Egy tanulmány szerint az ínybetegségben szenvedőknek nagyobb a kockázata a gyomorrák bizonyos formáinak kialakulásához.

A Gut folyóiratban közzétett tanulmányban kutatók azt találták, hogy a periodontális betegség anamnéziséhez a legtöbbször nyelőcső- és gyomorrák fokozott kockázata is kapcsolódik.

A rák kockázata szintén nagyobb volt azok között, akik korábban elvesztették a fogaikat.

A csoport – a Harvard TH Chan Közegészségügyi Iskolából – évtizedekig végezte a vizsgálatot a betegek nyomon követésével.

Felmérték a fogászati intézkedéseket, a demográfiai adatokat, az életmódot és az étrendet. Az öntevékeny rákdiagnózisok az orvosi nyilvántartások áttekintése után megerősítést is nyertek.

Spike – veszély?

Az eredmények azt mutatták, hogy az elemzett nyomon követés 22–28 éve alatt összesen 199 esetben fordult elő nyelőcső rák és 238 esetben gyomorrák.

És az ínybetegség kórtörténetét a nyelőcső rák 43% -kal megnövekedett kockázatával és 52% -kal a gyomordaganat megnövekedett kockázatával összekapcsolták.

Ezenkívül azoknál, akik elvesztették két vagy több fogukat is, nagyobb a kockázata, mint azoknál, akiknél fogak nem vesztek el (42%, illetve 33%).

A kutatók arra a következtetésre jutottak: „Ezek az adatok együttesen alátámasztják az orális mikrobióma jelentőségét a nyelőcső- és gyomorrák diagnksztikájában és anamnezisében. További, az orális mikrobiómot közvetlenül értékelő prospektív tanulmányok indokoltak ugyanakkor annak meghatározására, hogy az orális baktériumok felelősek-e direkt és konkrétan az összefüggésért.

“A további megállapítások könnyen hozzáférhető, nem invazív biomarkerekként szolgálhatnak, és segítenek azonosítani az ilyen rák kockázatának kitett eseteket.”

Elutasított rákszűrések

A fogorvosok aggodalmukat fejezik ki a COVID-19 eredményeként kihagyott szájrák szűrések kapcsán!

A Brit Magán Fogorvosi Szövetség (BAPD) által készített felmérést követően az eredmények azt mutatták, hogy a 755 résztvevő közül 676 számolt be az alapellátás és a másodlagos ellátás során tapasztalható ápolási hiányról, mivel a rendelők  2020. június 8-án nyitották meg a teljes lezárást követően kapuikat.

Jason Smithson, a csoport egyik alapítója úgy véli, hogy ennek számos oka van

„Az észrevételek multifaktorális problémára utalnak; azonban úgy tűnik, hogy vannak bizonyos közös témák ”- mondta.

“Nyilvánvaló, hogy ez a szakma súlyos problémája.”

Forrás: Dentistry.co.uk