A Magyar Esztétikai és Restauratív Fogászati Társaság (MERT) szervezésében
2019. május 31-én került megrendezésre az első „It’s time to be a Digital Dentist” digitális fogászati konferencia.

Az egyedülálló és színvonalas rendezvényt kezdettől fogva kimagasló hazai és nemzetközi érdeklődés kísérte, a regisztráció elindulása után 2 héttel közel 100 résztvevő váltotta meg belépőjét, az eseménynek a LARUS Rendezvényközpont adott otthont.

A programot dr. Vág János, a MERT elnöke nyitotta meg. A konferencia témái között digitális implantációs munkafolyamat, mindennapos esetek megoldásának különböző lehetőségei digitális módszerekkel, valamint haladó szintű, komolyabb esetek kivitelezésének lehetőségei, a mosolytervezéstől a komplex szájrehabilitációkon keresztül a 3D nyomtatásig szerepelt. A meghívott előadók, dr. Walter Renne, dr. Anthony Mennito és dr. Zachary Evans a Dél-karolinai Egyetemről (MUSC) érkeztek. Az amerikai kontinensen digitális fogászati körökben ismert és elismert, gyakorló-oktató-kutató fiatal fogorvos professzorai.

Az 50-50 perces előadásokat követően 10-10 perces interaktív diszkusszió következett, amelyet a szervezők egy sli.do nevű webalapú alkalmazás segítségével tettek gördülékennyé, ezáltal a résztvevőknek lehetőségük nyílt számukra még inkább fontos információkat anonim, ugyanakkor mindenki számára érthető, látható módon megkérdezni az előadóktól, akik készségesen válaszoltak is a feltett kérdésekre.

A színvonalas, informatív, jövőbemutató előadások után egy közel 2 órás páciensdemonstráció következett. A bemutatót dr. Walter Renne vezette. A páciensnek esztétikai problémát okoztak a diasthemái, amelyekre szeretett volna megoldást találni. A kezelés tervezése során dr. Renne a Planmeca legújabb fejlesztésű Emerald S scannerével beszkennelte a páciens alsó és felső fogívét, kiindulási fotókat készített, majd a Planmeca Romexis mosolytervező rendszerével helyben megtervezte a páciens mosolyát. A teljes munkafolyamatot a közönség a kivetítőn és élőben is végigkísérte. A megtervezett mosolyt ezt követően a digitális 3D tervező szoftverben tökéletesítette, majd a Planmeca legújabb Creo C5-ös 3D nyomtatójával az elkészült tervet kinyomtatta. A kinyomtatott 3D mintáról szilikonlenyomatot vett, majd a páciens fogaira adaptálta a tervet mock-upként. A páciens elégedetten távozott, a közönség elismerően tapsolt.

A szünetekben a közönség a Planmeca legújabb fejlesztésű, implantációtervező VR modulját próbálhatták ki, az IVOCLAR újdonságait ismerhették meg, a Spinalis gerinckímélő székeibe ülhettek bele, valamint a Sanitaria termékpalettájából választhatták ki a számukra legideálisabb intraorális scannert.

A rendezvény zárásaként kerekasztal-beszélgetés következett, majd végül a moderátorok, dr. Nagy Zsolt és dr. Michailovits Georgina foglalták össze és zárták a konferenciát.

A főszervezők közül dr. Simon Botond elárulta, hogy szeretnének akár minden évben, a mostanihoz hasonló digitális fogászati rendezvényt szervezni, amelyre minden érdeklődőt határon innen és túl szeretettel várnak, hiszen a digitális fogászat már nem a jövőnk, hanem egyre inkább a jelenünk része.

A továbbiakban a MERT-ről és programjairól a
www.restaurativ.com oldalon vagy a Facebookon
tájékozódhat: fb.com/restaurativ.