Gal ZsomborMegtenné, hogy pár szóban bemutatja, hogy miről fog előadást tartani Budapesten az Upgrade Konferencián? 

A „SKY Fast & Fixed” felépítés, amiről előadásom szól, lehetővé teszi a foghúzás utáni azonnali implantációt, valamint a fogtechnikai ellátást rögzített hiddal, és mindezt egyszeri beavatkozással. A beteg még aznap megkapja a rögzített hidat, mely azonnal meg is terhelhető. Ez a felépítés leginkább azokra  a betegekre vonatkozik, akiknél fenáll a fogveszteség kockázata, vagy már bizonyos okok miatt teljesen fogatlanná váltak és kivehető protézisekkel probálkoznak.

Kinek ajánlja az előadásán való részvételt?

Elsősorban tapasztalt implantológusoknak, szájsebészeknek ajánlanám az előadásom, valamint olyan szakorvosoknak, akik jártasak az implantológiában és egy új rendszert szeretnének kipróbálni.

Hol látja a fogászat, ezen belül egyik szakterülete, az implantológia jövőjét 5 év múlva?

Véleményem szerint a fogászat, és ezen belül az implantáció jövője is a digitalizáció irányába halad. Már most elkezdődött az úgynevezett „guided surgery” – irányított műtét, ami 5 év múlva még fejlettebb lesz. A fogorvosokat az egyre fejlődő és korszerűbb, több dimenziós gépek fogják segíteni munkájukban

Mit tanácsolna frissen végzett kollégáinak, hogyan tudnak szakmai sikereket elérni?

„Gyakorlat teszi a mestert” – szól a régi közmondás. Én is csak ezt tudnom tanácsolni a frissen végzett kollégáknak: gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni. Továbbképzéseken, előadásokon, kongresszusokon részt venni, tapasztaltabb kollégákkal konzultálni, és elég bátornak lenni új dolgokat kipróbálni a szakmában.

Mit gondol minek vagy kinek köszönheti Ön a szakmai sikereit?

Elsősorban szüleimnek, akik 6 éves koromban elhoztak Németországba, és úgy neveltek, hogy sose érezzem magam idegennek ebben az országban. Nekik köszönhetően Németország egyik legjobb fogorvosi egyetemén tanulhattam Heidelbergben. Viszont mindezek mellett nagyon sok akarat, ambíció és kitartás is kellett úgy a hosszú egyetemi évek alatt, mint azután, külföldön majd önálló fogorvosként megállni a helyem.

Ön lesz Németország első űrturistája.  Hogy jött az ötlet, hogy elkezdje a kiképzést?

Tulajdonképpen egy golfversenyen ismerkedtem meg azzal a személlyel, aki az űrturista programmal foglalkozott, és mivel gyerekkori álmom egyszer az Űrbe repülni, ezért nem is gondolkodtam sokat. A tesztek után sikerült első németként bekerülnöm a programba.

Projektbroschüre Titelbild freigestellt

Mesélne pár szót a kiképzéséről? Hol történik? 

2012 óta már több országban folynak a kiképzések, többek között az Egyesült Államokban, Új Zélandon, Ausztráliában, Svédországban, Franciaországban, Hollandiában, Oroszországban. A különböző országokban különböző kiképzések zajlanak: vadászgép repülése, szimulációs tréning, G-force tréning, súlytalansági állapot megismerése (Zero G), víz alatti kiképzés, ejtőernyőzés, bungee – jumping, elméleti órák, valamint orvosi vizsgálatok is részét képezik a kiképzésemnek. Ezekre a kiképzésekre azért van szükség, mivel az űrhajó fedélzetén csak ketten fogunk ülni: a pilóta és én, mint másodpilóta. A felszállás várható időpontja 2 év múlva lesz, amikor 3 500 km/h sebességgel, 103 km magasra és 6 G erővel repít minket az űrhajó az Űrbe.

Melyik elért sikerére, legyen az szakmai, sport vagy bármi egyéb a legbüszkébb?

Szakmai téren az öt csillaggal kitűntetett magánrendelőm („5 – Star Praxis”) a legnagyobb megvalósításom, mely egyedi Németországban és idén ünnepli 10 éves évfordulóját. A sportban pedig a 2001-ben megnyert orvosi tenisz világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb, valamint, hogy 2010 és 2012 között német golfbajnok volt a csapatunk. Emellett természetesen a családomra vagyok a legbüszkébb, akik mindig mellettem állnak és mindenben támogatnak.

Die 5-Sterne Praxis DrGal 2

Köszönöm az interjút!

Dr. Wiedemann Petra

Jelentkezem az előadásra