A Debrecenben zajló fogorvosképzés több évtizedes múlttal rendelkezik, annak ellenére, hogy az Egyetem egyik legfiatalabb karán történik az oktatása. Ez az ország második ilyen jellegű intézménye, melyet a vidéki nagyvárosok körében az elsőként alapítottak.

A 15 éve fennálló Fogorvostudományi Kar tiszteletére rendezett ünnepi ülésen emlékeztek vissza a szakma élvonalát képező intézmény megalakulásához vezető útról. Az eseményen vendégként tiszteletét tette több, a hazai oktatásban, kutatásban és szakmapolitikában ismert vezető.

A fogorvosi képzést biztosító Debreceni Egyetem, az 1538-ban alapított Református Kollégium jogutódja. 1914-es intézményi átalakulását lassú infrastrukturális fejlesztések kísérték, amelyek az 1934-es tanévben alapított Stomatológiai Poliklinikára is hatással voltak. Habár a fogorvosdoktorok oktatására az igény megvolt, sajnos volt olyan időszak is, amikor financiális okok miatt a működését szüneteltetni kellett. A háborúk, a különböző politikai nehézségek és gazdasági problémák sújtotta évtizedek rögös útjai vezettek ahhoz a stabilitáshoz, amelyet a 2003-ban történt önálló Fogorvostudományi Kar megalapítása tett lehetővé.  Az össz-egyetemi stratégia részét képező változás dinamikus fejlődés kezdetét jelentette. Önálló kari épületet kapott a képzés, és néhány év alatt a sokszorosára nőtt a hazai és a külföldi hallgatóinak a száma. A kar 2006-ban elnyerte a Magyar Akkreditációs Bizottság kiválósági díját, továbbá megkapta az ISO 9001-as minősítést. Siker sikert követett, és 2009-ben megalapításra került az ország első önálló fogorvosi doktori iskolája is, ahol nagyszámú minősített oktatót neveltek ki azóta. Az innováció iránti vágy sosem csillapodott, folyamatos infrastrukturális bővítések tarkították az itt dolgozók és itt tanulók mindennapjait. Ez a dinamizmus generációról generációra szállt, és olyannyira esszenciális, hogy már a következő fejlesztések látványterve is napvilágot látott a rendezvény során.

Az ünnepségen való részvételünk rávilágított arra, hogy a közös céloknak milyen csapatformáló ereje van. Mind az oktatókon, mind pedig a rezidenseken és hallgatókon egyaránt látszódott az az egység, amely a jól ismert kiválóság alapjait szolgálja.

Az eddig megtett út története azt jelzi számunkra, hogy az első 15 év után még további sikerekre, eredményekre számíthatunk a Debrecenben folyó fogorvosképzés során.

Ehhez sok sikert és kitartást kívánunk!

Dr. Al-Katib Kamil