztázva velük a területet, térben értékelhető, forgatható képet kapunk. Sajnos a színvisszaadásuk még nem tökéletes, ezért kell melléjük egy színes fotó is. Várhatóan néhány éven belül a színhelyességük is javulni fog. Annyi bizonyos, hogy a fejlődés következő lépcsője a térbeliség ábrázolása lesz, beleértve ebbe a mostanában kezdeti lépéseit tevő háromdimenziós nyomtatást is. Nem elképzelhetetlen, hogy a felvételt követően azonnal elkészül valamilyen ideiglenes, felhasználható pótlás. Ez akár már az igen közeli jövő egyik eljárása is lehet. Persze ennek a minősége, esztétikája, tartóssága területén még nagyon sok lehetőség van a fejlődésre. A gátat inkább a költségek jelentik – ma még. Jól emlékszünk, hogy az egy megapixeles fényképezőgép kezdetben egymillió forintba került – eltelt tizenöt év, és most hol tartunk? Tizenöt év múlva a mindennapi terápia része lehet az, amire most talán még nem is gondolunk!

Révay András
Forrás: Dental Press

Ez a cikk elérhető a Dental Tribune 2015/2-es számában, olvassa Ön is online!