Semmivel sem jobbak a fogaknak a diétás szénsavas üdítőitalok, mint cukros társaik.

Az üdítő típusától függetlenül, nagy mennyiségben ugyanolyan zománc-eróziót okoznak, számos esetben visszafordíthatatlan károsodást eredményezve.

Az üdítőitalok fogyasztásából származó károsodások száma az utóbbi 25 évben drasztikusan megnőtt. Sokan óriási mennyiségű szénsavas üdítőitalt fogyasztanak el, amely miatt elkerülhetetlen a zománc károsodása.

Egy átlag amerikai évente körülbelül 167 liter üdítőt iszik meg évente. Az italokban lévő foszforsav és citromsav megváltoztatja a száj pH egyensúlyát, amely a fogszövetek károsodásához vezet.

Sok esetben a fogak jóval érzékenyebbé válnak, amely a táplálkozási szokások megváltozásához is vezethet. A kialakult hiperszenzitivitás egyeseknél olyan mértékeket ölthet, hogy a téli hidegtől is fájhatnak a fogaik.

A szénsavas üdítőitalok és a zománc-erózió közötti összefüggést korábban már számos tanulmányban bemutatták.

A káros hatások elkerülésének legjobb módja az üdítők fogyasztásának feladása vagy a fogyasztás étkezési időre korlátozása, utána cukormentes vagy xilitol tartalmú rágógumi használata.