DUBLIN, Írország: Az Irish Cancer Society szerint évente mintegy 550 embert érint száj-, fej- és nyaki rák. Mivel a SARS-CoV-2 és a kapcsolódó fertőzés kockázata miatt a betegek kevésbé hajlandók ellátogatni fogorvosukhoz, a fogorvosok figyelmeztetnek, hogy sok orális rák hagyható figyelmen kívül, vagy diagnosztizálható nagyon későn.

Prof. Leo Stassen, fej-, nyak- és szájsebész, valamint az Ír Fogorvosok Szövetsége elnöke  ugyanakkor nemrég figyelmeztetett: a késői diagnosztizálás országos kérdéssé válhat végre, mivel az ország a teljes lezárásból kilépett. “Azt hiszem, most nagy problémákat fogunk felfedezni” – mondta az Irish Times-nak .

A határzár időszaka alatt Stassen két szájrákos esetet is azonosított a betegeinek küldött fényképek alapján. Sok beteg azonban nem ismeri fel a szájüregi rák tüneteit, vagy nem cselekednek azok alapján, mert vagy aggódnak a SARS-CoV-2-vel való esetleges fertőzés miatt, vagy nem tudják, hogy a sürgősségi fogászati szolgáltatások továbbra is működnek – a lezárás ellenére. A járvány előtt a fogorvosok évente 150–180 száj-, fej- és nyaki rákos eset felfedezésével segítettek, jegyezte meg Stassen.

A korai stádiumban elfogott szájrák eseteinek túlélési aránya kb. 90%, és csak műtétet igényel. Ugyanakkor azokban az esetekben, amelyekben későbbi stádiumban fedezték fel a daganatot, a túlélési arány csak 5–10%. Az ellenőrzések nemcsak azoknak a betegeknek fontosak, akiknek a járvány idején tünetek merültek fel, hanem azok számára is, akik felépültek a betegségből. Ennek célja annak biztosítása, hogy a rák ne újulhasson ki.

Stassen elmondta, hogy az elmúlt tíz-15 évben a szájrák kezelése jelentősen javult, de hozzátette, hogy „a Covid-19 picit keresztbe tett”.

Július 13-ig 25 611 megerősített COVID-19 esete volt Írországnak és 1746 ember halt meg a betegségben az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint.