Felszólítanak a só és a cukor megadóztatására, valamint arra, hogy az orvosok, zöldségeket is írjanak fel receptre.
A Nemzeti Élelmezési Stratégia jelentése szerint a magasabb adók segíthetnék az ingyenes iskolai étkeztetést, és javíthatnák a leghátrányosabb helyzetűek étrendjét.
Ugyanakkor azt is javasolja, hogy a háziorvosok írjanak fel gyümölcsöt és zöldséget az egészségesebb táplálkozás ösztönzése érdekében.
A jelentés szerint Angliában évente mintegy 64 000 halálesethez járul hozzá csak a helytelen táplálkozás.
A Henry Dimbleby üzletember által vezetett jelentés a cukor- és sóreformációs adó bevezetését javasolja. Ennek értelmében 3 font/kg adót vetnének ki a cukorra és 6 font/kg-ot a feldolgozott élelmiszerekben vagy éttermekben felhasznált sóra.
A kormány megtakarít
A jelentés szerint ez a modellezés az átlagos cukorbevitelt személyenként és naponta 4-10 grammal csökkentené. A só esetében ez a csökkenés 0,2-0,6 g.
Emellett ez évente 2,9 és 3,4 milliárd font közötti összeget hozhatna az államkincstárnak.
„A jelenlegi élelmiszerrendszerünk hosszú évek alatt alakult ki” – mondta Henry Dimbleby, a Leon étteremlánc társalapítója.
Nem lesz könnyű átalakítani. De az idő nem a mi oldalunkon áll. Az éghajlatváltozás hatásai már most is nyilvánvalóvá váltak világszerte. Az étrenddel összefüggő betegségek elviselhetetlen terhet rónak nemzetünk egészségére és pénzügyeire – és a COVID-19 csak fokozta a nyomást.
„Saját és bolygónk egészsége érdekében most kell cselekednünk.
Fottás: dentistry.co.uk