Szeptember 25-26-án a Fogorvosok a Mosolyért Alapítvány (FOG-MA) szervezésében került megrendezésre az International Implant Foundation (IF) Masterképzés 3. évfolyamának első budapesti rendezvénye. A Prof. Dr. Stefan Ihde nevével fémjelzett, évente induló implantológiai kurzust nem csak a 16 új érdeklődő várta kíváncsian, hanem jó páran azok közül a fogorvosok közül is akik már évek óta használják az IHDE implantátumokat a legnagyobb megelégedéssel. Részt vettek a hétvégi rendezvényen olyan orvosok is, akik áprilisban megszerezték már az IF Master diplomáját, de a hasonlóan tevékenykedő és gondolkodó kollégákkal való találkozás lehetőségét most sem szalasztották el. Tovább növelte a résztvevők számát, hogy több orvos is fogtechnikus társaságában érkezett hiszen a rendezők a kurzuson kívül a fogtechnikai laborban is tartottak továbbképzést a speciális igényeket kívánó fogmű elkészítéséről.

IIF logo

Az újonnan indult curriculum egy év kihagyás után a megszokott tematikával tért vissza Magyarországra, bár minden mozzanatában tetten érhető volt a kiforrottság és a profizmus.

A többszöri konzultáción átesett, teljes körűen tájékoztatott pácienst – részben saját kérésre – profi aneszteziológus csapat szedálta, hogy stresszmentesebbé tegyék számára a műtétet, illetve egyszerűbbé az orvos munkáját.

Ezután következett a páciens protetikai ellátásra már nem alkalmas fogainak eltávolítása, az implantátumok behelyezése majd a lenyomatvétel. A kezelőhelyiségben ugyan csak a műtéthez szükséges személyzet tartózkodhatott, mégis 25-en követhették nyomon a beavatkozás minden egyes mozzanatát köszönhetően az erre specializálódott Dental Visual Communication Kft. 4K-s kamerájának és 4K-s TV készülékének. Szintén az Ő szakértelmüket dicséri az audioberendezés mely lehetővé tette, hogy a résztvevők ne csak hallják Prof. Ihde hozzáfűznivalóját a műtéthez, hanem kérdéseket is tehessenek fel közben. A két és fél órás műtétet követően a páciens 20 db implantátummal távozott majd másnap reggel különösebb duzzanat és nagyobb fájdalom nélkül érkezett a váz- és fogpróbára. Mata Dávid fogtechnikus és csapata rutinját mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy a páciens 30 órával azután, hogy beült műtétre a fogorvosi székbe hosszú távú ideiglenes pótlással távozhatott a rendelőből. Ezzel a pácienssel a decemberi kurzuson szintén találkoznak majd a résztvevők, hiszen időszakos kontrollon fog átesni.

A Fogorvosok  a Mosolyért Alapítványnak nem ez az első olyan páciense aki anyagilag nem engedhette volna meg magának ezt a típusú beavatkozást, így viszont oktatási céllal térítésmentesen juthatott kivehető protézis helyett implantátumokon rögzített fogpótláshoz.

Mivel az azonnal terhelhető, Stratégiai Implantátumokkal végzett munka sok esetben szakít a konvencionális fogászati implantátumoknál megszokott elvekkel, behelyezési irányokkal vagy pozíciókkal, minden résztvevő pozitív újításként értékelte, hogy műanyag koponyákon, Hands-On képzés formájában gyakorolhattak. Ezek közül az egyik olyan jól sikerült, hogy a fogtechnikus erre is elkészíti maxillára a hosszú távú ideiglenes, mandibulára pedig a 6 hónap csontosodás és ínygyógyulás után választható fémkerámia körhidat. Ez a munka a Dental World kiállításon a Sofortimplant Kft. standján ill. a következő decemberi kurzuson lesz megtekinthető.

A rendezvényen debütált magyarul „Ihde & Ihde: A rágás receptkönyve” című könyve, mely egy 6 kötetből álló sorozat legfontosabbnak ítélt része. A könyv szintén megvásárolható lesz a kiállításon vagy megrendelhető az alapítvány (FOG-MA) elérhetőségein.

Az oktatás angolul zajlott, de aki nem annyira jártas ebben sem maradt le információkról, hiszen Dr. Borbély Zoltán páratlan rutinnal fordította magyarra az előadást és angolra a kérdéseket.

A négy részes, egymásra épülő képzést saját esetbemutatások, írásbeli és szóbeli vizsga zárja majd 2016. áprilisban Montenegróban, de addig még két alkalommal kerül megrendezésre Budapesten december 4-5-én és március 7-8-án ugyanezen tematika szerint. Az évente ismétlődő kurzusba bármelyik alkalommal be lehet csatlakozni, illetve lehetőség van rá, hogy más országokban is részt vegyenek rajta az érdeklődő orvosok és megszerezzék az International Implant Foundation: Master of Immediate Loading diplomáját.

Erdei Péter, FOG-MA